Ta država je dokončno odpovedala nastop letošnjih na Olimpijskih igrah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Severna Koreja je odpovedala svoj nastop v Tokiu.
Oglej si celoten članek

Severna Koreja se je odločila, da ne bo nastopila na letošnjih poletnih olimpijskih igrah med 23. julijem in 8. avgustom v Tokiu.

Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za šport, je razlog za odpoved "zaščita njenih športnikov in športnic pred pandemijo novega koronavirusa".

Po poročanju številnih medijev je odločitev o odpovedi športnikov in športnic iz Severne Koreje v deželi vzhajajočega sonca padla že 25. marca na sestanku tamkajšnjega olimpijskega komiteja, danes pa je bila ta odločitev objavljena na spletni strani ministrstva za šport.

V Pjongjangu pravijo, da v njihovi državi sicer ni okužb z novim koronavirusom. Severna Koreja je sicer nazadnje bojkotirala poletne olimpijske igre v Seulu 1988.

"Nadaljevali bomo priprave na olimpijske igre, pri katerih si bomo skupaj z drugimi organizacijami prizadevali, da bi lahko športniki iz vseh držav in območij pokazali svoje znanje v varnem okolju," je nemška tiskovna agencija dpa povzela odziv prirediteljev iger.

Na novico o odpovedi nastopa severne sosede so se odzvali tudi v Južni Koreji. Na ministrstvu za združevanje so izrazili obžalovanje, ker športniki iz Severne Koreje ne bodo nastopili. "Upali smo, da bomo lahko na olimpijskih igrah naredili korak naprej v prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku in poglobili sodelovanje na športnem področju," so sporočili iz Seula.

Na zadnjih igrah, zimskih v Pyeongchangu 2018, sta državi že naredili prvi korak v tej smeri. Takrat je Severna Koreja v znak otoplitve političnih odnosov na OI poslala 22 športnikov, pomembna simbolična poteza pa je bil tudi nastop skupne ženske hokejske ekipe, v kateri so igrale hokejistke obeh Korej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.