Tekma, ki smo jo (pre)dolgo čakali

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Slovenski ljubitelji nogometa z nestrpnostjo pričakujejo prvi večni derbi med Mariborom in Olimpijo v letošnji sezoni. Poleg dobre forme obeh ekip je spektakel zagotovljen tudi zaradi proslave jubilejev obeh navijaških skupin.
Oglej si celoten članek

Po enajstih kolih letošnjega tekmovanja v Prvi ligi TS sta večna rivala pod vrhom lestvice. Za vodilnimi Domžalami, ki imajo odigrano tekmo več od obeh največjih slovenskih klubov, Maribor zaostaja za šest, Olimpija pa za sedem točk. Vijoličasti in zeleno-beli imajo odigrano tekmo manj, ker je bil zaradi evropskih obveznosti Štajercev prestavljen njihov medsebojni obračun v Stožicah, ki bi moral biti odigran v tretjem kolu. Tako bo današnji derbi v Ljudskem vrtu prvi v letošnji sezoni.

Obračun bo obeležila tudi proslava rojstnega dneva obeh navijaških skupin, o kateri smo že pisali. Obeta se množičen obisk Green Dragonsov, po napovedih (če policija ne bo, po stari navadi, vlaka z navijači obrnila že pred Mariborom) se jih bo zbralo med 400 in 600. Na pot se bodo odpravili z vlakom, dvema avtobusoma in z osebnimi avtomobili, da bi proslavili 26. rojstni dan. Tudi Viole bodo praznovale, čeprav se kot njihova premierna tekma najpogosteje omenja domači obračun s Spartakom iz Subotice, ki je bil odigran 2. avgusta 1989. Viole bodo torej praznovale svoj 25. rojstni dan.

Le ena zmaga "nove" Olimpije v LV

Oba kluba sta v dobri formi. Mariborčani so v torek odščipnili točko Schalkeju na Auf Schalke Areni, pred tem pa so niz prvenstvenih zmag prekinili z remijem v Radomljah (0:0). Ljubljančani so na zadnji tekmi visoko premagali Luko Koper (4:0) in tako pozabili na prvi in doslej edini poraz, ki so ga doživeli v predhodnem kolu pri Krki v Novem mestu (2:1).

Tradicija je v zadnjih letih močno na strani Štajercev. V Ljudskem vrtu je Olimpija po povratku v Prvo ligo zmagala le enkrat, na povratni tekmi polfinala pokala pred letom in pol (0:1), a tudi ta uspeh Ljubljančanom ni prinesel napredovanja, saj so doma klonili z 1:3. Na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah sta obe moštvi slavili na domačem igrišču z 2:0: Olimpija v lanskem 22. kolu (15. marec 2014), Maribor pa v 31. kolu (3. maj 2014).

Karapetrović: "Sladke skrbi"

V obeh taborih so pred derbijem samozavestni, oba tekmeca imata svoje razloge za optimizem. "Najvažneje je, da smo med tednom opravili odlične priprave na derbi. Večina poškodovanih nogometašev se vrača v kader, kar mi dan pred velikim obračunom prinaša zgolj sladke skrbi," je pred obračunom v Ljudskem vrtu dejal trener Olimpije Darko Karapetrović.

"Trenerju je precej lažje, če lahko računa na večje število igralcev. S tem se ustvarja zdrava konkurenca, posledično so treningi intenzivnejši… Mlajši del naše ekipe je dokazal na vseh dosedanjih tekmah, da nanj lahko resno računam. Verjamem, da se ne bodo ustrašili bučne kulise s tribun Ljudskega vrta. Vsekakor imamo lepe možnosti za pozitiven rezultat," je dodal 38-letni ljubljanski strateg.

Šimundža: "Vprašljiva le Mejač in Stojanović"

Foto: Nino Verdnik Viole NK Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Pokal Slovenije Hervis Ljudski v "Analizirali smo nasprotnika, se pripravili kot na vsako tekmo, z maksimalno zbranostjo. Zavedamo se kvalitete gostov, smo pa mi tisti, ki smo najpomembnejši in razmišljamo le o sebi. Veseli spoznanje, da je s poškodovanimi vedno manj težav. Vprašljiva sta le nastopa Mejača in Stojanovića. Dopoldne bosta na zadnjem treningu opravila test in bomo videli, kako bo šlo. Morda bosta zraven oba ali vsaj eden izmed njiju," se je povratka načetih nogometašev lahko razveselil tudi trener Maribora Ante Šimundža.

"Ne oziramo se več na Schalke, gledamo le naprej. Če bi razmišljali, da je delo opravljeno, ker smo v torek dobro igrali proti Schalkeju, bi bili v zmoti. Pomembna je prava miselnost in imeli jo bomo. Vsi vemo, da je pred nami derbi. Tekma, ki pomeni nekaj več. Želimo zmagati v tekmi, ko naši navijači praznujejo rojstni dan in jim na ta način čestitati ob njihovem jubileju. Naša obveza je, da prikažemo dobro igro, odigramo tekmo s popolno zbranostjo," je svoje varovance dodatno opozoril Šimundža.

"Navijačem čestitati na najlepši način"

Na odločen boj so pripravljeni tudi nogometaši obeh zasedb. "Ekipa je zelo motivirana, skupaj s trenerjem smo se temeljito pripravili na derbi. Tekma je za nas zelo pomembna, vsi komaj čakamo, da se začne. Našim zvestim navijačem želimo ob njihovem prazniku čestitati na najlepši način, z zmago," je dejal kapetan Štajercev Marcos Tavares.

"Vse bomo naredili, da bo jutri vijol’čni dan. Kot vsi preostali v Ljudskem vrtu gostje ne bodo napadali. Zgodba bo podobna kot doslej, vajeni smo, da so nasprotniki proti nam obrambno usmerjeni. Derbiji so vedno nepredvidljivi, ne glede na položaj ekip na lestvici. Zavedamo se pomembnosti, zahtevnosti tekme. To pa ne spreminja naših namenov: zanimajo nas le tri točke," je sklenil Brazilec.

V taboru zmajev stavijo tudi na izkušenost svoje napadalne vrste. "Veliko nam pomenita vrnitvi Burgiča in Rodića, dveh izkušenih napadalcev, ki sta v svoji karieri odigrala kar nekaj podobnih tekem kot bo jutrišnja v Mariboru. Zadnja zmaga proti Kopru nam je dala nov zagon, obenem pa smo dobili potrditev, da je bil nezaslužen poraz pred tem v Novem mestu le splet nesrečnih okoliščin. Pred reprezentančnim premorom si želimo odigrati novo kakovostno tekmo, ki bi bila odlična popotnica za nadaljnje delo," je dvoboj najavil branilec Olimpije Nemanja Mitrović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.