Ubežnikom uspelo, Primož Roglič mirno kolesaril do cilja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Etapa ubežniku Herradi, v skupnem seštevku brez sprememb.
Oglej si celoten članek

Španec Jesus Herrada (Cofidis) je zmagovalec sedme etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Camarga do Cistierne (190 km) je bil 32-letni Španec najboljši iz skupine petih ubežnikov, glavnina pa je za zmagovalcem zaostala 29 sekund. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

V rdeči majici vodilnega tako ostaja Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), ki ima 21 sekund naskoka pred Francozom Rudyjem Molardom (Groupama-FDJ) ter 28 pred Špancem Enricom Masom (Movistar). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je četrti z zaostankom 1:01 minute.  Drugi slovenski kolesar Jan Polanc (UAE Team Emirates) je pridobil dve mesti in kot 35. za Evenepoelom zaostaja 7:17 minute.

V etapi, v kateri so strokovnjaki napovedovali uspešen pobeg, so morali kolesarji premagati več kot 20 km dolg vzpon na Puerto San Glorio, a ritem nikoli ni bil tako močan, da bi odpadli najboljši sprinterji.

Ti so se držali glavnine ali pa jo po vzponu hitro ujeli, v zaključnem delu pa so njihove ekipe skušale ujeti pet ubežnikov, da bi lahko najboljši med sabo obračunali v sprintu. Peterica v ospredju si nikoli ni privozila več kot štiri minute naskoka, a je zaradi dobrega sodelovanja in utrujenih nog v glavnini po dolgem vzponu zadržala prednost do cilja.

Etapa je pripadla Herradi, za katerega je to 18. zmaga v poklicni karieri. Hkrati je bila to druga zmaga letos za izkušenega Španca ter druga na domači tritedenski pentlji. Po prihodu v cilj je kar nekaj časa obsedel ob cestišču in čustveno doživljal svoj uspeh.

Drugo mesto je zasedel Italijan Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), ki je bil na videz najmočnejši v sprintu, a se je zanj odločil nekoliko prepozno, ciljna črta pa je prišla nekaj metrov prehitro. Tretji je bil Britanec Fred Wright (Bahrain-Victorious).

Roglič, ki je imel za sabo precej miren dan, vseskozi je kolesaril nekje na sredi glavnine, in Polanc sta v cilj pripeljala v času glavnine kot 31. oziroma 74. Sprint za šesto mesto je dobil Irec Sam Bennett (Bora-Hansgrohe).

"Bilo je noro, tri kilometre do konca nismo imeli podatkov, kakšna je sploh naša prednost. Nikoli nismo bili prepričani, da nam bo uspelo, zato smo morali ostati mirni in sodelovati do samega konca. Bili smo kar nervozni. V zaključku sem poiskal zadnje kolo Freda Wrighta in zaupal v svoje sposobnosti. Držal sem hitrost in nato iz zavetrja uspel prehiteti tekmece," je po prestižni zmagi dejal 32-letni Herrada.

"Gre za zelo pomembno zmago, etapa je bila zahtevna, saj se je bilo težko prebiti v ubežno skupino. Ko sem prišel prek vzpona, sem imel še dovolj moči. Dal sem vse od sebe do zadnjega trenutka, a pred tem si moral prihraniti nekaj moči. Danes se nam je vse izšlo kot po maslu," je še dodal izkušeni domačin.

V soboto bo na sporedu naslednja gorska etapa od La Pola Llaviane do Collau Fancuaye (153,4 km). Kolesarji bodo morali premagati šest kategoriziranih vzponov, najtežji pa bo zadnji, 10,1 km dolg klanec do vrha na Collau Fancuayi s povprečnim naklonom 8,5 %.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.