Tudi Contador mu je stisnil roko

Foto: Žurnal24 Brajkovič je lani dobil dirko Dauphine Libere. Letos je začel z desetim mestom. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Slovenski kolesar Jani Brajkovič je v zadnji etapi dirke Dauphine Libere zanesljivo zadržal vodstvo v skupnem seštevku in se veselil svoje prve zmage na kakšni dirki Pro Toura.
Oglej si celoten članek
Ta zmaga mi je potrdila tisto, kar vem že nekaj časa, in sicer, da sem sposoben za velike stvari. Sem pa z njo vseeno dobil dodatno samozavest. Za zmago pa moraš imeti tudi nekaj sreče. Na primer z vremenom. Verjetno niste videli, da sem se boril tudi z alergijo, a na srečo ta ni bila usodna. Upam, da bom svojo kakovost lahko dokazal tudi na Touru. Letos ali naslednje leto.
Jani Brajkovič

Zadnja etapa kolesarske dirke Dauphine Libere po pričakovanju ni prinesla sprememb. Odločil jo je sprint ubežne skupine, ki pa za skupni seštevek ni imel nobenega pomena. V skupini namreč ni bilo kolesarja, ki bi bil v skupnem seštevku nevaren za Janija Brajkoviča. Slovenec je ciljno črto prečkal v glavnini, kar je bilo dovolj za skupno zmago.

Belokranjec je tako postal drugi slovenski zmagovalec na kakšni dirki Pro Toura (pred njim je Simon Špilak dobil dirko po Romandiji, potem ko so zmago zaradi uživanja prepovedanih poživil odvzeli Špancu Alejandru Valverdeju), je pa to najbrž njegov največji uspeh. Doslej sta za to veljala naslov svetovnega prvaka v kronometru tekmovalcev do 23 let in nošenje majice vodilnega na dirki po Španiji.

"To je velikanski uspeh, a treba je priznati, da nekateri tu še niso bili v taki formi, kot bodo na Touru. Upam, da sem se s tem dokazal delodajalcem in da me bodo uvrstili v ekipo za Tour. Upam pa, da to ni moja prva zmaga, ampak da bom začel bolj redno zmagovati," je tujim novinarjem svoje želje v cilju pojasnjeval Brajkovič. Njegov uspeh je s solidnim 15. mestom dopolnil Kristjan Koren.

Kronometer Cancellari
V Luganu se je začela kolesarska dirka po Švici, ki šteje za točke Pro Toura. V uvodu, 7,4 kilometra dolgem kronometru, je bil po pričakovanju najboljši svetovni in olimpijski prvak Fabian Cancellara, samo sekundo je za njim zaostal Čeh Roman Kreuziger, tretji je bil Nemec Tony Martin, zaostal je tri sekunde. Na dirki nastopa tudi Simon Špilak (Lampre), ki je v uvodu zasedel 81. mesto, zaostal je 44 sekund. Med številnimi asi kolesarskega športa, ki se pripravljajo za Tour, je v Švici tudi moštveni kolega Brajkoviča pri Radioshacku, sloviti Lance Armstrong. Tokrat ni bil med najboljšimi, z zaostankom 29 sekund je končal na 44. mestu.

Brajkovič je še dodal: "Lepo je zmagati na takšni dirki. To je priznana dirka in prav vseeno mi je, kakšna je bila konkurenca. Seveda bi se rad pomeril z drugimi najboljšimi kolesarji na svetu, toda tudi boj s Contadorjem je bil dovolj. Čeprav še ni v taki formi, si na vsaki dirki želi zmagati, gotovo pa je trenutno najboljši kolesar na svetu. Premagati njega je gotovo velik užitek. Sam seveda nisem kar naenkrat postal dober kolesar. Samo v letošnji sezoni, v kateri sem imel nekoliko več počitka, sem bil skoraj na vseh dirkah, na katerih sem nastopil, med najboljšimi. Vsekakor pa upam, da bom zdaj tudi več zmagoval. Ta zmaga mi je potrdila tisto, kar vem že nekaj časa, in sicer, da sem sposoben za velike stvari. Sem pa z njo vseeno dobil dodatno samozavest. Za zmago pa moraš imeti tudi nekaj sreče. Na primer z vremenom. Verjetno niste videli, da sem se boril tudi z alergijo, a na srečo ta ni bila usodna. Upam, da bom svojo kakovost lahko dokazal tudi na Touru. Letos ali naslednje leto."

Letošnja dirka v Franciji, ki jo tudi radi imenujejo za generalko pred Tourom, je bila za slovensko kolesarstvo polna presežkov. Najprej je z etapno zmago zablestel Grega Bole, ki je po Mateju Mugerliju in Borutu Božiču postal tretji Slovenec z zmago v Pro Touru, kmalu pa se mu je pridružil še Brajkovič, ki je dobil kronometer. Zmagoslavje v vožnji na čas je bilo odločilno za zmago, saj Slovenec niti v gorskih etapah ni dopustil, da mu zvezdnik svetovnega kolesarstva, dvakratni zmagovalec Toura, Alberto Contador pobegne. Slovenec je tako v etapah poleg zmage zabeležil še drugo in tretje mesto, na koncu pa je Španca, nekdanjega moštvenega kolega pri Astani, premagal za minuto in 41 sekund.

Dauphine Libere, sedma etapa:

1. Edvald Boasson Hagen (Nor/Sky) 3;39:43
2. Arkaitz Duran Aroca (Špa/Footon-Servetto) + 00:27
3. Egor Silin (Rus/Katjuša) + 00:32
4. Christophe Le Mevel (Fra/FDJ) + 00:34
5. Tejay Van Garderen (Columbia/HTC) + 00:40
10. Jani Brajkovič (Slo/Radioshack) isti čas
...
13. Grega Bole (Slo/Lampre) + 1:02
45. Kristjan Koren (Slo/Liquigas) + 2:38


Dauphine Libere, končni vrstni red:

1. Jani Brajkovič (Slo/Radioshack) 28;06:28
2. Alberto Contador (Špa/Astana) + 1:41
3. Tejay Van Garderen (ZDA/HTC-Columbia) + 2:41
4. Jurgen Van Den Broeck (Bel/Omega Pharma-Lotto) + 3:46
5. Nicolas Vogondy (Fra/Bbox Bouygues Telecom) + 4:01
...
15. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) + 10:19
70. Grega Bole (Slo/Lampre) + 48:03

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.