Trstenjakova v ponovitvi finala iz Ria do srebra

Foto: Anže Malovrh/STA
Foto: Anže Malovrh/STA
Olimpijska zmagovalka iz Ria znova prišla do odličja.
Oglej si celoten članek

Najboljša slovenska judoistka Tina Trstenjak, olimpijska prvakinja iz Rio de Janeira 2016, je uspešno prebila led v svojem uvodnem nastopu na igrah v Tokiu. V kategoriji do 63 kg je imela branilka olimpijske zmage precej dela v prvem krogu, a je upravičila vlogo favoritinje proti južnokorejski tekmici Heenju Han, 28. judoistki svetovne lestvice.

Trstenjakova je bila dejavnejša na tatamiju, na koncu je z vazarijem po 2:14 minute podaljška zmagala z zlato točko. Med dvobojem je sicer Slovenka utrpela poškodbo hrbta.

Njena naslednja tekmica je bila v drugem krogu Španka Cristina Cabana Perez, ki je v uvodnem krogu ekspresno premagala Filipinko Kiyomi Watanabe. To je bil tretji medsebojni dvoboj obeh bork, končal pa se je enako kot prejšnja dva, še tretjič je slavila Slovenka. Ta je v četrtfinale napredovala z dvema vazarijama. Vazari se sicer doseže, ko manjka eden izmed elementov, ki so potrebni za ippon (moč, hitrost, kontrola ali met pretežno na hrbet).

Foto: Anže Malovrh/STA Tina Trstenjak

Za vstop v polfinale se je Trstenjakova pomerila z Venezuelko Anriquelis Barrios. Pred obračunom je zaradi njenih težav s hrbtom v dvorano prišel tudi  zdravnik slovenske olimpijske odprave.

Dvoboj se je začel slabo za Slovenko, Barriosova je prišla do vazarija, a je kasneje ta uspel tudi Trstenjakovi. Dvoboj se je zavlekel v podaljšek, varovanka Marjana Fabjana je bila aktivnejša, vendar vseeno dolgo ni prišla do zlate točke. A ta je prišla po dobrih treh minutah in zmagovalka iz Ria se je prebila v polfinale, kjer jo je čakal dvoboj z Italijanko Mario Centracchio. Ta se je med štiri najboljše prebila po treh kaznih nasprotnice.

Trstenjakova je nato opravila tudi z njo. Na polovici borbe je Slovenka povedla z vazarijem, tekmica je morala tvegati nekoliko več, kar je Trestenjakova izkoristila s prijemom. Tekmico je pritisnila na tla in si po desetih sekundah prislužila še en vazari. S tem je bila zmaga izborjena, tako pa tudi nova olimpijska kolajna.

V boju za drugo zlato kolajno na OI se je pomerila s Francozinjo Clarisse Agbegnenou, ki je v drugem polfinalu premagala Kanadčanko Catherine Beauchemin-Pinard. Francozinja je v zadnjih letih nepremagljiva na velikih tekmovanjih, Trstenjakova jo je sicer ugnala v finalu Ria. Gre za prvo in drugo s svetovne lestvice.

Po štirih minutah v finalu še ni prišlo do odločitve, zato je sledil podaljšek. Ta se je končal po 37 sekundah, Francozinji je uspelo Slovenko vreči na bok in je s tem prišla do vazarija in zlate kolajne. Trstenjakova je pet let po Riu tako osvojila še srebrno odličje.

Foto: Anže Malovrh/STA Tina Trstenjak

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:26 27. Julij 2021.

    Zlata Tina, srebrna medalja! Čestitke!

  • 12:48 27. Julij 2021.

    Čestitka Tini in njenemu trenerju. Sloveniji v ponos 👏👏✌

  • 11:51 27. Julij 2021.

    Dobr pošten fight. minimalne razlike. In športni duh na koncu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.