Federer se je čutil krivega za smrt trenerja

Foto: Epa
Foto: Epa
Švicarskega tenisača Rogerja Federerja je na začetku njegove kariere pretresla velika tragedija.
Oglej si celoten članek

Še preden je postal globalna teniška superzvezda, je moral Roger Federer prebroditi eno največjih preizkušenj njegovega življenja. 1. avgusta 2002 se je v prometni nesreči med poročnim potovanjem v Južni Afriki smrtno ponesrečil njegov trener v mladinskih letih Peter Carter.

Mladi Federer s tragično smrtjo priznanega teniškega strokovnjaka, kateremu gre levji delež zaslug za postavitev temeljev Švicarjeve tako opevane brezhibne tehnike, ni izgubil le mentorja, temveč tudi očetovsko figuro.

Foto: Twitter

Federerju se je ob tragični novici podrl svet, za nameček pa ga je ob nepopisni žalosti preveval še močan občutek krivde zaradi vloge, ki jo je pri tem usodnem potovanju odigrala njegova družina.

Podrobnosti razkriva nova biografija o švicarskemu tenisaču z naslovom "The Master" izpod peresa ameriškega novinarja Christopherja Clareyja.

"Federerjeva mama Lynette je pomagala organizirati potovanje, prav Roger pa je bil tisti, ki je Petru in njegovi ženi Sylvii predlagal počitnice v Južni Afriki," je zapisal Clarey in dodal: "Žalost se je prepletala z občutkom krivde."

Navedbe novinarja je potrdil Sven Groeneveld, takrat eden izmed vodilnih trenerjev pri švicarski teniški zvezi: "Občutek krivde je Rogerja še dodatno prizadel," je dejal.

Foto: Profimedia roger federer V času nesreče je bil Federer na turnirju v Torontu skupaj s tedanjim trenerjem Petrom Lundgrenom, ki ga je doletela nehvaležena naloga, da mora slabo novico prenesti svojemu varovancu. Federerju je pustil več sms sporočil, nakar se je 20-letnik objokan vrnil v hotel.

"Prišel je v mojo sobo in strmel vame. Izgledal sem katastrofalno, kar je normalno v takšni situaciji. Bil sem povsem izpraznjen. Obema z Rogerjem je bilo zelo težko. Peter je bil moj dober prijatelj. Roger je izgubil nekdanjega trenerja in prijatelja. Vem, koliko mu je pomenil. Še nobeden od naju v življenju ni prestajal česa podobnega," je povedal Lundgren.

"Takrat je dokončno odrasel"

Dva tedna po nesreči se je Federer vrnil v Švico, da bi se poslovil od pokojnega prijatelja. "Roger je bil povsem na tleh. To se je videlo na njegovi telesni govorici. Ves čas je jokal. Težko je gledati človeka v takšnem stanju. Mislim pa, da je Roger takrat dokončno odrasel. Prvič v življenju se je moral soočiti s takšno tragedijo. Pred tem je prodrl med najboljšo stoterico na svetu in pričel služiti lep denar. Njegova družina je bila zdrava, starši srečno poročeni. In bil je v srečni zvezi z Mirko. Vse je šlo kot po maslu," je komentiral Yves Allegro, nekdanji Federerjev partner v dvojicah.

Tragedija se je izkazala za veliko prelomnico v karieri enega najuspešnejših športnikov vseh časov. Od tistega trenutka dalje se je Federer z dušo in telesom predal športu, da bi postal tenisač, na katerega bi bil Carter ponosen. "Veliko je okoliščin, ki vplivajo na razvoj talentiranega igralca v enega najboljših tenisačev vseh časov, a Carterjeva smrt je bila v tem pogledu morda celo ključna. Federer je doumel, da bo njegov uspeh dal večji smisel življenju, ki je ugasnilo mnogo prezgodaj," je zapisal avtor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.