Tanki, ne F1: "Bržkone odpoved dirke"

Foto: Žurnal24 Ne dirkalniki formule 1, ta hip v okolici Maname "dirkajo" tanki. (Foto: EPA)
Dirko serije GP2 Asia, ki bi morala biti v Bahrajnu ta vikend, so odpovedali. Kaj bo z dirko formule 1? "Če bo situacija ostala enaka, bomo dirko bržkone odpovedali," je dejal Bernie Ecclestone.
Oglej si celoten članek

Čeprav je politična situacija v Bahrajnu vse bolj zaostrena, pa organizatorji VN Bahrajna, ki sledi čez tri tedne, zatrjujejo, da bo uvodna dirka formule 1 uspešno izpeljana. Potem ko je v noči na četrtek policija s silo z več žrtvami (štirje mrtvi in prek 300 ranjenih) poskušala zatreti protivladne demonstracije, so se pojavile glasne govorice, da dirke ne bo. Da je položaj res resen, dokazuje dejstvo, da so dirko serije GP2 Asia, ki bi morala biti na dirkališču v Shakirju (nekaj kilometrov iz Maname) ta vikend, že odpovedali.

"Moj hotel je le 800 metrov od centra izgredov. Slišal sem strele," je dejal dirkač serije GP2, Davide Valsecchi.

"Varnost Bahrajnčanov in tujcev na dirkališču v našem kraljestvu je naša prioriteta," je dejal bahrajnski princ, vodja oboroženih sil in obenem še predsednik dirke šejk Salman bin Isa Al Kalifa. "Mi smo še naprej odločeni, da izvedemo še eno uspešno VN Bahrajna. Položaj pa seveda pozorno spremljamo." V moštvih je čutiti več zaskrbljenosti. Karavana formule 1 naj bi v Bahrajn prispela že tretjega marca, ko je tam predviden zadnji sklop testiranj. Bojda naj bi še ta petek Fota (združenje ekip) odločila, ali naj testiranja raje prestavi kam drugam, saj bo material že na začetku tedna odplul iz španskih pristanišč (ta petek se v Barceloni sicer začne tretji sklop testiranj)

Čeprav je obisk na VN Kitajske z 260 tisoč (2004) padel na vsega 155 tisoč navijačev (lani), jim je Bernie Ecclestone podaljšal pogodbo do leta 2017. Organizator je obljubil nižje cene vstopnic. Poleg tega bo letos odprta železniška povezava do dirkališča. Letošnja VN Kitajske bo med 15. in 17. aprilom.

Če bi bila VN Bahrajna odpovedana, je zelo malo verjetnosti, da se najde zamenjava, in bi se tako sezona začela z VN Avstralije (med 25. in 27. marcem). Bernie Ecclestone je zjutraj govoril z odgovornimi v Bahrajnu. "Ne kaže dobro." Nihče točno ne ve, kaj naj naredi oziroma ali se bodo okoliščine izboljšale ali ne. "Naslednji teden, v torek ali sredo, bomo sprejeli odločitev," je dejal Ecclestone. "Če bo situacija ostala enaka, bomo dirko bržkone odpovedali. Če načrtujete pot na dirko, bi vam to odsvetoval." Predsednik Fie, Jean Todt, je bil v sredo še povsem miren. "Nikar ne paničarimo," je takrat dejal. V petek iz njegove pisarne prihajajo drugačne besede: "Pozorno spremljamo situacijo. Ko bo kaj za objaviti, vam že sporočimo." Verjetno je edina realna možnost za zamenjavo španski Jerez, a bi morala odločitev pasti še pred odhodom ladij proti Perzijskemu zalivu. Ecclestone temu sicer ni naklonjen in bi VN Bahrajna prestavil na poznejši termin ter sezono začel v Melbournu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.