Umrl angel varuh formule 1 – Sid Watkins

Foto: EPA
Foto: EPA
Karavana formule 1 se z žalostjo poslavlja od legendarnega Sida Watkinsa, moža, ki je več kot 20 let reševal življenja dirkačev in skrbel za nenehne varnostne izboljšave. Angleški angel varuh je preminil v 85. letu starosti.
Oglej si celoten članek

Sid Watkins je bil dolga leta eden glavnih mož pri varnostnem oziroma zdravniškem oddelku karavane formule 1. Med letoma 1978 in 2004 je opravljal vlogo zdravniškega vodje pri tem elitnem avtomobilističnem tekmovanju.

V teh letih so Watkinsu, zdravniku ob progi, mnogi priznali, da je rešil življenja veliko dirkačem po hudih nesrečah. Dirkači in drugi iz karavane formule 1 so ga poznali pod nadimkom "The Prof", iz življenjsko nevarnih situacij pa je med drugim rešil Rubensa Barrichella, Didierja Pironija in Miko Häkkinena.

"Verjetno lahko povsem brez lažne skromnosti rečemo, da je Sid Watkins naredil več za varnost v formuli 1 kot kdorkoli drug," meni predsednik McLarna Ron Dennis. Watkins je bil glavni akter za vsemi izboljšavami pri varnosti in zdravniški oskrbi na dirkah, v 25 letih delovanja pa je moral preživeti tudi temne trenutke.

Senna mu je izdihnil v naročju

Watkins je bil namreč tisti, ki je skušal rešiti življenje Ayrtonu Senni po usodni nesreči v Imoli leta 1994, po tistem usodnem tednu, ko je življenje izgubil tudi Roland Ratzenberger, pa je angleški nevrokirurg pomagal ustanoviti inštitut za varnost v motošportu (FIA Institute for Motor Sport Safety). Znan je bil po svojem izjemnem smislu za humor in predanosti za varnost drugih.

"Izjemno je poskrbel zame, ko sem bil po nesreči enajst tednov v bolnišnici. Po tem sem se vrnil kot človek, ki sicer ni bil povsem pokreten, a je lahko povsem normalno nadaljeval z zdravim življenjem. Večno mu bom hvaležen," je sporočil legendarni Williamsov šef Sir Frank Williams. V znamenje spoštovanja bodo zastave Williamsove tovarne v Grovu v četrtek plapolale na pol droga.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.