"Ukrajinci so se po žrebu veselo nasmihali"

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Vročica pred obračunoma dodatnih kvalifikacij za Euro 2016 med Slovenijo in Ukrajino narašča. V pogovoru za Žurnal24 je slovenski nogometaš na začasnem delu v Ukrajini Miha Goropevšek razkril pričakovanja tamkajšnjih ljubiteljev nogometa.
Oglej si celoten članek

"V obdobju, ki sem ga preživel na Poljskem, kjer sem igral za tretjeligaša KS Legionovia Legionowo, sem navezal stike z mojim trenutnim zastopnikom. Po izteku pogodbe mi je omenil interes ukrajinskega prvoligaša. Ni mi bilo potrebno veliko premišljevati in čez nekaj dni sem že bil na poti v Turčijo kjer sem se pridružil ekipi na pripravah. Trener je bil zadovoljen in hitro brez zapletov smo se dogovorili za dvoletno sodelovanje," je razloge za selitev v vrste Volyn Lutska opisal 24-letni branilec Miha Goropevšek.

Kako močna je ukrajinska liga in kako na vse dogajanje v njej vplivajo vojne razmere?
Gre za zelo kakovostno ligo. Večina ekip vrši visok presing skozi celo tekmo in posledično je liga fizično zelo naporna. Zaradi vojne je veliko tujcev zapustilo državo, ekipe iz vojnega območja pa so se morale preseliti v druga mesta. Nekaj klubov je bankrotiralo in posledično je nivo lige padel. Ampak še vedno gre za močno ligo, ki si bo verjetno kmalu po koncu vojne opomogla.

Foto: Osebni arhiv Miha Goropevšek So bili Ukrajinci zadovoljni z žrebom dodatnih kvalifikacij za Euro 2016?
Na dan žreba smo bili v hotelu, saj smo imeli naslednji dan tekmo. Ko sem prišel na večerjo, so me soigralci pričakali z nasmeški na obrazih. Sam takrat še nisem vedel, kakšen je bil žreb. Vsekakor so Ukrajinci pokazali zadovoljstvo z žrebom. Ukrajinskih medijev pa ne spremljam preveč podrobno, tako da ne vem natančno, kakšen je bil njihov odziv. Predvidevam pa, da podoben kot med mojimi soigralci.

Je pogovor morda nanesel tudi na tekmi dodatnih kvalifikacij za Euro 2000?
Ko sem omenil tisti kvalifikacijski tekmi, sem hitro dobil občutek, da nimajo prevelike želje govoriti o tem, tako da nisem želel preveč drezati v njih.

Od kje pretijo glavne nevarnost v ukrajinski reprezentanci?
Ukrajina je v aktualnih kvalifikacij prikazala kar precej nihanj. Res pa je, da so Ukrajinci na nekaterih tekmah prikazali red dobro igro. Vsekakor sta največja nevarnost Konopljanka in  Jarmolenko, tako da bo veliko odvisno od igre naših bočnih branilcev. Ne smemo pa pozabiti tudi na ostale, saj vsi igrajo v klubih na visokem nivoju. Čeprav večina prihaja iz ukrajinske lige, so to klubi, ki imajo precejšen renome v evropskih tekmovanjih.

Ima Slovenija možnosti za uspeh?
Ne vidim razloga, zakaj ne bi imeli možnosti. Že res, da je Ukrajina v tem dvoboju favorit, vendar pa po drugi strani nimamo kaj izgubiti. Enkrat nam je že uspelo, zakaj nam ne bi še drugič?

Si boste morda dvoboj v Lvivu ogledali v živo?
Upam, da tisti dan ne bom imel kakšnih klubskih obveznosti. Ukrajina je velika država in zaradi tega ni mogoče priti v kratkem času iz enega mesta v drugega. Sem optimist, zato že imam vstopnico za tekmo. Verjamem, da bom uspel uskladiti vse obveznosti in si ogledati tekmo.

Foto: Osebni arhiv Miha Goropevšek Ste že spoznali prizorišče prve tekme?
Lviv je oddaljen približno tri ure od Lutska, kjer trenutno prebivam. Tam sem bil samo, ko smo gostovali pri ekipi Karpatov. Zaradi slabega vremena sem se večino časa zadrževal v hotelu,  tako da si nisem imel možnosti ogledati mesta. Sem pa slišal, da gre za zelo urejeno mesto z odličnim nogometnim stadionom.

Se nadejate, da bi nekega dne tudi sami oblekli dres z državnim grbom?
Mislim, da si vsak nogometaš želi zastopati svojo državo. Želja seveda obstaja, vendar ostajam realen, saj vem, da bo potrebnega še veliko dela, da pridobim pozornost selektorja. Najprej se moram trdno zasidrati v začetni enajsterici mojega trenutnega kluba, saj brez konstantne igre ni mogoče vzdrževati maksimalne forme. Potem pa bom bolj resno pomislil na možnost vpoklica v izbrano vrsto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.