Udovič 1:1 Zaho: zmaji tiho do zmage na derbiju

Foto: Simon Maljevac Matej Jug Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev prazne tribune Pr Foto: Simon Maljevac Dare Vršič Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev prazne tribune P Foto: Simon Maljevac Šeliga Kostić Eteme Zarifović Trifković Vukčević Fink Omladič Bajrić Rodić Mitro Foto: Simon Maljevac Aleksandar Rodić gol Marko Vukčević Eteme Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice Foto: Simon Maljevac Miroljub Kostić Marko Vukčević Matic Fink Eteme Damjan Trifković gol Olimpija Lj Foto: Simon Maljevac Rodić Rajčević Milec Filipović Omladić Jasmin Handanović Olimpija Ljubljana NK M Foto: Simon Maljevac Jasmin Handanović Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev prazne tr Foto: Simon Maljevac Matej Jug Željko Filipović Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev Foto: Simon Maljevac Omladič prosti strel Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev prazne Foto: Simon Maljevac Omladič prosti strel Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev prazne Foto: Simon Maljevac Šimundža Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev prazne tribune Prv
Olimpija je na derbiju pred praznimi tribunami prišla do presenetljive zmage nad Mariborom in napovedala še vroč polfinalni zmenek v pokalu (2:0). Koper za branilci naslova iz Ljudskega vrta po zmagi nad Celjem zaostaja le še za dve točki (2:1).
Oglej si celoten članek

Večni derbi za zgodovino, žal le zaradi zaprtih tribun ljubljanskega stadiona, je v turobni tišini Olimpija začela tudi z novim napadalcem Aleksandrom Rodićem, medtem ko je Maribor po nedavni zanesljivi zmagi v Stožicah začel z verjetno še močnejšo postavo, v katero se je vrnil kapetan Marcos Tavares.

Številne poškodbe in suspenzi v vrstah zeleno-belih so njenega stratega Milorada Kosanovića primorali v številne rošade. Navijačem Olimpije je bilo že po dveh minutah verjetno še bolj žal zadnjih škandaloznih dogodkov, zaradi katerih jih je Nogometna zveza Slovenije resda rigorozno kaznovala z zaprtjem vseh tribun – zmaji so namreč šokantno povedli že v prvi akciji na tekmi.

Rodić poskrbel za zgodnji šok

Še vedno ne povsem pripravljeni nekdanji reprezentant Rodić je po podaji s strani Damjana Trifkovića mojstrsko zadel z glavo in s strelom v daljši kot ukanil nemočnega Jasmina Handanovića za svoj prvi gol za novi klub. Maribor je nato hitro prevzel pobudo in po prostem strelu Dareta Vršiča je najvišje skakal Aleksander Rajčević, toda meril na prazno severno tribuno.

Zeleno-beli so dobro nadzirali svoje velike rivale in bili za razliko od zadnje medsebojne tekme veliko bolj nevarni tudi na drugi strani igrišča, kjer je Nik Omladič po igri z roko v štajerskem živem zidu dobil drugo priložnost in meril tik ob daljši Handanovićevi vratnici.

Tavaresu razveljavili gol, zmaji iz tretje priložnosti do 2:0

Izjemno priložnost za povišanje vodstva je imela Olimpija v 27. minuti, ko je Miroljub Kostić z lobom že premagal Handanovića, ki je zapustil vrata, žogo pa je z golove črte v zadnjem hipu uspel izbiti Martin Milec. Srečno je deset minut pred polčasom preživela tudi Olimpija – po prostem strelu Milca so sodniki razveljavili gol Tavaresu, ki je v mrežo pospravil odbitek vratarja Aleksandra Šelige, potem ko je žogo proti vratom domačih preusmeril Rajčević.

Ob izteku 43. minute je bilo znova vroče pred južnim golom, kjer je Handanović z zadnjimi močmi ustavil Marka Vukčevića, ki si je pred vrati priboril žogo po obrambi gostujočega vratarja, nato pa z desnico v izjemni priložnosti za 2:0 streljal preslabo. Nič slabega pa ni bilo v akciji, s katero je Olimpija v stilu zaključila polčas, in ki je končno prinesla drugi gol večera – ideolog je bil znova Rodić. Lepo je našel vtekajočega Kostića, slednji pa je žogo pred golom serviral na nogo Trifkovića, ki je s pomočjo vratnice zadel.

Maribor v lov za izenačenjem

Drugi polčas sta obe ekipi začeli brez sprememb, Maribor pa je odkrito krenil po gol priključka. Arghus je v 52. minuti grobo nalašč "nagazil" Trifkovića, potem ko je tik pred njim izbil žogo in z nogo podaljšal v stegno ljubljanskega vezista, a jo odnesel celo brez rumenega kartona. S sledečega prostega strela je Omladič skušal presenetiti Handanovića s strelom na prvo vratnico, a je bil Ljubljančan v štajerskem dresu na mestu.

Po desetih minutah drugega polčasa je Ante Šimundža storil prvo rokado – namesto vezista Aleša Mertlja je v igro poslal napadalca Nusmirja Fajića, Trifkovića pa je, morda tudi zaradi nasilnega starta Arghusa, zamenjal Nik Kapun. Rajčević je bil po novi menjavi v gostujočih vrstah, Damjana Boharja je zamenjal Goran Cvijanović, spet najbolje skakal po kotu v 67. in 71. minuti, a obakrat na lastno veliko razočaranje meril preslabo.

Djermanović ekspresno izključen

Minuto kasneje je Nemanja Mitrović po neprepričljivem posredovanju Šelige rešil svojega vratarja s hitrim izbijanjem podaje Jeana-Philippeja Mendyja. Deset minut pred iztekom rednega dela je Handanovića s prostim strelom znova dodobra pretegnil Omladič, Šimundža pa je za zadnjo menjavo iz igre potegnil Vršiča, zamenjal ga je Amir Dervišević. Olimpija je tekmo končala le z desetimi, potem ko je zdaj že skorajda neizbežen rdeči karton na večnih derbijih dobil rezervist Dejan Djermanović, ki je po le nekaj minutah igre po rumenem dobil še direktni rdeči karton za udarec v obraz Milca.

Vsega bi lahko bilo konec v 88. minuti, ko je po novem izvrstnem prostem strelu Omladiča nastala zmeda pred golom Handanovića, kjer žoge v mreže ni uspelo pospraviti niti Vukčeviću niti Arisu Zarifoviću. Kenan Bajrić je že takoj za tem pripravil vse potrebno za gol rezervistu Filipu Valenčiču, a mladi napadalec fantastične podaje skozi obrambo Maribora ni izkoristil, oziroma je Handanović izvrstno posredoval in rešil celo višji poraz.

Foto: Simon Maljevac Matej Jug Olimpija Ljubljana NK Maribor Stožice brez gledalcev prazne tribune Pr

Koper spet blizu po zmagi nad Celjem

Na koprski Bonifiki so favorizirani domači nogometaši Kopra premagali Celjane in tako ohranili stik z vrhom prvoligaške lestvice. Junak tekme, na kateri je sicer predvsem v prvem polčasu manjkalo akcije, je bil Goran Galešić z dvema zadetkoma. Celjani so tik pred koncem zabili častni zadetek, a doživeli 12. poraz in ostajajo osmi.

Prvi polčas je bil eden slabših v zadnjih sezonah prvoligaških tekem na Bonifiki. V 45 minutah gledalci niso videli niti enega samega resnega poskusa v okvirja obeh vrat. Nadaljevanje tekme je bilo bolj zanimivo. Najprej je najboljši domači strelec Galešić izkoristil začetniško napako Amirja Bilalija pri ustavljanju žoge in osamljen z natančnim strelom premagal vratarja Matica Kotnika za 1:0.

Izključitev Centriha in enajstmetrovka Galešića odločili

V 57. minuti je koprskega napadalca Jako Štromajerja nespretno s hrbta v kazenskem prostoru pohodil branilec Matej Centrih in sodnik je pokazal na belo točko. Gostujoči branilec je ob tem prejel drugi rumen karton, kar je pomenilo, da so Celjani do konca tekme igrali z igralcem manj. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Galešić.

Vse do končnice tekme pa kljub menjavam na obeh straneh nekega pravega nogometa, ki bi si ga gledalci za dlje časa zapomnili, niso videli. Končnica pa je bila z izjemo zadetkov bolj zanimiva kot vse poprej. Najprej je Galešić v 83. minuti stekel v kazenskem prostoru sam proti vratarju Kotniku, močno streljal, žoga pa se je od prečke odbila z igrišča.

V 89. minuti so imeli Celjani na voljo kot. Po nezanesljivem posredovanju koprske obrambe na čelu z vratarjem Vasjo Simčičem se je rezervist Alen Ploj sam znašel pred praznim golom, z vsega treh metrov pa je žogo poslal čez vrata. V drugi minuti sodniškega dodatka se je Blaž Vrhovec nenadoma odločil za strel z več kot 30 metrov, njegov natančen poizkus pa je nekoliko pokritega Simčiča presenetil in končal v domači mreži.

Rudarji "minirali" Triglav

Velenjski nogometaši so tudi v drugem kolu spomladanskega dela državnega prvenstva prišli do treh točk, po zmagi proti Celju so tokrat prepričljivo ugnali zadnjeuvrščeni Triglav, ki je sicer na uvodni tekmi premagal Zavrč. Rudar je pot do zmage tlakoval že v prvem polčasu, ki ga je dobil s 4:1, pred domačimi gledalci pa je proti Kranjčanom slavil deseto zmago na 12 prvenstvenih tekmah ter šesto zaporedno, ob tem pa ima gol razliko 21:2.

Velenjčani so takoj po sodniškem žvižgu napadali kranjski gol. V tretji minuti je prosti strel izvedel Mate Eterović, a je bil Žan Pelko na mestu. Štiri minute kasneje je za veselje domačih poskrbel Aljaž Krefl, ki je izkoristil podajo Leona Črnčiča z desne strani in premagal nemočnega gostujočega vratarja.

Zadetek je varovance Jerneja Javornika še vzpodbudil. Najprej je Ivan Firer meril premalo natančno, bolj nevaren je bil v 15. minuti Denis Klinar. Ta je z močnim strelom lepo zaključil akcijo domačih, Pelko pa je njegov strel odbil. V 19. minuti so domači izvedli kot, Firer je podal do Ivana Knezovića, ki je bil blizu zadetka.

Križajev gol le razjezil "knape"

Drugi gol so Velenjčani dočakali minuto kasneje. Akcijo je začel Eterović, njegov strel je Pelko ubranil, na odbito žogo pa je stekel Firer in jo spravil v kranjski gol. Le dve minuti zatem je Triglav znižal zaostanek. Za strel z razdalje se je odločil Nejc Križaj in premagal Matjaža Rozmana.

Foto: SPS/nkolimpija.si Olimpija Ljubljana Rudar Velenje Prva liga prvenstvo Stožice Valenčič Domači so po prejetem golu znova krenili v napad, v 24. minuti je prvi streljal Firer, do žoge pa je v gneči prišel Črnčič in zadel za 3:1. Po treh golih v šestih minutah se je igra nekoliko umirila, a so igralci Rudarja pred odmorom zadeli še enkrat. V 38. minuti je Eterović iz kota poslal predložek v kazenski prostor, v skoku pa je bil najvišji Knezović.

Šestica za dolgo pot v Kranj

Po vrnitvi na igrišče so najprej do strela prišla gosti, nato še domači, vendar se rezultat ni spremenil. Velenjčani niso popuščali, kar se jim je obrestovalo v 51. minuti. Klinar je podal z desne strani, Črnčič je žogo nastavil za Daliborja Radujka, ki je izkoristil ponujeno in zadel v levi zgornji kot za peti domači gol.

Gosti so v 65. in 66. minuti prišli do dveh strelov, nevaren je bil drugi Luke Majcna, ko je žoga končala mimo desne vratnice. Do konca tekme so Velenjčani poizkusili še trikrat. Krefl in Nemanja Stjepanović deset minut pred koncem nista bila dovolj natančna, šesti gol pa je v 88. minuti zabil Eterović. Rezervist Milan Kocić je podal iz kota, pred kranjskim golom pa je bil najbolj spreten Eterović ter postavil končni rezultat tekme.

Gostje trikrat zadeli, Kelenc omilil poraz

Zavrč je po porazu proti zadnjeuvrščenemu Triglavu v prvem kolu spomladanskega dela državnega prvenstva ostal brez stratega Viktorja Trenevskega, ki je bil glavni trener neuradno, saj nima ustrezne licence. Zamenjal ga je Željko Orehovec, pomočnik Trenevskega, ki je bil že doslej na čelu Haložanov. A trenerska zamenjava jim ni prinesla uspeha, saj so brez točk ostali tudi proti Gorici in na domačem igrišču, kar se jim sicer dogaja poredko. Zavrč je namreč kar 25 od 36 točk osvojil doma, Gorica pa ga je premagala še tretjič v sezoni.

Domači so tekmo začeli nekoliko bolje. V tretji minuti je do strela prišel Doris Kelenc, a je z desetih metrov nastreljal goriškega vratarja, že naslednji nevaren strel na tekmi pa je končal v golu. Vendar v domačem, saj je Peter Murko slabo izbil žogo, do katere je prišel Massimo Coda in z roba kazenskega prostora zadel v levi kot.

Lapadula zadel za neulovljivo prednost

V nekaj naslednjih minutah si moštvi nista priigrali prave priložnosti, igralci obeh ekip so napravili preveč napak, v 25. minuti pa se je mreža Zavrča zatresla še drugič. Luka Bešenić je prvi strel Filippa Bonipertija ustavil, a je gostujoči napadalec prišel do nove priložnosti, ki je ni zapravil.

Do konca prvega polčasa je Zavrč imel še dve priložnosti, Zavrč eno, vendar nobena akcija ni bila posebej nevarna. V 51. minuti je Boniperti lepo streljal, a je žogo Bešenić odbil, vse do 83. minute pa gledalci niso videli nobenega strela in igro na sredini igrišča. Sedem minut pred koncem je Gianluca Lapadula lepo zadel iz obrata s kakšnih 16 metrov, s tretjim golom pa dokončno odločil zmagovalca. Domači so v sodniškem dodatku z zadetkom Dorisa Kelenca, ki je zadel z roba 16-metrskega prostora, le nekoliko omilili poraz.

Prva liga TS, 22. kolo:

Zavrč : Gorica 1:3 (0:2)
Kelenc (90); Coda (12), Boniperti (25), Lapadula (83)

Rudar Velenje : Triglav 6:1 (4:1)
Krefl (7), Firer (20), Črnčič (24), Knezović (38), Radujko (51), Eterović (88); Križaj (22)

Luka Koper : Celje 2:1 (0:0)
Galešić (49, 58/11-m); Vrhovec (90)
RK: Centrih (57/Celje)

Olimpija Ljubljana : Maribor 2:0 (2:0)
Rodić (2), Trifković (45)
RK: Djermanović (82/Olimpija)

Postavi

Olimpija: Šeliga; Fink, Zarifović, Mitrović, Bajrić; Eteme (od 77. Valenčič), Kostić, Omladič, Trifković (od 60. Kapun), Vukčević; Rodić (od 74. Djermanović). Na klopi: Džafić; Zorc, Zalaznik, Čeh.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Trajkovski; Filipović, Mertelj (od 56. Fajić), Bohar (od 65. Cvijanović), Vršič (od 80. Dervišević); Tavares, Mendy. Na klopi: Cotman; Mejač, Zahović, Vuklišević.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin).

Krka : Domžale 0:2 (0:1)
Parker (45), Živec (73)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:47 15. Marec 2014.

    no pa ste le dobil pa ...stajrci da bote vedl da se ni dobr it u igrl tko lazerno debili.

  • 13:32 15. Marec 2014.

    v nk Zavrč se nekaj kuha ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.