Tenisači razmišljajo o bojkotu OP Avstralije

Foto: EPA
Foto: EPA
Vrhunski teniški igralci se v New Yorku pogovarjajo o bojkotu OP Avstralije. V primeru, da organizatorji ne bodo povečali nagradnega sklada za igralce, ki izpadejo v začetni fazi turnirja, bi se lahko dogajanje s svetovnimi teniškimi zvezdniki preselilo v Dubaj.
Oglej si celoten članek

V New Yorku, kjer se bo v ponedeljek začel zadnji grand slam sezone, so se sestali igralci, ki so razpravljali o porazdelitvi denarnih nagrad na turnirjih velike četverice. Pred letošnjo sezono so nagradne sklade za igralce, ki izpadejo v prvih kolih turnirja, povečali na US Openu in Wimbledonu, tenisači pa sedaj grozijo, da se ne bodo udeležili turnirja v Avstraliji. Deželo tam spodaj so izbrali zaradi finančnih in geografskih razlogov, saj velja za najšibkejšega med štirimi velikimi turnirji.

Težava ni v denarnih skladih, ampak porazdelitvi le-teh. Znano dejstvo je, da naporna teniška karavana zahteva življenje na poti, saj igralci zdoma preživijo tudi do dve tretjini koledarskega leta. Tenisači, ki se redko uvrščajo preko prvega ali drugega kola, vedno težje krijejo stroške potovanja in nastanitve, sploh če upoštevamo, da se tisti izven prve petdeseterice ne morejo zanašati na velik priliv sponzorskega denarja. Najboljši teniški igralci na svetu veliko večino svojega denarja zaslužijo s pogodbami in poslovnimi odločitvami.

S porazom v prvem kolu turnirja za grand slam teniški igralec v povprečju zasluži slabih 18 tisoč evrov. Za primerjavo, Roger Federer je z zmago v Wimbledonu zaslužil 1.5 milijona evrov, medtem ko je finalist Andy Murray pospravil več kot 700 tisočakov.

Roddick: ''To se v profesionalnem športu ne dogaja''

Foto: Žurnal24 OP Avstralije 2010 Melbourne Roddick Razlago za nezadovoljstvo igralcev je podal nekoč prvi igralec sveta Andy Roddick: ''Primerjajte nagrade v tenisu z drugimi športi. Golfist lahko z zmago na enem turnirju zasluži več kot 11 milijonov dolarjev. Na večni lestvici tenisačev, ki so v karieri največ zaslužili, je na 15. mestu igralec s 14 milijoni. Fantje uvrščeni okrog 80, 90 ali 100 mesta na lestvici ATP ne zaslužijo dovolj denarja, zato morajo plačevati iz lastnega žepa. To se v profesionalnem športu ne dogaja,'' je povedal Američan.

Vse igralce prve deseterice, ki se sestanka v New Yorku niso udeležili, so zaradi resnosti nastalega položaja kaznovali z 10 tisoč dolarji. V naslednjih dneh bo v veliko jabolko prispel tudi direktor turnirja v Melbournu Craig Tiley, ki bo poskušal pomiriti napete strasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.