Tako bodo potekali treningi športnikov v državi

Foto: Profimedia Jasmin Mešanović
Ukrepi se še usklajujejo.
Oglej si celoten članek

Podrobnejši ukrepi za zagon treningov in tekmovanj slovenskih športnikov, ki jih je med prvomajskimi prazniki pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), so v zadnji fazi usklajevanj, je za STA povedal Marjan Dolinšek, državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Usklajevanja o ukrepih za šport potekajo med MIZŠ, ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

Na MIZŠ so pripravili dva sklopa načrtov za sproščanje športa, ustavljenega od sredine marca zaradi pandemije novega koronavirusa, tako treningov kot tekmovanj. Ministrstvo predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, ki jih navaja 32. člen zakona o športu, teh je okrog 60.000, ter na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, kot so šole.

Pri izvajanju vadbe bodo morali športniki in trenerji ter drugi, ki sodelujejo pri vadbi, ohranjati predpisano medsebojno razdaljo. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih kolektivnih športov. Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to denimo v judu, je navedel Dolinšek.

Športniki bodo morali izpolnjevati vsa navodila pristojnih zdravstvenih institucij za preprečevanje okužb, za nadzor bodo morale nacionalne panožne zveze imenovati odgovorne osebe in podatke posedovati MIZŠ.

Pri uvedbi tekmovanj bo šlo prav tako za postopno ponovno uvedbo in ta čas datumsko še ni opredeljen. Najprej jih bo mogoče pripraviti v individualnih panogah, ki imajo veljavne tekmovalne sisteme in jih je potrdil OKS, ter ob upoštevanju zdravstvene in epidemiološke stroke. Gledalcev v prvi fazi gotovo ne bo, prav tako bo omejeno skupno število prisotnih športnikov v tekmovalnem prostoru.

Omilitev ukrepov so v prvi fazi na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pripravile slovenske panožne zveze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.