Švicarji odčitali lekcijo - sedmica v mreži Risov

Foto: EPA david rodman patrick von gunten slovenija švica hokej sp elitne divizije Foto: EPA martin gerber slovenija švica hokej sp elitne divizije Foto: EPA navijači slovenija švica hokej sp elitne divizije Foto: EPA hollenstein blindenbacher slovenija švica sp elitne divizije Foto: EPA marcel rodman martin pluss slovenija švica sp elitne divizije Foto: EPA kovačević luca cunti slovenija švica sp elitne divizije Foto: EPA justin walker andrej hočevar slovenija švica
Slovenski hokejisti so proti Švici doživeli še četrti poraz, tokrat so visoko klonili (1:7), potem ko so celo povedli. Risi ostajajo z eno točko na dnu stockholmske skupine. V petek varovance Matjaža Kopitarja čakajo Čehi.
Oglej si celoten članek


Že pred tekmo je bilo jasno, da so Švicarji veliki favoriti srečanja, saj so na letošnjem svetovnem prvenstvu že premagalu Kanado, Švedsko in Češko. Slovenski selektor Matjaž Kopitar se je odločil za spremembo v vratih, namesto Roberta Kristana, ki je čuval mrežo Risov proti Norveški, Belorusiji in Danski, je med vratnici zadrsal Andrej Hočevar.  

Naši so srečanje začeli vzpodbudno, v 4. minuti je bil pri Švicarjih izključen Severin Blindenbacher, toda naši niso zadeli, čeprav so si priigrali priložnost po zmedi pred golom Švicarjev. A le nekaj trenutkov po odsluženi kazni Blindenbacherja je Žiga Pavlin podal do Roka Pajiča, slednji pa je izvedel lepo preigravanje in nato elegantno našel desni spodnji kot gola Martina Gerberja. Podajo je vpisal tudi Klemen Pretnar.

Nekaj minut kasneje je moral na klop za kaznovane tudi prvi od Slovencev, na klop je oddrsal Pavlin. Tudi naši so vzdržali prvi številčni deficit in ostalo je pri minimalnem vodstvu Risov. Kmalu sta si obe reprezentanci ustvarili vsaka po eno priložnost, Gerber in Hočevar sta ostala nepremegana. Naši so bili še naprej povsem enakovredni hokejistom iz dežele kravjih zvoncev, v 15. minuti pa je imel Marcel Rodman lepo priložnost celo za podvojitev vodstva, v protinapadu je prišel popolnoma sam pred gol Švicarjev, toda Gerber je bil dobro postavljen.

Kazen je sledila že nekaj sekund kasneje, po strelu Luce Cuntija in obrambi Hočevarja je zabil Simon Bodemann. Minuto kasneje je bil izključen Aleš Mušič, Cunti pa je v mrežo pospravil še en odbitek in povedel Švico v prednost. To ni izučilo Risov in hitro je še en prekršek storil Rok Tičar, Švicarji pa so izkoristili še en "power-play", tokrat je po podaji Bodemanna zadel Denis Hollenstein. Švica je tako na prvi odmor odšla z lagodno prednostjo (3:1).

Foto: EPA hollenstein blindenbacher slovenija švica sp elitne divizije Potem, ko je bilo po desetih minutah razmerje v strelih izenačeno (5:5), je bilo po prvem delu igre to razmerje kar 16:6 v korist nasprotnikov čete Matjaža Kopitarja. Po izenačenju so naši popustili, Švicarji pa so še dvignili agresivnost in zasluženo prišli do prednosti.

Švicarji z dodatno prestavo

Drugo tretjino so Risi začeli bolj odločno kot so končali prvo, enkrat tudi ogrozili Gerberja, toda do izdelane situacije za strel niso prišli. Po dobrih dveh minutah je za nepravilen nalet kazen dobil Blindenbacher, toda naši niso znižali zaostanka.

Po obdobju raztrgane igre je v 32. minuti za vrati Hočevarja plošček zadržal Hollerstein, do strela je prišel Justin Walker, pak je končal v mreži, strelec pa je bil Hollenstein, ki se je zadnji dotaknil ploščka. Tako je Hollenstein sodeloval pri vseh štirih dotedanjih golih nasprotnikov Risov, 23-letnik je vpisal že štiri točke. V 35. minuti so Slovenci nepravilno menjali in nov "power-play" je pomenil nov zadetek za Švico, po še eni akciji za golom je iz bližine zabil Simon Mosser.

V zadnji minuti druge tretjine je podajo v naši obrambni tretjini prestregel Andres Ambühl, izmenjal podajo z Retom Surijem in nato še šestič premagal Hočevarja ter tako postavil izid po 40 minutah - kar 6:1 za Švico. Po dveh tretjinah je bilo razmerje v strelih 29:9. 

Kristan zamenjal nerazpoloženega Hočevarja

Na začetku tretje tretjine je na gol Slovenije namesto Hočevarja stopil Kristan, slednji pa je moral že takoj posredovati, da ni v mreži Risov končal že sedmi plošček. To pa se je vseeno zgodilo v 45. minuti, ko je podaja Ryana Gardnerja zadela v drsalko enega od slovenskih branilcev in prevarala vratarja Medveščaka.

Do konca tekme je tempo razumljivo precej padel in tako nismo videli nobenega zadetka več. Naslednji nasprotnik Slovencev bodo Čehi, s katerimi se bodo Risi pomerili v petek.

Danes bo v tej skupini na sporedu še tekma med Norveško in Švedsko, sosedski obračun se bo začel ob 20.15.

Kopitar: ''Nočem, da bi bila slaba volja''

"Začetek je bil spodbuden, imeli smo kar nekaj priložnost, dali smo samo en gol. Morali bi zadeti vsaj še enkrat, mogoče dvakrat, potem bi oni morali drugače igrati, kot so do takrat. Vse gole smo odbili izpred gola, kar potrjuje, da nismo bili dovolj fizično močni pred vrati. Igrajo pa res zelo dober hokej in ko ti gre, ti res vse gre in to so bili danes Švicarji. Mi smo imeli letos ogromno smole na prvih treh tekmah, ampak srečo si moraš zaslužiti. Zmerom je treba stremeti k temu, da boš še boljši, še močnejši. In zaradi tega nočem, da bi bila slaba volja. To je 'brez veze', imamo še tri tekme, če bomo optimalni, računam, da bomo nekje vzeli točke. Če si pošten do dela, boš nekje nagrajen," je po tekmi povedal selektor Matjaž Kopitar.

SP elitne divizije, skupina Stockholm (4. kolo):

Slovenija : Švica 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Pajič (7); Bodemann (15), Cunti (18), Hollenstein (20, 32), Mosser (36), Ambühl (40), Gardner (45)

ob 20.15
Norveška - Švedska

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:44 8. Maj 2013.

    albert, ponavljam mojo tezo, da je tole predvečer konca uspehov naše hokejske reprezentance. Večer bodo OI, potem pa lahko ugasnemo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.