Tulipani prvi, rekordno slab gostitelj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nizozemska prva v skupini A, Katar v zgodovino kot najslabši gostitelj.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Nizozemske so v 3. krogu svetovnega prvenstva v Katarju premagali gostitelje tekmovanja z 2:0 (1:0) in osvojili prvo mesto v skupini A. Katar je nastope končal kot najslabši gostitelj v 92-letni zgodovini SP.

Nizozemsko kot prvouvrščeno ekipo v skupini A v osmini finala čaka drugouvrščena ekipa iz skupine B - Anglija, Iran, ZDA ali Wales. Tekma bo 3. decembra ob 16. uri.

Na drugi strani je Katar končal tekmovanje s tretjim porazom in razliko v golih 1:7. S tem se je v zgodovino zapisal kot najslabši gostitelj svetovnih prvenstev in šele drugi po Južnoafriški republiki (2010), ki se ni prebil iz skupinskega dela.

Nizozemska se je devetič uvrstila v osmino finala SP, nazadnje ji je to uspelo 2014 v Braziliji, kjer je na koncu zasedla tretje mesto. Med šestnajstimi najboljšimi ekipami so po dveh tekmah že Francozi, Brazilci in Portugalci, kot drugouvrščena ekipa iz skupine A pa bo tam nastopil tudi Senegal.

Nizozemci so z zmago ohranili neporažen niz v predtekmovanjih na svetovnih prvenstvih. V zadnjih šestnajstih tekmah so zmagali dvanajstkrat in štirikrat remizirali. V Katarju so se v prvem krogu razšli z Ekvadorjem 1:1, v drugem pa so premagali Senegal z 2:0. Nizozemska reprezentanca je na zadnjih 26 tekmah le enkrat izgubila, 19-krat je zmagala in šestkrat igrala neodločeno.

To je bila hkrati druga zmaga Nizozemske proti gostiteljem SP; 1974 in 1978 je izgubila v finalu proti Nemčiji oziroma Argentini, 2014 pa je v tekmi za bronasto medaljo premagala Brazilijo.

Nizozemska je prvi zadetek dosegla v 26. minuti; 23-letni napadalec PSV Eindhovna Cody Gakpo se je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora pridružil Ekvadorcu Ennerju Valencii in Francozu Kylianu Mbappeju na vrhu lestvice najboljših strelcev prvenstva. Vsi trije so zadeli po trikrat.

Na 2:0 je na začetku drugega polčasa povišal Frenkie de Jong, ki je bil bolj odločen od domače obrambe in žogo, ki jo je vratar sprva ubranil, iz neposredne bližini podaljšal v mrežo.

Med šestnajsterico tudi Senegal

Nogometaši Senegala so v svoji uvodni tekmi na SP izgubili proti Nizozemski z 0:2, v 2. krogu pa so bili s 3:1 boljši od Katarja. Medtem je Ekvador gostitelje premagal v prvi tekmi z 2:0, neodločeno 1:1 pa igral z Nizozemsko. Senegalci so tako za napredovanje potrebovali zmago, medtem ko bi Ekvadorcem zadoščal že remi.

Afričani so tako v dvoboj krenili bolj napadalno kot Južnoameričani. Že v tretji minuti so nevarno zapretili, ko je sprožil Idrissa Gueye, a je po njegovem strelu žoga za las zletela mimo vrat Hernana Galindeza. Štiri minute kasneje se je pred Galindezom znašel še Boulaye Dia, ki pa je zaključil preslabo.

Pritisk Senegala se je obrestoval ob koncu prvega dela. Piero Hincapie je v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Ismaïlo Sarra, ki je nato sam prevzel odgovornost in s strelom z enajstih metrov Senegal popeljal v vodstvo.

Foto: Profimedia Senegal

Po odmoru so odločneje zaigrali tudi Ekvadorci. V 49. minuti so varovanci Gustava Alfara prvič sprožili v okvir vrat, a je strel Joseja Cifuentesa z lahkoto obranil Edouard Mendy.

V nadaljevanju Senegalci niso bili več toliko nevarni, to pa so izkoristili Južnoameričani. Po podaji iz kota v 67. minuti je najvišje skočil Felix Torres in žogo preusmeril na nogo Moisesa Caiceda, ki je izid poravnal na 1:1.

Veselje Ekvadorcev pa ni trajalo dolgo, saj je kot kaže prejeti gol znova prebudil četo Aliouja Cisseja. Le tri minute zatem so Senegalci izvajali prosti strel, po katerem je v svojem kazenskem prostoru slabo izbijal kapetan Enner Valencia, najbolje pa se je znašel senegalski kapetan Kalidou Koulibaly in zadel za novo vodstvo Afričanov.

Dobrih deset minut pred koncem rednega dela je z desetih metrov streljal Plata, a preveč po sredini vrat, da bi ukanil Mendyja. Nato je močno z razdalje na drugi strani poskušal še Boulaye Dia, ki pa je meril nenatančno. Do konca dvoboja so napadali Ekvadorci, a do novega izenačujočega zadetka niso prišli.

Lestvica:
1. Nizozemska          3  2  1  0  5:1  7
2. Senegal             3  2  0  1  5:4  6
3. Ekvador             3  1  1  1  4:3  4
4. Katar               3  0  0  3  1:7  0
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.