Tona - strokovnjak za univerzitetni šport?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Bivši predsednik organizacijskega komiteja za izvedbo univerzijade v Mariboru Tone Vogrinec je okrcal dr. Zvera in dr. Žigo Turka, da le čevlje sodi naj kopitar in  da gre za izjave ljudi, ki "nimajo pojma, kaj univerzijada sploh je".
Oglej si celoten članek

Ne vem, kako je gospod Vogrinec postal šef univerzijade, ker se prej ni nikoli identificiral s študentskim športom, pač pa je imel do univerzitetnega športnega gibanja averzijo. Tik preden je postal šef organizacijskega odbora, je govoril da je to nepomemben tretjerazredni športni dogodek, tako da tega kot šef univerzijade ni mogel pristno zagovarjati. V ožjem vodstvu organizacije univerzijade bi pričakoval, da bodo to rektorji mariborske, ljubljanske, koperske univerze, predstavniki študentov, kot je to po svetu. Zdaj pa teh ni bilo zraven, so pa bili zraven Predsednik OKS, Lovše­, SZS, pa župani, ki so imeli ambicije z izgradnjo cest in infrastrukture ne pa to, kar naj bi univerzijada. V zdajšnjih razmerah, ob teh pogojih in odnosu ministrstva to ni moglo uspeti.

V ilustracijo je  povedal, "da imajo ponudbo skupine Longines za meritve in merilne naprave na univerzijadi v višini 2,5 milijona evrov, ki je le majhen del skupnega projekta." To je smešno. Ker gre za javni denar me zanima: Kdaj so izvedli javni razpis za zbiranje ponudb?, Kdaj so skladno s pogodbo zavarovali prireditev? Mimogrede za meritve naši Timingi Poljane, Mojstrana, Ljubljana zaračunavajo v tisočih evrih (npr.: 500 eur za alpske-celice, 4500 skoki-Evox sistem), ne v milijonih. Toda kaj državljani vedo, kaj je par ton in kar dvignejo breme, ki jim ga "univerzitetni menedžerji" nalagajo. Sam sem bil udeleženec in vodja na veliko univerzijadah, tako da poznam standarde in cene. 36 mio evrov - znanstvena fantastika!

Gospodje so vedeli, da lahko za univerzijado dobijo recimo 14 milijonov in da lahko s tem denarjem marsikdo zasluži. Kje so specifikacije? Potem so predračun napihnili na, na primer, 36 milijonov, da bi država v resnici na koncu pokrila kar vse in več, ne pa 30%. To je logika premetene izkušene (ne pa univerzitetne) pameti. Ne moreš napihniti (potrojiti) številk brez, da bi bilo to deležno preverjanja, saj je velika konkurenca (javni razpisi) med izvajalci za javna sredstva.
Preveč je bilo velikih apetitov in napihnjenih vsot. Ko začneš enkrat napihovati, naenkrat nisi več legitimen partner in drugi vidijo, da gre lahko za zlorabo.

O študentskem športu in tekmah, kar naj bi bil glavni razlog za univerzijado, je bilo nekaterim ključnim, malo mar. Denar gre direktno iz žepa vseh davkoplačevalcev in razmišljanje, da za svoj zrezek žrtvuješ kravo, je vsaj neprimerno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:18 1. Marec 2012.

    Iz članka, kjer je nasuta resnica -neresnica, dobivam en signal , da si ti mal šizofrenika. Dej stop do dohtarja, …

  • 12:50 20. Februar 2012.

    Tona je premeteni "sesalec" tujega denarja..Že 40+25 let ta realsocialistična banda noče sprejeti v vednost, da ne moreš porabljati več …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.