Ukinitev paralelnega slaloma na OI Koširju zbila motivacijo

Foto: EPA
Foto: EPA
Najuspešnejši slovenski deskar Žan Košir si želi še nekaj odličnih sezon. Tekmovalnosti Tržičan ne manjka, mu je pa ukinitev paralelnega slaloma na olimpijskih igrah zbila motivacijo.
Oglej si celoten članek

Eden športnih junakov minule zime je bil 31-letni tržiški deskar Žan Košir, ki je zimo 2015 končal z velikim kristalnim globusom svetovnega pokala in obema malima globusoma za paralelni disciplini. Pričakovanja v novi sezoni so visoka, zaradi izločitve paralelnega slaloma iz programa OI pa priznava, da bo motivacija letos težja.

Košir ne skriva, da po lanski zimi, kjer je osvojil še srebro na SP v Kreischbergu, leto pred tem pa dve olimpijski medalji v Sočiju, dolgoročni izziv ostaja zlata medalja na olimpijskih igrah 2018 v Pyeongchangu.

Možnosti bodo po ukinitvi paralelnega slaloma zdaj manjše, pa tudi izzivi v novi sezoni so se spremenili. "Z ukinitvijo ene discipline s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja so nam malo zbili motivacijo. V Sočiju je bila zahteva Rusije, da se v program uvrsti slalom, zdaj so to spet vzeli iz programa. Videl bom, ali bo fokus spet bolj na veleslalomu, morda pa mi bo uspelo zbrati motivacijo za obe disciplini," je pred sezono dejal Gorenjec.

Kot pravi, se ne bo zadovoljil s povprečjem in delal bo le tisto, v čemer je lahko res dober. "Nisem več star 20 let in iztekajo se mi tista leta, ko lahko posežem po velikih rezultatih. Ni mi težko biti še nekaj let okrog 10. mesta, kar pa v deskanju ne pomeni nič. Cilj so stopničke in vsega skupaj se bom moral lotiti pametno. Sem tekmovalen in tudi ko na kakšnem pikniku mečemo 'balinčke', nikakor ne bom nalašč izgubil."

Za natančne napovedi je prezgodaj. "Do začetka sezone ne bo priložnosti za tekmovanje in primerjavo z najboljšimi in potem bom videl, kako se bom znašel na prvi tekmi. Ali bo glava hladna ali bo nervoza. Mi vedno tekmujemo v dvobojih in psihično mi je zdaj lažje, ker imajo tekmeci do mene spoštovanje. A ko dvakrat izgubiš, tudi oni začnejo razmišljati, da so lahko boljši."

Velika želja je dobra uvrstitev na Rogli

Svoje bo pokazala tudi konkurenca, kjer prihajajo mlajši. "Seveda so pri posameznikih nihanja velika, a mladih in kakovostnih je veliko. Morda drži tudi, da je bila poolimpijska sezona posebna, da je bilo nekaj manj motivacije. A po slabši sezoni se motivacija vrne, spoznaš, da moraš veliko delati. Uspešna sezona po drugi strani je nekoliko nevarna, saj lahko tudi nekoliko zaspiš," še razlaga najboljši slovenski deskar, ki ne želi napovedovati sezone do prvega merjenja moči, ki bo v prvi polovici decembra v Italiji. Vsekakor, tako Košir, pa je velika želja dobra uvrstitev na domačem svetovnem pokalu januarja na Rogli.

Priprave so bile težke. "V fitnesu delam vaje za noge z 200 kilogrami in pri eni vaji se pogovarjamo o desetih ponovitvah in več. Seveda so bile spet premetane tone, a vsi v svetovnem pokalu imamo visoke cilje in ženemo telo do meja svojih sposobnosti. Vsi vedno gledamo, kje lahko pridobimo, kaj lahko izboljšamo in seveda posnemamo tudi tekmece. A na tekmah bo odločala tudi tehnika in psiha. Pred vsako tekmo si nervozen."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:18 20. Oktober 2015.

    Žan Košir ti si naš heroj!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.