Tulipani po drugi evropski naslov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nizozemska pot skozi kvalifikacije do evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem, največji zvezdnik, vzhajajoča zvezda, kapetan in selektor tulipanov na kratko pred 14. zborom najboljših evropskih reprezentanc.
Oglej si celoten članek

Kvalifikacije:

Nizozemci so v kvalifikacijski skupini E ob Švedski, Madžarski, Finski, Moldaviji in San Marinu gladko osvojili prvo mesto. Na desetih srečanjih so zbrali kar devet zmag in le en poraz, ki jim ga je v zadnjem kolu zadala Švedska (3:2), ko je bilo že vse odločeno. Najvišjo zmago so tulipani vpisali proti San Marinu, ki so ga odpravili s kar 11:0 (Robin van Perise je zabil štiri zadetke). Skupno so Nizozemci zabili 37 zadetkov in bili najbolj učinkovita reprezentanca v kvalifikacijah, medtem ko so jih prejeli osem. V kvalifikacijah je bil najbolj razpoložen Klaas-Jan Huntelaar, ki je zabil 12 zadetkov, sledila sta mu Dirk Kuyt in van Persie s šestimi.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Nizozemci bodo na Euru 2012 nastopili s praktično enako ekipo, s katero so v finalu svetovnega prvenstva 2010 izgubili proti Španiji. Tako kot vedno, bodo pričakovanja domače javnosti izjemno visoka, a kaj lahko bi se zgodilo, da bi Nizozemci obstali že v skupini, kjer se bodo po vrsti pomerili z Danci, Nemci in Portugalci. Zagotovo skupina smrti letošnjega evropskega prvenstva. Nizozemci imajo največje luknje v obrambi, kar se je lepo videlo ob porazu z 0:3 na prijateljskem srečanju proti Nemčiji in tudi ob zmagi s 3:2 proti Angliji na Wembleyju. Selektor Bert Van Marwijk bo tako imel največ dela s svojimi obrambnimi napadalci, medtem ko ga v napadu čakajo sladke skrbi. Robin van Persie blesti v dresu Arsenala, Klaas Jan-Huntelaar v dresu Schalkeja, če omenimo le dva najpopolnejša nizozemska stroja za zadetke. Tukaj je seveda tudi Arjen Robben, ki ima sicer vselej težave s poškodbami, a v primeru, da bo zvezdnik Bayerna na Euro prišel v optimalni formi, bodo Nizozemci veliko lažje uresničili svoje cilje.

Zvezdnik: Arjen Robben

V ekipi polni zvezdnikov je praktično nemogoče izbrati "najboljšega med najboljšimi", a zdi se, da je Robben vendarle tisti, ki Nizozemski lahko doda piko na i in jo popelje do drugega naslova evropskih prvakov. Robben že vse od začetka svoje kariere velja za igralca, ki ima veliko težav s poškodbami. Tako je tudi v letošnji sezoni, ko je izpustil kar nekaj tekem svojega Bayerna, a ko je bil na igrišču je vedno izstopal in pogosto tudi odločal tekme. Zagotovo bo igra Nizozemcev v veliki meri odvisna od Robbena, ki si po petih državnih naslovih v štirih državah (Nizozemska, Anglija, Španija in Nemčija) v svojo zbirko lovorik želi dodati tudi zmago na velikem reprezentančnem tekmovanju. Tržna vrednost: 32 milijonov evrov.

Kapetan: Mark van Bommel

Izkušeni van Bommel ne velja za najbolj ustvarjalnega igralca na sredini igrišča, a verjetno kljub temu ni trenerja, ki si ga ne bi želel v svoji ekipi. Van Bommel na sredini igrišča opravi veliko "umazanega" dela in je prisoten tako v napadu kot obrambi. V zadnjih dveh letih igra v Milanu, kjer se je odlično znašel in je stalni član začetne enajsterice. V pretežno mladi ekipi Nizozemske (le še trije nogometaši so stari vsaj 30. let) bodo izkušnje 35-letnega van Bommla krvavo potrebne. Tržna vrednost: 2,5 milijona evrov.

Vzhajajoča zvezda: Georginio Wijnaldum

Leta 1990 rojeni ofenzivni vezist je za Nizozemsko prvič nastopil na kvalifikacijskem srečanju proti San Marinu, ko je v igro prišel v 86. minuti, le tri minute kasneje pa zabil za končnih 11:0. Sanjski debi, a Wijnaldum bo moral svoje dodati tudi na Euru. Na članski ravni je v dresu Feyenoorda kot najmlajši v zgodovini debitiral pri 16 letih in 148 dnevih, trenutno pa je soigralec našega Tima Matavža pri PSV Eindhoven. Tržna vrednost: 7 milijonov evrov

Selektor: Bert Van Marwijk

Naslednika Marca van Bastna na klopi Nizozemske ni čakalo lahko delo. Strokovnjaki niso bili najbolj navdušeni nad njegovo izbiro, a van Marwijk je z uvrstitvijo v finale svetovnega prvenstva pred dvema letoma vsem po vrsti zaprl usta. Pred prihodom na čelo nizozemske reprezentance je po več amaterskih klubih vodil Fortuno, Feyenoord in Borussio Dortmund. Na klopi Nizozemske mu pomagata nekdanja izkušena reprezentanta z več kot 100 nastopi Phillip Cocu in Frank de Boer, na igrišču pa je njegova desna roka njegov posvojenec van Bommel. Mnogi so mnenja, da van Marwijk Nizozemce znova lahko popelje zelo visoko, a le če bo uspel zadržati dobro vzdušje znotraj ekipe polne zvezdnikov svetovnega kova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.