Temza gosti 156. tekmo osmercev

Foto: Žurnal24 Posadka univerze Cambridge med treningom na Temzi. (Foto: Reuters)
V soboto bo na Temzi na sporedu že 156. "boat race", najprestižnejša študentska veslaška regata, kjer se tradicionalno merita univerzi Oxford in Cambridge. Lani je zmagal Oxford.
Oglej si celoten članek

V soboto bo Temza od mostu Putney pa do mostu Chiswick znova gostila tekmo osmercev med univerzama Oxford in Cambridge. Na sporedu bo že 156. "boat race", najprestižnejša študentska veslaška regata. Tekmovanje se je na Otoku pričelo leta 1829, Cambridge pa vodi z 79:75.

Oxford je favorit na papirju, saj je zmagal na zadnjih dveh tekmah, poleg tega je zmago slavil na zadnjih sedmih medsebojnih dvobojih od desetih. Kljub temu pa Cambridge stavi na "težo". Tehtnica je namreč več pokazala Cambridgeu, ki bi naj bil zaradi tega v prednosti. Njihova posadka tehta 760,4 kilograma, Oxfordova pa 756,6.

Na 6,8 kilometra dolgem odseku reke Temze v Londonu so veslači iz Oxforda lani za tri dolžine ugnali ekipo svetlomodrih. Temnomodri Oxford ima tako 75 zmag, Cambridge pa 79. Leta 1877 sta najslavnejša osmerca, ki sta se prvič pomerila že davnega leta 1829, veslaško preizkušnjo končala izenačena. V vseh letih prirejanja tega veslaškega spektakla se je šestkrat zgodilo, da se je eden od čolnov potopil, zadnjič so se pod gladino znašli veslači Cambridgea leta 1978.

V ekipi Oxforda bodo veslali trije Američani, dva Britanca, Irec, Nizozemec, Nemec in Kanadčan, medtem ko čoln Cambridgea ni tako barvit, štirim Britancem bodo pomagali trije Kanadčani in dva Američana. Tekma bo v soboto na sporedu ob 16.30 po srednjeevropskem času.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.