Tsonga kot iz videoigrice

Foto: Žurnal24 Jo-Wilfried Tsonga prav tako kot legendarni boksar Mohamed Ali leti kot metulj i
Če je bila zmaga Novaka Djokovića v finalu Odprtega prvenstva Avstralije v tenisu presenečenje, potem je bila uvrstitev Francoza Jo-Wilfrieda Tsonge v finale senzacija.
Oglej si celoten članek
 

Tsonga na turnirjih za grand slam:

OP Avstralije: finale (2008)
Roland Garros: 1. kolo (2005)
Wimbledon: 4. kolo (2007)
OP ZDA: 3. kolo (2007)

Nepostavljeni Francoz, ki v svoji karieri še ni osvojil niti enega turnirja serije ATP, je na poti do velikega finala prvega letošnjega turnirja za grand slam ugnal štiri nosilce – Britanca Andyja Murraya (deveti nosilec), Francoza Richarda Gasqueta (8.), Rusa Mihaila Južnega (14.) in v polfinalu še Španca Rafaela Nadala (2.), ki do srečanja z 22-letnim Jo-Wilfriedom Tsongo v Melbournu ni oddal niti niza. Mladi Francoz je do finala , kjer je po hrabri predstavi klonil proti Srbu Novaku Djokoviću , edini niz izgubil proti rojaku Gasquetu in še to v podaljšani igri.

Tsonga se je rodil 17. aprila leta 1985 v športni družini v Le Mansu v Franciji. Njegov oče Didier Tsonga se je z željo po igranju rokometa iz Konga v Francijo preselil leta 1970. Danes oba njegova starša v Franciji delata kot učitelja. 22-letni Jo-Wilfried ima še starejšo sestro Sasho in brata Enza , ki se je navdušil nad košarko in je vključen v mlajše pogone francoske reprezentance. Njegov bratranec Charles N'Zogbia igra nogomet pri angleškem premierligašu Newcastle United .


Jo-Wilfried Tsonga je novo odkritje in ob Novaku Djokoviću pravo poživilo za moški tenis, ki sta ga v zadnjih letih v popolnosti obvladovala Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal. © Action Images

 

Jo-Wilfried Tsonga je nase opozoril že v mlajši konkurenci, ko se je dvakrat uvrstil v polfinale OP Avstralije, leta 2003 pa v finalu OP ZDA v finalu med juniorji premagal danes dobro znanega Ciprčana Marcosa Baghdatisa . Tedaj je bil deček, ki je obetal veliko, a so kmalu sledile številne poškodbe, ki so ustavile njegov razvoj.

 
 

Do sedaj sem tako igral le v videoigrici. Ko sem potreboval as, sem ga serviral. Ko sem moral odigrati paralelo, ni bilo težav. Diagonala, nič lažjega.

Jo-Wilfried Tsonga

 
Medtem so na sceno svetovnega tenisa stopili novi fantje, na primer njegova rojaka, Richard Gasquet in Gael Monfils , Tsonga pa je zbledel v pozabo. Čeprav je profesionalno pot začel leta 2004, je do letošnjega grand slam turnirja v Melbournu odigral vsega 34 tekem. Dobil jih je 19. V preteklih treh letih se je na njegov račun steklo 484.813 dolarjev, znatno manj, kot znaša ček, ki ga je dobil po finalu v nedeljo. Nikoli v karieri ni osvojil turnirja med posamezniki, njegov prvi večji uspeh pa je polfinale Adelaide , turnirja, odigranega prav pred OP Avstralije. V parih je na turnirjih ATP zmagal dvakrat, obakrat z rojakom Fabricem Santorojem.

Tsonga je se je prvega grand slam turnirja udeležil na domačih tleh leta 2005. V prvem kolu Roland Garrosa ga je izločil Američan Andy Roddick , ki je vajo ponovil še lani v prvem kolu OP Avstralije, ko se je moral proti takrat malo znanemu Francozu, 212. z lestvice ATP, krepko potruditi. Dvoboj je šel v anale tudi po najdaljši podaljšani igri v zgodovini avstralskega grand slama. Roddick, ki je na koncu slavil zmago s 3:1 v nizih, je prvega dobil v podaljšani igri pri rezultatu 20:18.


Tsonga je bil na OP Avstralije blizu temu, da Franciji po sušnih 25 letih prinese nov grand slam. © Action Images

 

Najboljši rezultat je Tsongi uspel lani v Wimbledonu , kjer ga je v osmini finala zaustavil Gasquet. Zatem se je na OP ZDA v New Yorku prebil do tretjega kola, kjer je moral premoč priznati Rafaelu Nadalu . Verjetno tudi sam ni verjel, da se bo lahko Špancu za poraz maščeval že na naslednjem grand slamu in to kar v polfinalu. Način, s katerim se je Rafi maščeval za poraz v New Yorku, je bil naravnost navdušujoč. "Do sedaj sem tako igral le v videoigrici. Ko sem potreboval as, sem ga serviral. Ko sem moral odigrati paralelo, ni bilo težav. Diagonala, nič lažjega, zadel sem vse kote. Ko sem krajšal udarce, so žogice padale tik za mrežo. Iz igre v igro sem bil močnejši in imel sem vtis, da preprosto ne morem zgrešiti. Niti sam ne vem, kaj mi je bilo," je po največji zmagi v karieri dejal trenutno 18. igralec na teniški lestvici ATP.

 
 

Lahko me primerjate z Mohamedom Alijem. Tudi jaz sem letel kot metulj in pičil kot čebela.

Jo-Wilfried Tsonga

 
Po četrtfinalni zmagi proti Južnemu so Tsongo novinarji in soigralci začeli primerjati z legendarnim boksarjem Mohamedom Alijem . "Lahko me primerjate z Mohamedom Alijem. Tudi jaz sem letel kot metulj in pičil kot čebela," je bil Tsongov komentar. Njegova zmaga nad Nadalom je bila senzacija, a se je našel tudi nekdo, ki je predvidel takšen razplet. "Najpomembneje je, da se je rodila nova zvezda svetovnega tenisa," je dejal legendarni ameriški tenisač Jim Courier .

Tsonga spominja na Mohameda Alija iz mladih dni, a Francoz vseeno raje vidi, da ga primerjajo z Yannickom Noahom , zadnjim Francozom, ki mu je zdaj že davnega leta 1983 uspelo osvojiti enega od štirih turnirjev za grand slam. Takrat je slavil zmago na pesku Roland Garrosa.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.