Tako se je pri prvem branjenju rdeče majice odrezal Roglič

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je v drugi etapi dirke po Španiji zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi.
Oglej si celoten članek

Belgijski kolesar Jasper Philipsen je zmagovalec druge etape dirke po Španiji od Caleruege do Burgosa (166,7 km). V ciljnem sprintu je bil hitrejši od Nizozemca Fabia Jakobsena in Avstralca Michaela Matthewsa. Skupno vodstvo je obdržal slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je dobil sobotni uvodni kronometer v Burgosu.

Foto: Epa Jasper Philipsen

Enaintridesetletni Kisovčan ima štiri sekunde naskoka pred domačinom Alexom Aranburujem (Astana-Premier Tech), saj je Španec dve sekundi nadoknadil na vmesnem sprintu 15 km pred ciljem na koncu pa je bil s petim mestom malenkost prekratek, da bi prevzel rdečo majico vodilnega.

"Ne bi imel nič proti, če bi Aranburu prevzel majico. Kaj veliko pa to vseeno ne bi spremenilo. Za nas je bil to vseeno dober dan," je po etapi organizatorjem Vuelte razložil Roglič.

Etapa je pričakovano pripadla najboljšim sprinterjem. Pretečega bočnega vetra na izpostavljenih mestih danes ni bilo, tako da je glavnina lahko brez težav nadzorovala prednost trojice ubežnikov. Ujeli so jih okoli 18 km pred koncem in nato obračunali za etapno zmago.

Foto: Epa primož roglič Najhitrejši je bil Philipsen, ki je slavil deveto zmago v karieri, od tega drugo na Vuelti. Slovenec Luka Mezgec pa je dobro opravil delo v sprinterskem vlaku BikeExchanga in Matthewsu pomagal do tretjega mesta. Tretji je Avstralec tudi v skupnem seštevku. Za Rogličem zaostaja deset sekund.

Med Philipsena in Matthewsa se je uvrstil še Jakobsen, ki se je po lanskem grozovitem padcu na Poljskem celo nekaj dni boril za življenje. Po dveh zmagah na dirki po Valoniji je tudi v Španiji dokazal, da se je vrnil med najboljše. Za zmago pa je bil vseeno za las prekratek oz. počasnejši od Philipsena.

"Neverjetno je. Včeraj so moji moštveni kolegi o tem govorili v skupinskem klepetu. To so bile naše sanje, a nisem želel o tem preveč govoriti na glas. Današnja etapa je dokaz, kako je ekipa motivirana za to tritedensko dirko," je po etapi organizatorjem dejal zmagovalec današnje etape.

"Ena etapna zmaga je bila cilj, veseli smo, da smo jo dosegli že v prvi sprinterski etapi, ampak zdaj moramo samo tako nadaljevati. Imamo namreč dobro ekipo za vse terene," je še dejal 23-letni Belgijec.

Štiri kilometre pred koncem današnje etape je prišlo do padca, ki pa se mu je Roglič za las izognil.

"Kot sem že večkrat rekel, moraš preživeti, se peljati skozi in imeti nekaj sreče. Na srečo smo se izognili padcu," je še enkrat izpostavil Kisovčan. V cilj je pripeljal kot 33. Tri mesta pred njim je končal Mezgec, 43. pa je bil Jan Polanc (UAE Team Emirates).

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je danes opravljal vlogo pomočnika za Španca Mikela Lando, v skupnem seštevku pa je izgubil tretje mesto. V cilj je pripeljal kot 85. z zaostankom 38 sekund. V boju za rdečo majico je Polanc skočil z 11. na osmo mesto (+0:15), Mezgec je napredoval na 35. (+0:31), Tratnik pa je zdaj 51. (+0:46).

V ponedeljek bo na vrsti zahtevna etapa od Santo Domingo de Silosa do vrha na Picon Blancu (202,8 km). Gre za drugo najdaljšo etapo letošnje dirke po Španiji, za konec pa sledi zelo zahteven ciljni vzpon dolg 7,6 km s povprečnim naklonom 9,3 odstotka. Roglič po njem še ni vozil.

"O tem zaključku ne vem nič. Jutri bomo videli, ali nam bo vzpon všeč," je pogovor z organizatorjem danes končal vodilni v skupnem seštevku.

Izidi, 2. etapa, Caleruega - Burgos (166,7 km):
 1. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Fenix)              3:58:57
 2. Fabio Jakobsen (Niz/Deceuninck-Quick-Step)       isti čas
 3. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)
 4. Sebastian Molano (Kol/UAE Team Emirates)
 5. Alex Aranburu (Špa/Astana-Premier Tech)
 6. Jon Aberasturi (Špa/Caja Rural)
 7. Martin Laas (Est/Bora-Hansgrohe)
 8. Riccardo Minali (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)
 9. Florian Vermeersch (Bel/Lotto Soudal)
10. Piet Allegaert (Bel/Cofidis)
...
30. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                   isti čas
33. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
43. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)
85. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)               + 0:38
...

- skupni vrstni red:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   4:07:29
 2. Alex Aranburu (Špa/Astana-Premier Tech)            + 0:04
 3. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)                  0:10
 4. Josef Černy (Češ/Deceuninck-Quick-Step)          isti čas
 5. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)              0:11
 6. Andrea Bagioli (Ita/Deceuninck-Quick-Step)           0:12
 7. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)           0:14
 8. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   0:15
 9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                      isti čas
10. Chad Haga (ZDA/Team DSM)                             0:17
...
35. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                       0:31
51. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                 0:46
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.