Udovič: Še vedno v dobrih odnosih z Zahovićem

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nekdanji reprezentant Sašo Udovič se je na torkovi novinarski konferenci prvič predstavil kot novi športni direktor ljubljanske Olimpije. Dobil je tudi čestitke svojega predhodnika Milenka Ačimovića.
Oglej si celoten članek

Sašo Udovič se je po več kot 20 letih vrnil v zmajevo gnezdo, kjer je prevzel položaj, ki ga je konec lanskega avgusta zapustil njegov predhodnik Milenko Ačimović, od takrat pa je dvojno funkcijo opravljal že nekaj mesecev bivši direktor kluba Sanel Konjević.

Udovič, nekdanji član prve uspešne reprezentance pod vodstvom Srečka Katanca, v vrste zeleno-belih prihaja po kaljenju v nižjih ligah pri NK Krki, ki jo je zapustil s težko priborjenim prvoligaškim statusom, Olimpijo pa prevzema na skromnem šestem mestu državnega prvenstva, 12 točk za vodilnim večnim tekmecem Mariborom.

Novakoviću odprta vrata

Olimpija naj bi njegovih besedah delo spremljala že dalj časa, poleg jasnih dejstev v njegov prid (je Ljubljančan, nekdanji član kluba ...) pa naj bi vodstveno strukturo kluba navdušilo to, da je funkcionarsko kariero v nasprotju s številnimi začel v tretji ligi in takoj po koncu kariere ni posegel po najvišjih funkcijah v slovenskem nogometu.

Nekdanji napadalec Slovana, Olimpije, Beverena, Lausanna in Laska je izrazil zaupanje v trenutnega trenerja Milorada Kosanovića, pustil pa je odprta vrata tudi za morebitno senzacionalno vrnitev reprezentanta Milivoja Novakovića, ki naj bi v kratkem prekinil pogodbo s Kölnom.

"Olimpija športni in nogometni velikan"

"Lep pozdrav vsem. Res me veseli, da ste se zbrali v kar lepem številu. V tem trenutku mislim, da je primerno, da povem naslednje, in sicer: najprej se zahvaljujem predsedniku in upravnemu odboru NK Olimpija za izkazano zaupanje," je novinarsko konferenco v Stožicah začel Udovič.

"Kot Ljubljančanu in bivšemu igralcu Olimpije si res štejem v veliko čast, hkrati pa je to velika odgovornost in velik izziv, da prevzemam funkcijo športnega direktorja NK Olimpija. Brezpredmetno je razpredati in razpravljati o tradiciji in ugledu, konec koncev pa tudi o zgodovini športnega in nogometnega velikana, za katerega navija na tisoče Ljubljančanov in ostalih navijačev po vsej Sloveniji. Enostavno ime NK Olimpija pove vse. Poudaril bi, da bom vse svoje izkušnje in znanje, ki sem si ga pridobil do vključno tega trenutka, skušal vnesti v interes NK Olimpije v veri, oziroma tudi sam verjamem v to, da bomo s skupnimi močmi dosegali čim boljše rezultate."

Odhod iz Krke sredi sezone in (ne)dokončan posel

Absolutno ne (nedokončan posel, op. a.). Pri Krki sem bil štiri leta, tam sem si ustvaril veliko nogometnih prijateljev. Konec koncev sem prišel v klub, ki je bil ob mojem prihodu v tretji ligi; boril se je za obstanek v tretji ligi. V bistvu sem jaz samo izpolnil svoj del mozaika, seveda s svojimi sodelavci, pomočniki, trenerji, da smo prišli čim višje. Na ta štiri leta resnično gledam s ponosom, ker je danes Novo mesto, lahko rečem, na elitnem zemljevidu nogometa v Sloveniji. Pa ne samo člansko moštvo – vse selekcije so na najvišji ravni, kjer do mojega prihoda niso bile. Kot sem dejal, s skupnimi močmi smo dvignili Krko do najvišjih ravni, in na to bom vedno ponosen. Še enkrat – Krka bo vedno v mojem srcu oziroma v izredno lepem spominu, kot del moje nogometne preteklosti. Tam sem si, kot sem že omenil, ustvaril veliko prijateljev in Novo mesto je, mislim, ne nedokončana zgodba, temveč zgodba o uspehu. Do tega trenutka, ko sem se odločil za nov izziv.

Foto: Reuters Zlatko Zahovic Saso Udovic gol zadetek veselje proslavljanje proslava slavje

O posvetu s predhodnikom Ačimovićem

(smeh) Moram reči, da so bili zadnji dnevi zelo turbulentni. Mile (Ačimović) mi je danes zjutraj poslal SMS, dogovorjena sva, da greva na kavo. Njegove izkušnje mi bodo zelo pomagale, vedno sva bila v korektnih, super odnosih. Dobila se bova in prepričan sem, da mi bo pomagal z določenimi nasveti, kar se tiče vizije prihodnosti NK Olimpija.

Konkretno o njegovi viziji Olimpije

Moja vizija Olimpije? Realno se zavedam položaja, v katerem je moštvo. Vem, da sem prišel v zimskem prestopnem roku. Stanje na lestvici je takšno, kot je. Seveda bomo to v naslednjih dneh in tednih temeljito analizirali, pogovoril se bom tako s trenerjem kot strokovnimi sodelavci. Vizija pa je jasna: narediti Olimpijo čim močnejšo, čim boljšo in čim všečnejšo na igrišču.

O možnosti vrnitve Milivoja Novakovića

Odličnemu igralcu so vrata Ljubljane in Olimpije na široko odprta. Kar se tiče Milivoja Novakovića –izreden igralec, tako da mislim, da ste si že sami odgovorili na to vprašanje.

O potezi kluba, ki je najprej najel novega trenerja in šele nato športnega direktorja

Športni direktorji prihajajo, trenerji prihajajo ... Meni se ne zdi čudna situacija, da sem prišel v trenutku, ko je trener že v klubu. Moram reči, da sva imela z Miloradom Kosanovićem že nekaj razgovorov, izjemno pozitivnih in konkretnih, tako da ni absolutno nobenega problema. V tem kratkem času, ki nama ga je uspelo nameniti za druženje, moram reči, da so vtisi zelo pozitivni. Seveda bo potrebnih še veliko pogovorov, veliko dela in veliko medsebojne komunikacije v dobrobit Olimpije, tako da v tem ne vidim nobene težave.

Analiza trenutnega moštva in slabosti

Pa dobro, slabosti ... Nerad ocenjujem delo svojih predhodnikov ali karkoli ... Je pa res, da kot Ljubljančanu in bivšemu igralcu Olimpije, kar sem omenil že na začetku, ni vseeno, kakšna je Olimpija, kako igra, ker je to le klub, ki je kulten v Sloveniji, ima svojo tradicijo, ime in ugled ter predvsem tisoče navijačev. Moje mnenje je, da je trenutna ekipa definitivno vredna veliko več in da trenutno stanje na lestvici ni realno. Kar se bo dogajalo v prestopnem roku in v naslednjega pol leta, pa je stvar strokovnega pogovora, strokovnih prijemov, vizije, vsega skupaj. Moje mnenje je, da je Olimpija na mestu, ki je pod tistim, kot je ekipa realno vredno.  

O odnosu z Zlatkom Zahovićem

(smeh) Z Zlatkom nisem ostal v dobrih odnosih, ker sva že vedno v dobrih odnosih, zato tukaj ni bilo nikoli problema. Z Zlatkom sva bila, mislim, kar desetletje soigralca v reprezentanci, kolega, tako da sva imela res super, korekten odnos tako na igrišču kot ob njem. Tako je bilo tudi v vseh teh letih po najinih nogometnih karierah, ko sva bila vsak na svoji funkciji, zato ne vidim razloga, da ne bi ostala v korektnih odnosih.

O Olimpijinem lovu za Mariborom

Olimpijin lov za Mariborom? Danes sem prvič na tiskovni konferenci kot športni direktor Olimpije. Spoštujem zgodbo, spoštujem Maribor, sem pa v službi Olimpije in naredil bom vse za to, da bo Olimpija čim močnejša.

O denarnih sredstvih, ki mu bodo na voljo

(smeh) Kot sem rekel – mislim, da mora tudi javnost in vi vsi skupaj razumeti, da sem v službi Olimpije dan, dva ali tri. Bil sem tudi na tekmi v Kopru, ki se je končala dobro, vsi skupaj pa smo bili zelo zadovoljni in zelo veseli. Vse je stvar pogovorov, predvsem s trenerjem, moramo se uskladiti, tudi s predsednikom. Enostavno moramo videti, kakšne so možnosti Olimpije, kaj imamo, ampak o tem je zdaj absolutno prezgodaj govoriti. Ne bomo pa se zaletavali v vrata s kakšnimi enormnimi nakupi ali karkoli, to je dejstvo. Vse je treba delati načrtno; vemo, kakšni časi so, prepričan pa sem, da bomo vse naredili tako, da bo ta Olimpija videti bolje. 

Rezultatski cilji do konca sezone

Rezultatski cilj? Igrati čim bolje, dobiti čim več tekem. Tu je pokal spomladi, ki je absolutno velika priložnost, konec koncev tudi za Evropo. To so rezultatski cilji. Prvenstvo? Dvigniti se čim višje s tega šestega mesta.

O igralcih Krke, ki bi mu lahko sledili v Ljubljano

Dobro vprašanje. O tem sem že razmišljal in bom razmišljal še naprej, seveda v dogovoru s trenerjem. Ampak naj to trenutno ostane, kot je, ne samo kar se tiče NK Krke, tudi preostalih klubov. Za kakršnakoli imena je v tem trenutku prezgodaj. 

O pripravah pred spomladanskim delom

Ja, začeli naj bi 10. januarja, tako smo nekako dogovorjeni s trenerjem. Za konkretne zadeve, kam, kako, o prijateljskih tekmah, je še prezgodaj. Normalna zadeva. Prvenstvo se začne 1. marca, oziroma zaostala tekma (z Mariborom doma, op. a.) verjetno nekaj dni prej, tako da vse poteka normalno. Igralci imajo še danes in v četrtek trening, potem sledi počitek. Vmes bomo pa delali.

O dveh derbijih, ki ga čakata takoj po začetku službovanja

Saj zato smo tukaj. Da bodo to že kar tekme resnice? Dobro, kot sem rekel – da se razumemo že v startu. Tu sem šele dva ali tri dni v službi NK Olimpija, in mislim, da moramo vsi skupaj razumeti eno stvar. Stvari, ki sem jih nasledil, stvari, ki so, denimo igralski kader ... Čez noč se ne da storiti veliko. Bomo videli, kaj se bo dalo. Bil sem timski delavec in tako sem tudi igral nogomet – na dolge proge. Mislim, da nam bo pomlad, ki prihaja, dala dober odgovor, kdo je pravi za Olimpijo in kdo ni. Kje so minusi in kje plusi in da se v teh nekaj mesecih naredi prava vizija o tem, kako mora Olimpija igrati. Kako pripeljati čim več ljudi, da bo to spet tista Olimpija, dolgoročno, ki si jo verjetno vsi skupaj želimo. Da se igra dober nogomet, všečen nogomet, hiter nogomet, brezkompromisen nogomet ... In seveda, da bodo rezultati čim boljši. Kar se tiče igralcev, okrepitev, vseh preostalih zadev – to pa se bo vedelo v naslednjem mesecu, dveh ali treh tednih. Vemo, da je prestopni rok do 31. januarja, tako da je v tem trenutku res prezgodaj govoriti o čemerkoli. Se pa pogovarjamo o vsem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:26 10. December 2013.

    upam da je vsaj kancek res in da je to to...<br />gremo olimpijaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.