Težave gostiteljev: poraz Švedov, Finci slavili po podaljšku

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V helsinški skupini sta prvo tekmo odigrali Slovaška in Francija, svetovni podprvaki pa so brez težav slavili (6:2). Finska je šele po podaljšku strla Nemce (4:3). V stockholmski skupini, v kateri bo jutri svojo prvo tekmo odigrala tudi Slovenija, je Češka precej težko ugnala Belorusijo (2:0). Za največje presenečenje je poskrbela Švica, ki je ugnala Švedsko (3:2).
Oglej si celoten članek

Svetovni podprvaki Slovaki niso imeli večjih težav v uvodni tekmi. Michel Miklik, Peter Olvecky, Tomaš Zaborsky, Branko Radivojevič, Miroslav Šatan in Libor Hudaček so poskrbeli za visoko zmago, za Francoze je prvi gol po zaostanku 0:5 dosegel Damien Raux, drugega pa Damien Fleury.

Domačini Finci so bili na drugi večerni tekmi že na robu presenetljivega poraza proti Nemcem. V 57. minuti je Torsten Ankert "goste" popeljal v vodstvo s 3:2, dve minuti kasneje je gostitelje v podaljšek rešil Petri Kontiola. Po dveh minutah podaljška je srečanje odločil Veli-Matti Savinainen.

Švicarji šokirali Švede

Foto: Reuters sp elitne divizije stockholm švica švedska

V drugi skupini, kjer bo v soboto ob 12.15 proti Norveški SP začela tudi Slovenija, je imela Češka več dela; 2:0 proti stari slovenski znanki Belorusiji je po zgodnjem vodstvu Jakuba Voračka (12.) potrdil šele Radim Vrbata (50.) v zadnji tretjini.

Švicarji so proti Švedom povedli v 23. minuti, ko je močno podajo Matthiasa Bieberja pred gol eden od domačih branilcev z drsalko odbil za hrbet Jacoba Markströma. Šest minut kasneje je z lepo samostojno akcijo Nino Niederreiter podvojil prednost Švicarjev. Domače je z golom v 40. minuti v igro vrnil Johan Fransson.

Švedi so celotno zadnjo tretjino pritiskali, toda izenačiti jim ni uspelo. Ko so v zadnji minuti in pol iz igre potegnili vratarja, je to kaznoval Ryan Gardner in tako odločil zmagovalca 33 sekund pred koncem, čeprav je Simon Hjalmarssson deset sekund kasneje uspel znižati na končnih 3:2.

SP v hokeju, skupinski del, 1. kolo:

Skupina A (Stockholm)

Češka : Belorusija 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Voraček (12), Vrbata (50)

Švedska : Švica 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Fransson (39), Hjalmarsson (60); Bieber (23), Niederreiter (29), Gardner (60)

Skupina B (Helsinki)

Francija : Slovaška 2:6 (0:1, 0:2, 2:3)
Raux (46), Fleury (52); Miklik (9), Olvecky (26), Zaborsky (29), Radivojević (44), Šatan (45), Hudaček (59)

Finska : Nemčija 4:3 (1:0, 1:1, 1:2; 1:0) 
Kontiola (11, 59), Pesonen (40), Savinainen (62); Schutz (31), Ehrhoff (43), Ankert (57)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.