Umrla atletinja, ki je šla v nos Hitlerju

Foto: Profimedia Gretel Bergmann
V visoki starosti je umrla atletinja Gretel Bergmann.
Oglej si celoten članek

V 104. letu starosti je umrla nekdanja nemška skakalka v višino Gretel Bergmann, ki ji takratni nacistični režim zaradi židovskega porekla ni dovolil nastopa na olimpijskih igrah leta 1936 v Berlinu. Kot je pojasnil njen sin Gary Lambert, je Bergmannova umrla na svojem domu v Queensu v New Yorku.

Bergmannova je bila v času OI 1936 ena vodilnih skakalk v višino, med drugim je z 1,60 metra izenačila takratni nemški rekord. Nacisti so ji takrat sprva prepovedali nastop na igrah, nakar so ZDA grozile z bojkotom iger, če židovski športniki ne bi smeli tekmovati. Bergmannovo so tako spet povabili v reprezentanco, toda takoj ko so se Američani vkrcali na letalo za Berlin, so jo znova izločili iz reprezentance in posledično z iger.

Bergmannova je leto pozneje zapustila Nemčijo in se poročila s še enim nemškim beguncem Brunom Lambertom. Atletsko kariero je nadaljevala v ZDA in bila ameriška državna prvakinja v letih 1937 in 1938.

Lani je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa dejala, da nikoli ne bi mogla oprostiti nacistom. Sovražila je vse v povezavi s svojo prvo domovino in se zaklela, da se nikoli ne bo več vrnila. A leta 1999 je vseeno obiskala Nemčijo zaradi podelitve nagrade. Pozneje jo je nemška športna fundacija uvrstila v dvorano slavnih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.