Švicarska etapa v roke Nemcu

Foto: Žurnal24 Alberto Contador ostaja v rožnati majici.
Po nekaj dnevih gorskih muk in prostem dnevu so na kolesarski Dirki po Italiji danes spet dobili priložnost sprinterji. 17. etapo od Sondria do Locarna v Švici je dobil Nemec Andre Greipel.
Oglej si celoten članek
 

Dirka po Italiji, 17. etapa

1. A. Greipel (NEM, High Road) 3:27:05
2. M. Cavendish (VB, High Road)
3. D. Bennati (ITA, Liquigas) vsi isti čas
34. T. Valjavec (SLO, AG2r) + 0:04
60. S. Špilak (SLO, Lampre)
93. J. Golčer (SLO, LPR Brakes) oba isti čas

Po nekaj dnevih gorskih muk in prostem dnevu so na kolesarski Dirki po Italiji danes spet dobili priložnost sprinterji. Etapo od Sondria do Locarna, ki je bila dolga 146 kilometrov, je dobil Nemec Andre Greipel (High Road), drugi je bil Britanec Mark Cavendish , tretji pa Italijan Daniele Bennati . Oba sta v cilj prišla z istim časom, štiri sekunde pa je za Greipelom zaostal najboljši slovenski kolesar na Giru Tadej Valjavec , ki je bil 34. Z enakim časom sta ciljno črto prečkala tudi Simon Špilak (60.) in Jure Golčer (93.). V skupnem seštevku po 17. etapi ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi Španec Alberto Contador , Tadej Valjavec pa je 12., njegov zaostanek pa znaša 8:44. Tudi Špilak in Golčer sta zadržala mesti, ki sta jih imela po 16. etapah.

Že pred etapo, ki je prvič in zadnjič na dirki zavila prek državne meje, se je vedelo, da razburljivih dogodkov ne bo. Trasa je bila prelahka, da ne bi prišlo do skupinskega sprinta. Nekaj upanja so imeli le tisti, ki so imeli v mislih skupinski beg, med njimi so bili Francesco Gavazzi , Mihail Ignatijev in Yann Hugue . Trojka je bežala skoraj od začetka do konca: glavnini so pobegnili že šest kilometrov po startu, ta pa jih je ujela štiri kilometre pred ciljem. Zasluge za to gredo ekipam z močnimi sprinterji, ki so si želele etapne zmage, kajti moštva z najboljšimi kolesarji so tokrat bolj počivala in pazila drugo na drugo. V skupinskem sprintu so tako imeli glavno vlogo kolesarji nemškega Higha Roada, ki imajo zelo močan sprinterski vlak. "Odločili smo se, da grem jaz v zadnji zavoj. Počutil sem se močnega in sem potegnil do konca," je po svoji prvi zmagi na največjih dirkah dejal Greipel, sicer zmagovalec prve letošnje preizkušnje ProToura, dirke Down Under. Veliko zaslug za njegovo zmago ima tudi Britanec Mark Cavendish, letos že zmagovalec dveh etap na Giru, ki je uspešno zadrževal Italijana Danieleja Bennatija.


Alberto Contador bo tudi v 18. etapi nosil rožnato majico. © Reuters

 
V četrtek bo na sporedu etapa od švicarskega Mendrisia do Vareseja, ki bo zanimiva tudi zato, ker bo potekala med dvema mestoma, gostiteljema naslednjih dveh svetovnih prvenstev. Etapa sicer ne spada med najtežje, je pa zelo razgibana in ne ravno pisana na kožo sprinterjem.

Božič v Belgiji slab v sprintu
Slovenski kolesar Borut Božič (Collstrop) je v prvi etapi petdnevne kolesarske dirke po Belgiji zasedel 11. mesto, v skupnem seštevku pa je zaradi bonifikacij, ki jih je dobilo nekaj tekmovalcev, pet mest slabši. Etapo je odločil sprint, v katerem pa se slovenski specialist tokrat ni najbolje znašel. Krožno etapo v Eeklu, dolgo 180 kilometrov, je dobil domačin Kenny De Haes (Topsport Vlaanderen) pred Avstralcem Allanom Davisom , oba sta na prvih mestih tudi na skupnem seštevku, in rojakom Gertom Steegmansom .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.