Tyson: Bil sem neobvladljivi kos dreka

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mike Tyson je leta 1986 postal najmlajši boksarski svetovni prvak v težki kategoriji in napovedal bleščečo kariero, ki so jo zaznamovali tudi številni škandali. Železni Mike danes trdi, da je popolnoma drug človek.
Oglej si celoten članek

Mike Tyson je nekoč veljal za strah in trepet vseh svojih nasprotnikov v ringu, pogosto pa tudi izven njega. Njegov ekstravagantni način življenja je polnil rumene strani časopisov. Na koncu pa ga je takšen način pripeljal do osebnega bankrota in tudi v zapor. "Sovražim se," je danes 45-letni Tyson povedal v intervjuju za nemški Spiegel. "Bil sem kreten, največja smet, povsem obsedeni norec. Bil sem retardirani psihopat, neobvladljivi kos dreka. Nor k***in sin! Mislil sem, da sem kralj sveta," eden najboljših boksarjev vseh časov ni bil nič kaj prizanesljiv do sebe.

Tyson je bil leta 1986, ko je postal najmlajši svetovni prvak, star le 20 let in 144 dni, v karieri pa je postal svetovni prvak po verzijah WBC, WBA in IBF. V 58 borbah je zbral 50 zmag, od tega kar 44 z nokavtom. Precej slabše kot v ringu je šlo Tysonu izven njega. Slava in denar sta mu hitro stopila v glavo. Tri leta je v zaporu preživel zaradi posilstva, en mesec pa zaradi fizičnega napada, veliko težav je imel tudi z odvisnostjo od drog in alkohola. Leta 1997 je v slovitem rematchu odgriznil del ušesa Evanderju Holyfieldu. Kariero je končal leta 2005, dve leti kasneje, ko je razglasil osebni bankrot s kar 27 milijoni dolarjev minusa na računu.

"Nikoli več ne bo boksarja, ki je pogoltal toliko tabletk. Nikoli nisem pričakoval, da bom doživel 30 let. Lahko sem srečen, da sem živ. Od boksa sem ponorel," je še pripomnil Železni Mike, ki danes živi blizu Las Vegasa s tretjo soprogo Lakihom in otrokoma iz njunega zakona, hčerko Milan in sinom Moroccom. Tyson ima sicer skupno osem otrok s štirimi različnimi ženskami. "Želim si le biti dober oče. Pomembno mi je, da imajo moji otroci o meni dobro mnenje, ker ga sam nimam več. Ko pogledam v ogledalo, vidim svinjo."

Tyson je po letih razgibanega življenja končno našel svoj notranji mir. Kot igralec se je preizkusil v filmski uspešnici Hangover, v zadnjem času pa večino svojega časa namenja vzreji golobov, ki jih je ljubil že kot otrok, ko je odraščal v revni soseski v Brooklynu. "Danes ne pijem, ne kadim in se ne uživam drog. Ne jem mesa niti živil živalskega izvora, kot so mleko, mlečni izdelki in jajca. Jem jagode, paradižnikovo juho in pijem čaj. Imam okroglih sto kilogramov, čeprav sem še pred dvema letoma imel 160 kilogramov. Odvratno. Danes sem popolno nasprotje tistega, kar sem nekoč bil," je med drugim še dejal Mike Tyson.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.