Tekma za infarkt: Čarovnija Dončića za noro zmago!

Foto: Epa Luka Dončić Foto: Epa Luka Dončić Foto: Epa Luka Dončić Foto: Epa Luka Dončić Foto: Epa Luka Dončić Foto: Epa Luka Dončić Foto: Epa Luka Dončić
Slovenski košarkar je vseeno zaigral na četrti tekmi dvoboja med Dallasom in LA Clippers ter odločil obračun. Serija je zdaj izenačena na 2:2.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić je zaradi zvina levega gležnja moral predčasno skleniti tretjo tekmo prvega kroga končnice, ki ga Dallas Mavericks igra proti moštvu Los Angeles Clippers. Slednje sodi med najresnejše kandidate za osvojitev naslova prvaka lige NBA. Med tretjo in četrto tekmo, je imela franšiza iz Teksasa na voljo le 40 ur, da sprejme odločitev o tem, ali bo mladi slovenski zvezdnik nared za nov dvoboj s četo Doca Riversa, ki je sicer v seriji povedlo z 2:1 v zmagah.

Kocka je padla po Dončićevem ogrevanju uro pred tekmo. Pri Dallasu so zapisali, da bo Slovenec zaigral.

Luka je nato tekmo začel v prvi peterki Dallasa, je pa zato manjkal Kristaps Porzingis. Ta je tekmo izpustil zaradi bolečin v kolenu. Brez Latvijca in z načetim Dončićem so se Mavericks hitro znašli v zaostanku, po slabih šestih minutah igre je Rick Carlisle zahteval prvo minuto odmora pri rezultatu 7:13.

Tudi naslednje minute so pripadle košarkarjem iz Kalifornije pri katerih je precej bolje kot na zadnjih dveh tekmah v prvi četrtini zaigral Paul George. Prednost je narastla na 22:11, ob tem pa si je Dončić prislužil še tehnično napako, ugovarjal je zaradi nedosojenega prekrška, ko je dobil udarec v obraz. Za nekaj časa je obležal na parketu, še pred njegovim prihodom v obrambo pa je nato trojko na drugi strani zadel Reggie Jackson.

Prvi zvezdnik Dallasa je ob odsotnosti Porzingisa sicer odigral celotno prvo četrtino, ki se je končala z vodstvom tekmecev s 34:24. V 12 minutah je Dončić zbral 5 točk, 3 skoke in 5 asistenc. Na začetku druge četrtine je pričakovano dobil počitek.

Uspešen lov z -21

V igro se je vrnil po štirih minutah pri 31:52, dve minuti in pol kasneje pa so Clippers vodili 'le še' 13 točk. Luka se je razigral, najprej je prodrl pod koš in zadel, nato pa je bil natančen tudi s prostega meta. Po njegovem uspešnem metu za tri točke je Dallas prišel že na -6. Odlično je tudi lovil žoge pod svojim obročem. Do glavnega odmora je ob zaostanku 58:66 zbral 15 točk, 9 skokov, 7 podaj.

Lov Dallasa se je nadaljeval tudi na začetku drugega polčasa, po treh minutah tretje četrtine je tako Rivers po Slovenčevem košu zahteval minuto odmora.

Razlika v korist njegove ekipe je znašala le še štiri točke. Po vrnitvi na parket je Luka najprej zbral deseti skok, nato pa 9. asistenco ob trojki Tima Hardawayja Jr. za 72:73. Slednji je nato tudi poskrbel za vodstvo Dallasa.

Clippers so bili povsem neprepoznavni v napadu, Dončić pa je najprej ukradel žogo Georgeu, preko njega tudi zadel v protinapadu, nato pa svoj trojni dvojček zaključil z asistenco za zabijanje Bobana Marjanovića. V zadnje tri minute četrtine so Mavs vstopili s prednostjo 86:79, a je nato trojko zadel Kawhi Leonard. Carlisle je po njej vzel odmor za napotke svojim igralcem.

Ti so bili očitno uspešni, Luka je še naprej 'kuhal' po parketu, pol minute pred koncem pa je s košem in uspešno izvedenim dodatnim prostim metom poskrbel za 93:85. S tem rezultatom se je tudi končala četrtina, razlika bi bila lahko še višja, vendar Maxi Kleber v zadnji sekundi ni zadel odprtega meta za tri točke po še eni odlični podaji Dončića (28 točk, 11 skokov, 12, asistenc, blokada in 2 ukradeni žogi).

Luka je v prvih treh četrtinah odigral 32 od možnih 36 minut, Carlisle mu je na začetku zadnjega dela namenil odmor. Ob izjemni predstavi soigralcev, zablestela sta Seth Curry in Hardaway Jr., je Dončić lahko kar nekaj časa počival na klopi. Po trojki Hardawayja je Dallas povedel s 106:94. Rivers je vzel minuto odmora.

Slovenec se je v igro vrnil pri prednosti desetih točk, do konca je ostalo še osem minut in pol. Luka je ulovil žogo po svojem zgrešenem metu in zadel za 108:99.

Razlika se je začela manjšati, po očitnem prekršku nad Dončićem, ki pa ga sodniki niso 'želeli' videti, mu je žogo ukradel in zaključil Lou Williams za 105:110. Sledila sta še dva prosta meta Marcusa Morrisa za -3. Dončić je nato odgovoril z dvema trojkama, po še eni Hardawayja Jr. pa je bilo že 119:111, vendar so tudi Clippers hitro zadeli dva meta za tri točke. Na semaforju sta ostali le še slabi dve minuti.

Nora končnica z eksplozijo v zadnji sekundi podaljška

Hardaway ml. je nato izvajal tri proste mete in poskrbel za 121:117. Leonard je zadel, na drugi strani pa je natanko minuto pred zadnjim piskom sirene v rednem delu Luka zgrešil. Nad Williamsom je bil storjen prekršek pri metu za tri točke, zadel je dva prosta meta za izenačenje. Dallas je krenil v napad, a si ni izboril položaja za met, tik pred iztekom časa za napad je spodrsnilo Curryju.

Clippers so vzeli minuto odmora 25 sekund pred koncem. Leonard je vrgel ob izteku časa, a zgrešil. Dončić je ujel žogo in zahteval odmor, ostali sta le dve desetinki. Sledilo je izvajanje iz avta v upanju, da bo nekdo pod košem z dotikom spravil žogo skozi obroč, kar pa se seveda ni zgodilo. Sledil je podaljšek.

Minuto pred njegovim koncem je Williams s košem in dodatnim prostim metom Clippers popeljal do 130:128, a je 10 sekund kasneje izenačil Dončić. Sledil je napad košarkarjev iz Los Angelesa, a je sicer odlični Leonard zgrešil. Žogo je pobral Luka, nato pa 19 sekund pred zaključkom s košem prišel do svoje 40. točke za 132:130.

Le deset sekund je trajalo, da je trojko na drugi strani zadel Morris. Carlisle je klical minuto odmora. Clippers so imeli na voljo še eno osebno napako za izpolnitev bonusa. Po njej je na semaforju ostalo še 3,7 sekunde. Pri Dallasu so vzeli še en odmor. In nato ekstaza! Dončić je v zadnji sekundi zadel trojko za zmago.

Zadnjo akcijo se izplača pogledati še enkrat v celoti.

Junak Dallasa je dvoboj sklenil z zanj rekordnimi 43 točkami, toliko jih ni na posameznem dvoboju dosegel niti na vseh tekmah rednega dela. K temu je še dodal 17 skokov, 13 asistenc, dve ukradeni žogi in blokado. Odigral je skoraj 46 minut, iz igre pa je metal 18/31, za tri točke 4/10, tokrat je izvajal le pet prostih metov, zadel je tri. Izgubil je sedem žog. Ni slabo za nekoga, ki je igral z načetim gležnjem!

Petindvajset točk je zbral Trey Burke, 21 Hardaway Jr., 15 Curry. Pri Clippers je Williams v svojo statistiko vpisal 36 točk, Leonard 32. Popolnoma je znova navijače moštva iz Los Angelesa razočaral George. Na parketu je prebil kar 45 minut, ob metu iz igre 3/14 pa je zbral le 9 točk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 01:07 24. Avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.