Tina odstopila, Frida kraljica Kranjske Gore

Foto: Anže Petkovšek Marlies Schild Frida Hansdotter Bernadette Schild 50. Zlata lisica Kranjska Gora Foto: Anže Petkovšek Tina Maze Zlata lisica 2014 Kranjska Gora Foto: Anže Petkovšek Frida Hansdotter 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Marlies Schild 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Bernadette Schild 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Tina Maze ogled proge Zlata lisica 2014 Kranjska Gora Foto: Anže Petkovšek Tina Maze ogled proge Zlata lisica 2014 Kranjska Gora Foto: Anže Petkovšek Tina Maze 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Mikaela Shiffrin 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Maria Pietilae-Holmner 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Anna Swenn-Larsson 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Erin Mielzynski 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Maria Höfl-Riesch 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Maruša Ferk 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Ana Bucik 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Katarina Lavtar 50. Zlata lisica Kranjska Gora slalom Foto: Anže Petkovšek Marlies Schild Frida Hansdotter Bernadette Schild 50. Zlata lisica Kranjska Gora
Prirediteljem je vendarle uspelo izpeljati slalom za jubilejno 50. Zlato lisico. Prve zmage v karieri se je veselila Frida Hansdotter, za njo sta se zvrstili sestri Schild. Tina Maze je odstopila, Maruša Ferk je končala na 26. mestu.
Oglej si celoten članek

Švedinja Frida Hansdotter je na podkorenski strmini prišla do premierne zmage v svetovnem  pokalu. Skandinavka je bila druga po prvi vožnji, dominantna slalomistka sezone Mikaela Shiffrin (vodilna pred finalom) je po veliki napaki končala na sedmem mestu. Na stopničkah sta se Hansdotterjevi pridružili sestri Schild: Marlies je bila druga, Bernadette pa tretja.

Tina Maze je v drugi vožnji po slabem nastopu odstopila, edina od Slovenk je točke osvojila Maruša Ferk za 26. mesto. Ana Bucik in Katarina Lavtar sta bili prepočasni za finale, Eli Plut in Saša Brezovnik sta odstopili na prvi progi.

Tina kričala v cilju 

Ob nastopu Maruše Ferk (26. po prvi vožnji) je vodila Adeline Baud. Ferkova se Francozinji ni uspelo približati, po napaki v spodnjem delu je z zaostankom 1,17 sekunde prišla na takratno zadnje, peto mesto. Ob nastopu Tine Maze (19. po prvi vožnji) je vodila Italijanka Chiara Costazza

Črnjanka je v drugo nastopila bolj dinamično, a vseeno nabirala zaostanek skozi celotno progo, v predzadnjih vratih pa odstopila, potem ko jo je zdrs v desnem zavoju oddaljil od naslednjih vratic. Tina je ob prihodu v ciljno areno od frustracije zakričala, maloštevilne gledalce pa je hitro minilo vso navijaško navdušenje.

Costazzo je nato s prve pozicije izrinila Nastasia Noens, 15. po prvi vožnji, Italijanko je prehitela za več kot pol sekunde. Francozinjo je s "prestola" spravila Bernadette Schild, bila je za 9 stotink hitrejša. Slednje ni uspela premagati niti vodilna v svetovnem pokalu Maria Höfl-Riesch (9. po prvi vožnji), Nemki se je nastop povsem ponesrečil in končala je pri repu razpredelnice finalistk.

Frida do prve zmage v karieri

Mlajša od sester Schild je vodila tudi pred nastopom zadnje peterice, ki je imela večjo zalogo po prvem nastopu. Ob startu Anne Swenn-Larsson je začelo močneje snežiti, Švedinja je v težkih pogojih zaostala za Bernadette Schild in Noensovo. Nato je čas Bernadette napadla njena starejša sestra Marlies Schild. Na koncu je bila vendarle boljša izkušenejša Marlies, ki je prevzela vodstvo za 10 stotink sekunde.

Sneg je močno padal tudi ob nastopu Marie Pietilae-Holmner (3. po prvi vožnji), Švedinja je na postavitvi svojega trenerja zapravila prednost in zaostala za obema sestrama Schild in tudi Noensovo. Njena rojakinja Frida Hansdotter je rešila švedsko čast in z naskokom petih stotink prehitela vse predhodnice. Prve zmage v svetovnem pokalu ji ni preprečila niti sijajna Mikaela Shiffrin, zaradi grobe napake v zgornjem delu je Američanka prišla šele na končno sedmo mesto.

"To je pač šport na prostem"

"Neverjetno! Posebej v teh težkih pogojih. Odsmučala sem dve dobri vožnji. Vreme je bilo zahtevno, a to je pač šport na prostem in to se dogaja. Kranjska Gora je dobro smučišče zame. Boljše popotnice za ZOI si ne bi mogla želeti," je po prvi zmagi po osmih drugih mestih v svetovnem pokalu za TV Slovenija povedala Hansdotterjeva. 

Prva vožnja: Shiffrinova potrdila primat

S prvo vožnjo je najbolje opravila prva favoritinja Mikaela Shiffrin, najbolj se ji je približala Švedinja Frida Hansdotter (+ 0,31), za njo je njena rojakinja Maria Pietilae-Holmner (+ 0,63). Med prvo peterico sta še Marlies Schild (+ 0,65) in še ena Švedinja, Anna Swenn-Larsson (+ 0,77). Ostale smučarke so zaostale več kot sekundo.

Tina z ogromnim zaostankom

Pred nastopom Tine Maze sta že nastopili obe glavni favoritinji tekme: Mikaela Shiffrin in Marlies Schild. Američanka si je pred ostalo konkurenco prismučala lepo prednost, Avstrijka je za njo zaostala 65 stotink. Še dve stotinki hitrejša je bila od Schildove Švedinja Maria Pietilae-Holmner. Njena rojakinja Frida Hansdotter je bila še boljša, za Shiffrinovo je zaostala za 0,31 sekunde. Mazejeva je ob prihodu v cilj močno zaostala za vsemi predhodnicami, za vodilno je imela kar 2,15 sekunde zaostanka.

Maria Höfl-Riesch si je na težkem prvem slalomu (ob mehki progi je smučarke v zgornjem delu ovirala tudi megla) prismučala 1,38 sekunde zamude, med najboljše se je z drzno vožnjo prebila še ena Švedinja: Anna Swenn Larsson (+ 0,77). Mazejevo so prehitele tudi vse ostale slalomistke v prvi jakostni skupini. Po prvih 15 tekmovalkah je bila Črnjanka edina, ki je za vodilno zaostala za več kot dve sekundi,  z izjemo Michaele Kirchgasser, a je tudi Avstrijka,  kljub veliki napaki v spodnjem delu prehitela najboljšo Slovenko. Tina je po prvi petnajsterici zasedala 13. mesto, saj sta Tanja Poutiainen in Marie-Michele Gagnon odstopili.

Slabo vreme, slab obisk

Mazejeva se je zadnjega mesta rešila šele po nastopu 21 smučark, ko je za njo zaostala Avstrijka Carmen Thalmann (+ 2,81). Naslednje slalomistke so zaradi vse slabših pogojev v cilj prihajale z vse večjimi zaostanki in Mazejeva se je ustalila na 19. mestu. Na progi so se po številki 20 pojavile velike luknje, slaba vidljivost in padavine so še dodatno ovirale nastope. V Kranjski Gori se je že na začetku tekme ni zbralo veliko ljubteljev "belega cirkusa", ob vožnjah smučark z višjimi startnimi številkami je bilo ob vznožju podkorenske strmine le nekaj sto gledalcev.  

Soliden nastop je uspel Maruši Ferk. S številko 42 se je z zaostankom 2,98 sekunde prebila na takratno 26. mesto in ujela finalno vožnjo. Ana Bucik je prismučala na 44. mesto (+ 4,12), Katarina Lavtar pa na 50. (+ 4,55). Eli Plut in Saša Brezovnik sta odstopili.

Odstranili 20 centimetrov snega

Prireditelji so preko noči s proge odstranili približno 20 centimetrov snega zapadlega snega. Kljub trudu je proga razumljivo zelo mehka, kar pomeni veliko prednost za tekmovalke z nižjimi startnimi številkami. 

50. Zlata lisica (slalom), izidi:

1. Frida Hansdotter (Šve) 1:50,17 
2. Marlies Schild (Avt) +0,05 
3. Bernadette Schild (Avt) +0,15 
4. Nastasia Noens (Fra) +0,24 
5. Maria Pietilä-Holmner (Šve) +0,29 
6. Anna Swenn-Larsson (Šve) +0,63 
7. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,72 
8. Chiara Costazza (Ita) +0,76 
9. Šarka Strachova (Češ) +0,80 
  . Wendy Holdener (Švi) +0,80 
...
26. Maruša Ferk (Slo) +2,65 
44. Ana Bucik (Slo)
50. Katarina Lavtar (Slo) 
...
odstop:
Tina Maze (Slo)
Eli Plut (slo)
Saša Brezovnik (Slo)
...

Skupna slalomska razvrstitev:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 438 točk
2. Frida Hansdotter (Šve) 358
3. Marlies Schild (Avt) 325
4. Marie-Michele Gagnon (Kan) 206
5. Maria Höfl-Riesch (Nem) 198
6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 196
7. Bernadette Schild (Avt) 194
8. Nina Löseth (Nor) 181
9. Wendy Holdener (Švi) 141
10. Nicole Hosp (Avt) 140
...
 14. Tina Maze (Slo) 119
 50. Maruša Ferk (Slo) 5
...

Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1079 točk
2. Tina Weirather (Lie) 943
3. Anna Fenninger (Avt) 871
4. Lara Gut (Švi) 796
5. Tina Maze (Slo) 754
6. Mikaela Shiffrin (ZDA) 650
7. Elisabeth Görgl (Avt) 489
8. Nicole Hosp (Avt) 467 
9. Marie-Michele Gagnon (Kan) 453
10. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 418
...
 39. Ilka Štuhec (Slo) 129
 52. Maruša Ferk (Slo) 92
104.Katarina Lavtar (Slo) 9
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 15:29 2. Februar 2014.

    rezultati so 5. v skupnem seštevku SP, 754 točk, a je še kaka Slovenka pred njo? Bodite bolj zadovoljni in …

  • 13:27 2. Februar 2014.

    mamuvam pederskojebem, kritizirate, v življenju pa niste nardil druzga kot iz kruha drek, od pruga do zadnga!

  • 13:24 2. Februar 2014.

    Aja? no in kaj je za nas nardila? Ma kdorkoli karkoli od njenih zmag? Razen tega da so ji dali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.