To so vsote, ki so jih v zadnjih treh desetletjih porabili klubi

Foto: EPA (Manchester City - Monaco)
V slabih tridesetih letih je evropski nogomet doživel velike spremembe.
Oglej si celoten članek

Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je pri nakupih nogometašev prednjačila Barcelona, sledili pa so ji kar trije italijanski klubi - Juventus, Milan in Inter, v nekaj letih pa se jim je v vrhu pridružil še Lazio. A kasneje so Italijane pri vrhu zamenjali Angleži, med njimi nekaj časa celo Blackburn, ki se je enkrat tudi okitil z naslovom angleškega prvaka, ter Leeds.

Slednji se je prav zaradi prevelikih izdatkov na prelomu tisočletja kasneje znašel v velikih finančnih  težavah, trenutno pa se poizkuša po dolgih letih prebiti nazaj v Premier League. Leeds je trenutno tretji v angleški drugoligaški konkurenci, Blackburn pa 17. Med tistimi, ki so se na začetku 21. stoletja pojavili na lestvici, je tudi Glasgow Rangers, ki je kasneje bankrotiral in bil zaradi dolgov degradiran v najnižjo škotsko ligo.

Ob koncu devetdesetih je ob finančnem mogotcu Massimu Morattiju sicer prednjačil Inter, ki je za seboj potegnil tudi mestnega tekmeca, ki mu je predsedoval Silvio Berlusconi, nato pa so svojo galaktično ekipo začeli graditi pri madridskemu Realu, skokovito pa je na lestvici s funti ruskega poslovneža Romana Abramoviča napredoval Chelsea. Od tu dalje so se začele vrteti nerazumljive vsote.

Leta 2008 se je najbogatejšim pridružil še Manchester City, tako Londončani kot meščani pa so bili v Angliji v naslednjih letih edina prava konkurenca prej bolj uveljavljenemu Manchester Unitedu. Temu sicer po odhodu legendarnega Sira Alexa Fergusona tudi visoki izdatki niso pomagali do naslova. Zadnjega so osvojili v sezoni 2012/13. City je po prihodu Pepa Guardiole še bolj pritisnil na stopalko za plin, finančna vsota pa je krepko presegla milijardo evrov.

V zadnjih 27 letih so tako najbolj na trg posegli pri Cityju, sledita Chelsea in Manchester United, nato pa oba španska velikana Real in Barcelona. Na šestem mestu se je z novimi lastniki v zadnjih letih pojavil tudi PSG, med deseterico pa so še italijanski klubi Inter, Milan in Juventus. Deseti je Liverpool, ki sicer na ligaški naslov v Angliji čaka že vse od leta 1990, je pa v sezoni 2004/05 postal evropski prvak. 

Na začetku minule sezone, ko so pri Cityju kupovali predvsem branilce, je angleški klub za svojo 'obrambo' sicer namenil več denarja kot ga letno za 'isto področje' namenijo nekatere države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.