Tina v solzah po najslabšem izidu sezone

Foto: Reuters Shiffrin Bormio slalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Shiffrin Pietilä-Holmner Bormio slalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Shiffrin Pietilä-Holmner Bormio slalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: Reuters Maze svetovni pokal Bormio slalom Foto: Reuters Shiffrin Bormio slalom svetovni pokal alpsko smučanje
Prestavljeni zagrebški slalom je v deževnem Bormiu dobila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v napetem finišu prehitela Švedinjo Mario Pietilä-Holmner (+0,13 sekunde) in Francozinjo Nastasio Noens (+0,62). Tina Maze napad s petega mesta končala šele kot 24. (+2,26).
Oglej si celoten članek

Na prvi tekmi novega leta v Bormiu, ki je nadomeščal odpadli preizkušnji na zagrebškem Sljemenu, Tini Maze ni uspelo prekiniti negativnega trenda rezultatov. Črnjankin nastop na prvi progi in peto mesto sta pred finalom obetala boj za stopničke, a so vedno težji pogoji terjali svoj davek, Mazejeva pa je v cilju druge proge uspela prehiteti zgolj dve tekmovalki in s 24. mestom dosegla celo najslabši rezultat sezone v vseh disciplinah.

Podobnih težav pa ni imela samozavesti polna Američanka Mikaela Shiffrin. Najboljša slalomistka sezone je zdržala tudi velik izziv Švedinje Marie Pietilä-Holmner, ki je z dvema izvrstnima nastopoma prišla do prvih slalomskih stopničk po letu 2011, v finalu pa je Koloradčanka ubranila prednost. Dolgo časa je vodila Francozinja Nastasia Noens, a se je morala na koncu zadovoljiti s tretjim mestom. Mazejeva je po tekmi brez besed v solzah zapustila ciljni prostor.

Massi: "Ne vem, kaj in zakaj"

"Prvi nastop je bil dober, vendar sta dva nastopa in drugi je bil nič od nič. Ne vem, kaj in zakaj, ne vem," je bil po finalu kratek Massi, ki je pred novim letom napovedal možne menjave v ekipi. Ta se po odhodu trenerja Livia Magonija nikakor ne uspe izviti iz rezultatskega krča, tudi praznični premor, ki naj bi vse napolnil z novo energijo, očitno ni pomagal, saj je Črnjanka še poslabšala uvrstitev s predzadnjega slaloma v Courchevelu (17. mesto). Olimpijske igre so seveda že pred vrati.

Andrea Vianello, od prejšnje sezone serviser v ekipi Mazejeve, je že prvi vožnji, ko je Črnjanka delila peto mesto, dejal: "Ta sezona je rezultatsko neprimerno slabša, kot prejšnja. Toda Tina je šesta skupno in ne zaostaja veliko za vodilno Rieschevo. Dobro smo trenirali pred to tekmo in na dobri strmini, kar se je že pokazalo v prvi današnji vožnji. Gotovo bo odslej boljše. Tina mora izboljšati samozavest, da bo utrdila formo za olimpijske igre v Sočiju."

"Tudi Ronconi je dober trener"

V ekipi najboljše slovenske smučarke novi trener Walter Ronconi v njej nikakor ne uspe prebuditi šampionke iz lanske sezone, Massi pa je nekajkrat že zaskrbljujoče dejal, da njegova varovanka novim osebam ne zaupa.

"Lani je bila Tina na vsaki tekmi izjemna. Ni mogoče primerjati posameznih sezon, vedno je vsaka vsaj nekoliko drugačna. Prejšnji trener Livio Magoni je delal tri leta v ekipi in zagotovo mu je bilo lažje, kot je sedaj Ronconiju. Tudi on je dober trener, potreben pa je čas, da se bodo vsi dobro spoznali in da bo celotna ekipa znova izvrstno delovala. Novoletni premor je bil dober za vse, da smo se malo miselno umaknili od treningov in tekmovanj in upam, da se bomo zdaj lažje osredotočali na nadaljevanje sezone," je dodal Vianello, nekdanji serviser  Alberta Tombe, Giorgia Rocce in Julie Mancuso.

Mazejeva se je na prvo progo s številko dve podala za Nemko Mario Höfl-Riesch in v cilju izenačila njen čas prve proge. Črnjanka je pred prihodom v Bormio opravila tudi trening z nekdanjim trenerjem Tombe v Santi Caterini, a je obe vodilni s startno številko tri hitro na realna tla postavila najboljša slalomistka sezone Američanka Shiffrinova, ki je prevzela vodstvo z naskokom 77 stotink.

Pietilä-Holmner z (ne)srečno trinajstico takoj za Shiffrinovo

Nemko in Slovenko sta nato prehiteli še Švedinja Frida Hansdotter in Švicarka Wendy Holdener, a se je naskok ob neugodnem "deževnem sneženju" že močno zmanjšal, tekmovalke z višjimi startnimi številkami pa se niso uspevale približati na manj kot 80 stotink zaostanka v izjemno izenačenem slalomu.

Da je z odličnim nastopom še vedno moč poseči med najboljše, je s startno številko 13 nato dokazala vedno boljša Švedinja Pietilä-Holmner, ki je dolgo časa grozila celo s prevzemom vodstva, nato pa v cilju zaostala le za tri stotinke in prevzela drugo mesto. 

Skupno Tina padla na 6. mesto

Izmed Slovenk je bila na startu le še Maruša Ferk, ki pa se z zaostankom 3,48 sekunde in 45. časom prve vožnje ni uvrstila v finale. V skupnem seštevku svetovnega pokala je po 16 tekmah ostala na čelu Höfl-Riescheva (611 točk), le dve točki zaostaja Tina Weirather iz Liechtensteina (609), tretja je Avstrijka Anna Fenninger (597), na šesto mesto pa je nazadovala Mazejeva (449).

Na petem mestu jo je prehitela Shiffrinova (514), prepričljivo vodilna v slalomskem seštevku (302), v katerem je Mazejeva osma (97). Mazejeva je bila edina slovenska finalistka, Ferkova pa edina preostala udeleženka in je nastopila v začetku druge polovice tekmovalk.

"Še nikoli nisem bila v položaju, kot lani, ko sem morala zaradi poškodbe izpustiti celotno sezono in se počasi vračati. Zdaj vidim, da to ni lahko, čeprav sem zdrava in na treningih ni tako slabo, na tekmi pa mi ne uspe. Pa še smolo z vremenom imam, kot danes, ko so imele tekmovalke z nižjimi startnimi številkami veliko prednost. Na startu je snežilo in se ni nič videlo, v cilju pa je deževalo. Na progi so bile tudi vse večje grbine. Pričakovala sem sicer, da bi bila med trideseterico, kot na vsaki tekmi. Zdaj me čakajo konec prihodnjega tedna tekme hitrih disciplin in superkombinacija. Upam tudi, da se bom uvrstila na olimpijske igre. Poznam olimpijsko vzdušje in progo v Sočiju in upam, da bom vsaj tam nepričakovano presenetila ostale," je dejala Ferkova.

Nekje preveč, drugje premalo

Tekma v Bormiu je nadomestilo za odpadlo tekmovanje v Zagrebu, kjer so morali zaradi pomanjkanja snega letošnja slaloma na Sljemenu odpovedati. V Bormiu težav s pomanjkanjem snega niso imeli, bilo ga je celo preveč. Dan pred tekmo je začelo močno snežiti, zato so imeli komunalni delavci veliko dela, da so do večera očistili dostope do Bormia, ki je bil z okoliškimi gorami in večinoma zaprtimi prelazi zavit v debelo belo odejo.

Veliko dela so imeli tudi organizatorji slaloma, saj je na utrjeno progo padel nov sneg, za povrh pa so bile temperature tako visoke, da je zjutraj pred tekmo pričelo deževati. Tekmo so izvedli v predvidenih urah, čeprav proga ni bila v najboljšem stanju. Prestavitev na ponedeljek namreč ni bila mogoča, ker je tedaj predviden moški slalom, na katerem bosta slovenske barve zastopala Mitja Valenčič in Matic Skube.

Svetovni pokal, Bormio, slalom (Ž), rezultati:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.