To čaka Tadeja na ključni dan najpomembnejše preizkušnje začetka sezone

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Danes še zadnja priložnost za napad na Pogačarja.
Oglej si celoten članek

Kolesarje na dirki po Združenih arabskih emiratih danes čaka še druga in hkrati poslednja gorska etapa od Fudžajre do Džabel Džajsa (170 km). Vodstvo v skupnem seštevku brani slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar, ki ima 43 sekund prednosti pred Britancem Adamom Yatesom, medtem ko tretji Portugalec Joao Almeida zaostaja minuto in tri sekunde.

Pot bo kolesarje v peti od sedmih etap, zadnji dve bosta ravninski, vodila od pristanišča v Fudžajri do gorskega cilja na 1489 m nadmorske višine. Zadnji vzpon je sicer dolg več kot 21 kilometrov, povprečni naklon pa je malce nad petimi odstotki.

Džabel Džajs sicer slovi kot edino mesto v celotnih Združenih arabskih emiratih, kjer smo občasno lahko tudi priča snegu, saj doseže celo nadmorsko višino 1943 metrov, a kolesarji se seveda ne bodo povzpeli do samega vrha, saj bo najvišja nadmorska višina, katero bodo dosegli, 1491 metrov.

Kljub dolžini vzpona pa klanec ne dosega ekstremnih naklonov, prav tako so ti ves čas precej konstantni, kar pomeni da so napadi in nenadne spremembe tempa težje izvedljivi. Vzpon zaznamujejo številne široke serpentine, najtežji del vzpona pa pride na vrsto v zadnjem delu etape, saj se naklon, ki se je na začetku gibal med 4 in 6 % v zadnjih 2,8 kilometrih povzpne tudi do 9 %, povprečno pa znaša 7,1 %.

Džabel Džajs imamo sicer Slovenci v zelo lepem spominu, saj je ta največja gora Združenih arabskih emiratov šele drugič na sporedu Dirke po ZAE, do sedaj pa je edini, ki je dosegel zmago na etapi s ciljem na Džabel Džajs, še en slovenski zvezdnik Primož Roglič, ki je takrat v sprintu manjše skupine favoritov ugnal vse tekmece in si zagotovil tudi skupno zmago.

Takrat je kar 10 najboljših kolesarjev končalo znotraj petih sekund, kar je dober znak za Pogačarja, ki je dobil prvo od dveh gorskih etap na dirki po ZAE in mora le še ubraniti napade najbližjih zasledovalcev.

Član domače ekipe UAE Team Emirates bo tudi tokrat bržčas bil tesen dvoboj z Adamom Yatesom, ki je v torek na Džabel Hafit prikazal zavidljivo raven forme. Oba sta bila precej premočna za tekmece, zato tudi tokrat ni pričakovati da bi se lahko še kdo vključil v boj za skupno zmago.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar

Mladi Slovenec je sicer pred samo preizkušnjo priznal, da se je znašel pod hudim pritiskom, saj drugi kolesarji lahko še iščejo pravo formo, medtem ko mora sam takoj na začetku že pokazati najboljše predstave, saj njegova ekipa UAE Team Emirates in sponzorji vsi pričakujejo od zmagovalca Dirke po Franciji tudi zmago na njihovi domači dirki.

Pogačar bo ponovno imel ob sebi zvestega pomočnika Jana Polanca, tudi moštvo pa je letos v primerjavi s prejšnjimi nekoliko okrepljeno. Yates bo imel v zaledju še več moči z zvezdniško ekipo Ineos Grenadiers, s katero bo skušal pritisniti na Pogačarja in mu odvzeti rdečo majico vodilnega.

Etapa se je začela ob 9.05 zjutraj, v cilju pa kolesarje pričakujejo okoli 13.45. Dirka po ZAE se bo zaključila v soboto, 27. februarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.