Tajkuni angleškega nogometa

Foto: Žurnal24 Tajkun v polnem pomenu te besede - lastnik Chelseaja in najbogatejši Rus Roman A
Žvenket funtov, dolarjev in evrov je na Otok zvabil takšne in drugačne tajkune. Nekateri bi radi z nogometom še malce zaslužili, nekateri pa bi radi le malce popestrili svoje dolgočasno bogataško krajšanje časa.
Oglej si celoten članek
 

Roman Abramovich

Rojstvo: 24. oktober 1966
Kraj: Saratov, Rusija
Ocenjeno premoženje: 19 milijard evrov
Zanimivost: lastnik tretje največje jahte na svetu Eclipse (142 m)

Anglija vse od leta 1992, ko je bila ustanovljena Premier League , doživlja pravcati nogometni razcvet. Zibelka nogometa se je korak za korakom dvigovala nad svojimi najtesnejšimi konkurenti iz Španije in Italije, z razcvetom globalizacije, potrošništva, dragih televizijskih prenosov, merchandisinga in dobe hitrega prenosa informacij pa je angleški nogomet zasedel svoje mesto v domovih vse od Liverpoola v Angliji pa do Kuale Lumpurja v Maleziji. Velik del zaslug za to, da je nogomet postal najprej posel in šele nato šport, nosi avstralski mogul Rupert Murdoch , ki je z uvedbo plačljive televizije sprožil svež pretok finančnih sredstev in zvrha napolnil žepe najuglednejših britanskih klubov. Milijonske prodaje televizijskih pravic in nova poslovna kultura, v kateri nogometni klubi svoje navijače obravnavajo predvsem kot kupce njihovih storitev, je na Otok zmamila tudi milijarderje z vseh vetrov. Nekateri so se v nogometu znašli povsem po naključju, spet drugi pa so uresničili svoje mladostniške sanje in se aktivno pridružili nogometni karavani.

 

Alisher Usmanov

Rojstvo: 9. september 1953
Kraj: Chust, Uzbekistan
Ocenjeno premoženje: 4.0 milijarde evrov
Zanimivost: predsednik evropske sabljaške zveze

Številni bogataši so v angleškem nogometu prisotni že dalj časa, vendar pa je "tajkunstvo" v Veliko Britanijo vendarle prinesel možakar, ki še dandanes velja za simbol novodobne nogometne estrade iz VIP lož. Roman Abramovich , najbogatejši Rus, čigar premoženje je po ocenah revije Forbes vredno približno 19 milijard ameriških dolarjev, je junija leta 2003 odkupil tedaj obubožani Chelsea , čez noč pokril dolgove v vrednosti 140 milijonov evrov, in vse do danes v moštvo vložil krepko preko pol milijarde evrov za nove okrepitve. 41-letni Rus židovskih korenin je začel skromno. Pri treh letih je izgubil oba starša, v svoji rani mladosti pa se je ukvarjal tudi s prodajo glinastih račk. Tako kot pri številnih ruskih tajkunih njegov nadaljnji poslovni razvoj ni pojasnjen ( "Težko je zaslužiti le prvi milijon, nato je vse drugače," je nekoč povedal Abramovich), ve pa se, da je Abramovich do svojega nesramnega bogastva prišel tudi (in predvsem) zaradi političnih zvez. Vajenec ruskega oligarha v izgnanstvu Borisa Berezovskega je še dandanes tesen zaveznik ruskega premierja Vladimirja Putina. Pisec biografije o Putinu Chris Hutchins trdi, da je njun odnos več kot zgolj prijateljski, čeprav oba akterja tovrstna namigovanja vztrajno zavračata. Abramovich ima izkušnje tudi v političnih vodah: leta 2005 je postal guverner province Chukothka , ki je pod njegovim vodstvom doživela popoln razcvet. Največji del njegovega bogastva je zasidran v lastniškem deležu ruskega naftnega velikana Sibnefta , ki se je pred kratkim združil z velikanom Gazpromom v družbo Gazprom Neft. Govori se, da je Abramovich zgolj s tem poslom zaslužil približno štiri milijarde dolarjev.

Za Usmanova pravijo, da izgleda kot tipičen sovjetski aparatčik, tisti, ki ga so pobližje spoznali pa zatrjuejo, da je pravi čarovnik poslovnega sveta. © Action Images

 
Gremo naprej. Avgusta letos je v Anglijo pripotoval Uzbekistanec z ruskim potnim listom Alisher Usmanov . Tudi o njem ne vemo veliko. Vrednost njegovega premoženja znaša 5.5 milijarde dolarjev, s čimer je Usmanov na Forbesovi lestvici uvrščen na 142. mesto, svoje bogastvo pa je ustvaril predvsem s svojimi železarnami in rudniki po celi Rusiji. Usmanov je odkupil 23% tržni delež Arsenala, a ne skriva svojih želja po tem, da bi se nekoč dokopal do večinskega deleža v londonskem klubu. Svoje bogastvo je ustvaril v časih Borisa Jelcina, ko so ruski tajkuni rasli kot gobe po dežju. V osemdesetih letih minulega stoletja je zaradi različnih kriminalnih dejanj prebil šest let po zaporih Sovjetske Zveze, pred kratkim pa je bil obdolžen tudi prevare in nezakonitega poslovanja z znamenito južnoafriško diamantno korporacijo De Beers. O nogometu ne ve prav veliko – menda celo navija za Manchester United .

Lastnik Portsmoutha Alexandre Gaydamak je eden najmlajših tajkunov na Otoku. © Action Images

 
"Ruske naveze" s tem še ni konec. Na Otoku svoje lovke steguje tudi poslovnež po imenu Alexandre Gaydamak . Ruski Izraelec ima na računu nekaj manj kot šest milijard evrov, v njegovi listnici pa se svetijo potni listi štirih držav – Kanade, Izraela, Francije in Angole! Začel je kot vrtnar, dandanes pa je na čelu izvoznega podjetja Gaydamak Translations, ki je imelo prste tudi pri zloglasni aferi "Angolagate", v kateri naj bi Gaydamak v okviru programa nafta za hrano v Angoli prodajal orožje. Tesen prijatelj nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitteranda pravi, da bo prihodnje leto kandidiral za župana v Jeruzalemu .

 

Thaksin Shinawatra

Rojstvo: 26. julij 1949
Kraj: San Kamphaeng, Tajska
Ocenjeno premoženje: 2.0 milijarde evrov
Zanimivost: lastnik največjega telekomunikacijskega operaterja na Tajskem Shin Corp.

Bodi dovolj o Rusih. Travniki angleške Premier League so seveda privabili tudi bogataše iz ostalih delov sveta. V zadnjem letu dni je najbolj buril duhove nekdanji tajski premier Thakshin Shinawatra , ki je postal novi lastnik prvoligaša Manchester Cityja . Tajec, čigar premoženje je vredno približno 1.5 milijarde evrov, je v svoji domovini nadvse kontroverzna osebnost. Njegova politična stranka Thai Rak Thai je bila razpuščena s strani tajskega vrhovnega sodišča, Shinawatro pa si na vsak način trudijo pripeljati domov, da pojasni kam je izginilo 16 milijonov dolarjev, kolikor naj bi jih nekdanji tajski predsednik vlade utajil leta 1997 ob transferju delnic njegovega telekomunikacijskega podjetja Shin Corp. Shinawatra medijem ni dostopen, v zadnjih dneh pa pridno posluša trenerja kluba Svena Gorana Erikssona in mu pošilja sredstva za nakupe novih igralcev, sam pa se varno skriva v Wokingu na jugovzhodu Anglije.

Tajci so v Anglijo pred kratkim poslali preiskovalce, ki naj bi nekdanjega tajskega premierja privedli pred roko pravice. © Action Images

 


Toliko o tajkunih, ki so s seboj v Anglijo prinesli tudi morje zgodb, ki razveseljujejo predvsem britanske tabloide. "Soccer" postaja čedalje večji hit tudi onkraj oceana. Prihodu poslovneža Malcolma Glazerja (2.5 milijarde evrov), ki je 1,16 milijarde evrov vreden odkup Manchester Uniteda financiral z dolgoročnimi posojili, so sledili še nekateri Američani. Skoraj dve milijardi evrov težki diplomant univerze Columbia Randy Lerner je za 120 milijonov funtov odkupil Aston Villo, Tom Hicks (1.5 milijarde evrov) in George Gillett (4 milijarde evrov) pa sta skupaj za 420 milijonov funtov kupila enega največjih evropskih klubov Liverpool. Američana, ki sta med drugim tudi lastnika NHL moštva Montreal Canadiens, sta v Anglijo prispela z željo po zaslužku, a trdita, da bosta ob tem spoštovala tudi bogato tradicijo kluba. "Liverpool je fantastičen klub z bogato zgodovino in strastnimi navijači. Zavedava se edinstvenosti te tradicije, zato se bova potrudila, da bova s tem izročilom nadaljevala tudi sama," sta ob predstavitvi povedala ameriška poslovneža.

Nekaj malega drobtinic je ostala tudi Angležem. Šestnajsti najbogatejši Britanec Joe Lewis je skupaj z partnerjem Danielom Levyjem leta 2001 prevzel Tottenham , Mike Ashley (2 milijardi evrov) pa je lani za 134 milijonov funtov odkupil Newcastle United in ga s finančno injekcijo rešil zanesljivega finančnega kolapsa. V Anglijo je pot zanesla tudi drugega najbogatejšega Islandca Bjorgulfurja Gudmondsena , ki je od letos naprej stoodstotni lastnik West Ham Uniteda, med tajkune pa bi lahko umestili tudi znanega egipčanskega poslovneža Mohammeda Al-Fayeda ki je že dobro desetletje na čelu londonskega Fulhama .

Lastnika Liverpoola George Gillett (levo) in Tom Hicks (desno). © Action Images

 
Vrtoglave številke, ni kaj. Monopoli, katerega igra poslovna elita sveta, za mizo dobiva vsak dan nove igralce. Nazadnje je kocko vrgel šef moštva formula 1 Benetton Flavio Briatore , z nogometom pa se spogleduje tudi tri milijarde evrov "težki" lastnik licence za najhitrejši šport na svetu Bernie Ecclestone . Lovke po angleškem nogometu stegujejo tudi številni arabski šejki, pred časom pa je zanimanje za nakup drugoligaša Southamptona izkazal tudi soustanovitelj Microsofta Paul Allen (20 milijard evrov). Na nek način imamo na Otoku svojega predstavnika tudi Slovenci – Milan Mandarić , prvi mož Kopra , je lastnik drugoligaša Leicester Cityja. Srbski poslovnež, ki je svoje bogastvo ustvaril v Silicon Valleyju, je ob svojih bogatih kolegih pravi "revček" – njegovo premoženje je ocenjeno na "pičlih" 110 milijonov evrov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.