Tako je Luka debitiral v finalu zahodne konference

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa nemočni na prvem obračunu v San Franciscu. Golden State Warriors so slavili s 112:87.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić in soigralci so zaigrali na prvi tekmi finala zahodne konference, gostovali so pri moštvu Golden State Warriors, ki se do obračuna z Dallasom prebilo preko Memphis Grizzlies. Ob koncu rednega dela sezone so sicer košarkarji iz Teksasa lovili zasedbo iz San Francisca, a za las ostali prekratki, Bojevniki so po 82 tekmah osvojili tretje mesto (53-29), Mavericks pa četrto (52-30). Le ena zmaga je tako ločila obe franšizi, na štirih medsebojnih obračunih pa je Dallas slavil kar trikrat.

V uvodnih minutah je bil tokrat rezultat večkrat izenačen, nato pa so se prvi nekoliko oddaljili domači košarkarji. Gostje so imeli predvsem težave s kontroliranjem odbitih žog pod svojim obročem, do treh napadalnih skokov je tako prišel Kevon Looney, iz drugih akcij pa so gostitelji vselej zadeli. Povedli so z 11:7.

A s šestimi zaporednimi točkami je odgovoril Dončić. Najprej se je prebil pod koš, zadel, ob tem pa je bil nad njim storjen še prekršek. Uspešno je izvedel tudi dodaten prosti met, v naslednji napadalni akciji pa je zadel tudi met za tri točke. Že pred tem je dobil opazno prasko na obrazu, ko ga je zaustavljal Andrew Wiggins.

Kljub uspešni predstavi Slovenca, so Warriors na polovici četrtine vodili s 16:13. Razlika bi lahko bila še višja, a sta po dva prosta meta zgrešila Steph Curry in Wiggins.

Na drugi strani so Mavericks kasneje povsem odpovedali pri metih izza črte, v prvi četrtini so tako zadeli le tri od 19 poizkusov za tri točke. S tem so le za en met zaostali za rekordom Utaha, ki je v končnici pred letom dni v eni četrtini na koš vrgel 20 trojk.

Za dve točki so gostje sicer metali le 4/7, s skupnim metom 7/26 pa so po prvih 12 minutah zaostajali z izidom 18:28. Luka je zbral 8 točk, 4 skoke in podajo. Drugih 12 minut je že tradicionalno začel na klopi.

Po štirih minutah druge četrtine se je met gostov spustil na le 29,4 odstotka, domači so na drugi strani zadeli kar 60 odstotkov metov, vendar je razlika vseeno znašala sprejemljivih osem točk. Minuto kasneje je naposled trojko zadel Spencer Dinwiddie in Dallas približal na 29:35.

Ob tem rezultatu se je Luka vrnil na parket, nato pa prišel do druge podaje ob treh točkah Reggieja Bullocka. A Slovenec je imel težave z desno ramo, kar nekajkrat se je namreč ob grimasah prijel za njo. 

Dinwiddie si je prislužil tehnično napako, ko sodniki ob njegovem metu niso opazili osebne napake Klayja Thompsona, po trojko sta nato zadela Jordan Poole in Wiggins, domači pa so z delnim izidom 11:2 pobegnili na 49:37. Jason Kidd je vzel minuto odmora, po njej je Luka zaporedoma zadel trojki za -8.

V tretjem napadu je prodrl proti košu, zahteval prekršek, a ga ni dobil. Na drugi strani je hitro tri točke dosegel Curry.

Luka je osem sekund pred odhodom na glavni odmor v svojo statistiko vpisal 18. točko, polovično je bil uspešen s črte prostih metov. S tem je postavil izid polčasa pri zaostanku Dallasa s 45:54.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Tretja četrtina se je začela z asistenco Dončića za zabijanje Dwighta Powella, a so nato tudi ob dveh njegovih izgubljenih žogah deset točk zaporedoma dosegli domači košarkarji, Curry šest z dvema trojkama. Po drugi si je privoščil krajšo plesno točko, medtem so košarkarji Dallasa že odhajali na klop na posvet s strokovnim štabom. Warriors so povedli s 64:47.

Gostje so bili nemočni, tri minute pred koncem četrtine pa so gostitelji prvič povedli za 20 točk. Luka, ki je v drugem polčasu izgubil štiri žoge, ob tem pa dosegel le dve točki, je sedel na klop.

V zadnjo četrtino se je vstopilo z 88:69, v njenih prvih treh minutah pa je Dallas ostal brez dosežene točke. Njihovi tekmeci so jih dosegli osem in Kidd se je agonijo odločil prekiniti z minuto odmora pri -27. Že po govorici teles igralcev se je videlo, da so pri moštvu iz Teksasa obupali in da do preobrata ne bo prišlo.

Pet minut pred koncem je to naposled uvidel tudi Kidd, na parket so prišli rezervisti. Čakalo se je le še na končni izid, na koncu se je na semforju izpisalo 112:87.

Luka je ob metu 6/18 (3/10 trojke) dosegel 20 točk, le dve v drugem polčasu. K temu je dodal 7 skokov, 4 asistence in ukradeno žogo, izgubil jih je 7, kar šest v tretji in četrti četrtini. Dinwiddie je zbral 17 točk, Jalen Brunson 14.

Pri domačih je sedem košarkarjev doseglo dvomestno število točk: Curry 21, Wiggins in Poole 19, Thompson 15, Green, Lonney in Otto Porter Jr. 10.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.