Urnaut: Verjamemo, da bo Giani ostal

Foto: CEV
Foto: CEV
Slovenski odbojkarji so v Frankfurtu prišli do tretjega odmevnega uspeha v slabem letu. Potem ko so avgusta lani osvojili evropsko ligo, se oktobra okitili s srebrom na evropskem prvenstvu, so zdaj postali zmagovalci tretje skupine svetovne lige, v finalu so premagali Nemce, dobitnike bronastega kolajne z zadnjega svetovnega prvenstva.
Oglej si celoten članek

"Naredili smo vse, da bi prišli v drugo skupino, zato smo tudi organizirali zaključni turnir. A premagala nas je boljša ekipa, o tem ni nobenega dvoma. Užitek je bilo gledati vaše fante, kako se borijo, kakšno željo kažejo, o tem mi lahko trenutno le sanjamo. Mi niti ne moremo zbrati vseh najboljših, ki gredo v času lige raje na dopust. Menim pa, da smo vseeno pokazali dobro igro, bili dostojen tekmec v finalu. Mislim, da obe ekipi spadata vsaj v drugo, če ne že v prvo skupino," je po tekmi dejala Britta Brisken, koordinatorka reprezentanc pri nemški zvezi.

Nadarjena slovenska generacija na čelu s kapetanom Tinetom Urnautom je dolgo časa stopicala na mestu. Igrala je v evropski ligi, iz katere pa ni in ni mogla napredovati, pomagati jim nista mogla niti izkušeni črnogorski strateg Veselin Vuković niti ambiciozni slovenski trener Luka Slabe. Ko pa je na selektorsko mesto prišla italijanska odbojkarska legenda Andrea Giani, so se reči začele premikati. In to s svetlobno hitrostjo.

"Zasluge gredo v največji meri našemu strokovnemu štabu na čelu z Gianijem. Zdaj je vse bolj jasno, cilji so jasno začrtani, načrt, kako do njih priti, pa tudi. Mi se z disciplino samo držimo tega načrta, vsi se podrejamo ekipi, rezultati pa prihajajo. S tekme v tekmo smo igrali boljše, tako je bilo že lani, vse to pa se je letos ponovilo. Uvrstili smo se v drugo ligo svetovne odbojke, a se ne mislimo ustaviti. Še bomo delali, saj svojega limita še nismo dosegli," je prepričan Urnaut.

Ali bodo te limite poskušali doseči pod vodstvom Gianija, se zaenkrat ne ve. Gianiju je z akcijo svetovna liga potekla pogodba, pri slovenski zvezi so mu že ponudili novo, štiriletno, a se strokovnjak še odloča. Odločitev naj bi sprejel septembra.

"Mi igralci o tem ne razmišljamo, vsaj zdaj ni pravi trenutek za to. Vedemo se, kot da bo Andrea z nami še dolgo časa. Vem, da na zvezi delajo vse, da ga obdržijo, vem, da tudi sam rad dela z nami. Vzljubil je Slovenijo, tudi Slovenija njega. Verjamem, da se bodo dogovorili in da bo ostal," je optimist Korošec.

Popolnoma enako mnenje imajo tudi drugi igralci. Tako tisti, ki že nekaj časa grejejo klop, a vseeno še naprej marljivo delajo in čakajo na svojo priložnost, kot nekateri mladi. V letošnji ligi sta nase opozorila Klemen Hribar in Sašo Štalekar, z obema je Giani zelo zadovoljen, v finalu pa je svoje zmožnosti še enkrat več dokazal tudi rezervni podajalec Gregor Ropret, ki ima veliko zaslug, da je ekipa v četrtem nizu finala premagala krizo in prišla do zmage.

"V težkih trenutkih se vidi, da tudi igralci s klopi lahko damo svoj delež k uspehom. Vseh 14 lahko igra na tej ravni in jaz sem super vesel, da mi je trener zaupal v tako pomembnem trenutku. Naša ekipa sicer ni bila na ravni, kot je bila na evropskem prvenstvu, a tudi taka je sposobna zelo dobro igrati, kar smo tu pokazali. Verjamem, da s tem ni konec naših uspehov, tudi v drugem razredu smo se zmožni uvrstiti na zaključni turnir, tam pa je možno vse, zagotovo pa bo naš cilj zmaga," meni Ropret.

Njegove oče, predsednik zveze Metod Ropret, bo zagotovo storil vse, da Gianija zadrži v Sloveniji, o tem je prepričan tudi Gregor: "Gianijeva odločitev ni v naših rokah, tu ne moremo nič. Mi lahko samo upamo, da se bo odločil za nas, upamo, da bo k temu pripomogel tudi tokratni uspeh. Tudi če se ne bo, pa mu nimamo kaj zameriti, z njim smo doživeli dve vrhunski sezoni. Vem, da bo zveza storila vse, da ga zadrži, zagotovo bodo pogodbo podprli tudi sponzorji, mi pa lahko le držimo pesti."

Slovenci bodo imeli zdaj nekaj zasluženega odmora, sami pravijo, da ta že dolgo ni bil tako dolg, ker so se neposredno uvrstili na evropsko prvenstvo, ki bo naslednje leto na Poljskem, jim kvalifikacij septembra ne bo treba igrati, zbrali pa se bodo spet aprila naslednje leto, ko se bodo pripravljali na majske kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Takrat tudi z Janom Kozamernikom, ki je letos svetovno ligo zaradi študijskih obveznosti izpustil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.