Umrl trener legend slovenskega plavanja

Foto: EPA bazen plavanje
Poslovil se je plavalni trener.
Oglej si celoten članek

V 81. letu je v Zagrebu po dolgotrajni bolezni umrl plavalni trener Stjepan Jelačić, ki se je v zgodovino slovenskega in jugoslovanskega plavanja zapisal v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja predvsem z uspehi bratov Darjana in Boruta Petriča.

Jelačić je v Kranj prišel leta 1976 in v štirih letih poskrbel za številne kolajne z evropskih in svetovnih prvenstev, plod njegovega dela pa je v veliki meri tudi nepozaben uspeh na evropskem prvenstvu leta 1981 v Splitu, ko je Borut Petrič na 400 m prosto osvojil zlato kolajno, njegov mlajši brat Darjan pa je bil bronast.

Po Triglavu je Jelačić odšel k ravenskemu Fužinarju, nato se je vrnil v Zagreb, kjer je sodeloval s plavalci in vaterpolisti, ob prelomu tisočletja pa se je še enkrat vrnil v Kranj, kjer je med drugim delal s takrat najbolj obetavno slovensko plavalko Anjo Čarman.

"V Kranj je prinesel povsem nov pristop k treningu in sami se nismo mogli načuditi, koliko kilometrov smo lahko preplavali. Enostavno je takrat spremenil pojmovanje treninga v kluba ter ga popeljal med vodilne v takratni Jugoslaviji. Tudi uspehi kranjskih plavalcev po letu 1980, ko je zapustil Gorenjsko, so v veliki meri plod njegovega dela in po pravici povedano ne vem, kakšni bi bili naši dosežki, če z njim ne bi sodelovali," je ob smrti svojega nekdanjega trenerja povedal Darjan Petrič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.