Umrl dirkač formule 1, eden 'pravih zvezdnikov osemdesetih'

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Umrl nekdanji dirkač formule 1 Tambay.
Oglej si celoten članek

Francoski dirkač Patrick Tambay, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih v formuli 1 vozil za moštva Ferrari, McLaren in Renault, je umrl v 73. letu starosti, je danes na spletni strani sporočilo vodstvo tekmovanja.

Kariero v formuli 1 je začel leta 1978, ko je vozil za McLaren, vmes tudi odšel iz formule 1 in se preizkusil v severnoameriških dirkaških serijah, vrnil pa se je leta 1981.

Foto: Profimedia Patrick Tambay

Naslednje leto je postal voznik Ferrarija, a je imel njegov podpis pogodbe tudi tragično ozadje: v italijanski ekipi je namreč po smrtni nesreči v Belgiji nadomestil svojega prijatelja Gillesa Villeneuva.

V karieri je dosegel dve zmagi, obe s Ferrarijem. V ekipi iz Maranella so danes zapisali, da je bil Tambay "eden pravih zvezdnikov osemdesetih". Eno od teh zmag je leta 1983 dosegel na Ferrarijevem domačem terenu v Imoli.

Foto: Profimedia Patrick Tambay

Skupno je nastopil na 123 dirkah, poleg dveh zmag je bil še petkrat najboljši v kvalifikacijah, v seštevku sezone pa je najvišje, do četrtega mesta, prišel leta 1983.

Po koncu kariere v elitnem tekmovanju se je preizkusil še na nekaterih drugih področjih dirkanja, bil je četrti na vzdržljivostni dirki v Le Mansu leta 1989, na reliju Pariz-Dakar pa je bil dvakrat uvrščen med prvo trojico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.