Slovenski klubi pospravili lepe denarce

Foto: Epa liga evropa
Slovenski nogometni prvoligaši si lahko obetajo kos Uefine finančne pogače.
Oglej si celoten članek

Evropska nogometna zveza (Uefa) naj bi z organizacijo lige prvakov, lige evropa in evropskega superpokala v sezoni 2018/2019 ustvarila približno 3,25 milijarde evrov prihodkov.

295 milijonov evrov bo Uefa namenila v sklad za organizacijske stroške, 227,5 milijona pa je predvidenih za solidarnostna plačila. Od preostalih 2,73 milijarde evrov jih bo 6,5% odstotka ostalo na Uefinih računih, ostalih 93,5 odstotka pa bo krovna evropska zveza razdelila med sodelujoče klube.

Foto: Epa liga evropa pokal Del finančne pogače bodo na račune prejeli tudi štirje slovenski udeleženci kvalifikacij za ligo evropa. Nastop v prvem krogu kvalifikacij prinaša 240.000, v drugem 260.000, v tretjem pa 280.000 evrov. V odločilnem krogu (play-off) bo vsaka poražena ekipa prejela 300.000 evrov, uvrstitev v skupinski del pa prinaša zajetnih 2,9 milijona evrov.

Rudar in Domžale sta se poslovila v drugem krogu kvalifikacij, torej bosta od Uefe prejela vsak po 500.000 evrov. V tretji krog sta napredovala Maribor in Olimpija. Vijoličasti so si tem zagotovili najmanj 780.000 evrov, Ljubljančani pa še 40 tisočakov več (820.000), saj so se v prvem krogu merili v kvalifikacijah za ligo prvakov, kar jim je prineslo 280.000 evrov.

Zmaga v skupinskem delu lige evropa je vredna 570.000, remi pa 190.000 evrov. Prvouvrščene ekipe v skupinah bodo prejele dodaten milijon, drugouvrščene pa pol milijona. Moštva bodo za uvrstitev v šestnajstino finala prejela po 500.000 evrov, osmino finala je vredna 1,1 milijona, četrtfinale 1,5 milijona, polfinale pa 2,4 milijona. Finalist bo prejel 4,5 milijona evrov, zmagovalec pa še dodatne štiri milijone oziroma 8,5 milijona evrov.

Oba finalista evropskega superpokala bosta prejela bonus v višini 3,5 milijona evrov, zmagovalec pa še dodaten milijon.

Mariborčani bodo morali za preboj v odločilni krog kvalifikacij lige evropa izločiti 54-kratnega škotskega prvaka Rangers FC, Ljubljančane pa v tretjem krogu čakajo Helsinki. Olimpija se bo v primeru uspeha proti Fincem pomerila s poražencem dvoboja med Crveno zvezdo in Spartakom Trnavo. Maribor bo v primeru napredovanja proti Glasgow Rangers igral proti Ufi ali luksemburškem Progresu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.