"V Estoril se astronavt vselej vrača"

Foto: Žurnal24 Simpatični Lorenzo je v Estorilu že trikrat zapičil svojo zastavo. (Foto: Reuter
Na tretji dirki sezone, VN Portugalske se Jorge Lorenzo nadeja nadaljevanja niza – četrte zaporedne zmage v Estorilu. "Steza je postala moj talisman in je kraj, kamor se astronavt vselej vrača."
Oglej si celoten članek
"V Estorilu sem dosegel prvo zmago v MotoGP-ju in to nato še dvakrat ponovil. Steza je postala moj talisman in je kraj, kamor se astronavt vselej vrača," v smehu pove Jorge Lorenzo, ki ob zmagi vselej oponaša astronavta, kako hodi v breztežnem prostoru in nato v pesek zapiči zastavo "Lorenzoland".

Štiri tedne po španski VN v Jerezu se motociklistično svetovno prvenstvo nadaljuje s 14. izvedbo VN Portugalske na dirkališču v Estorilu. Ob premoči Repsol Honde v uvodu v sezono je Casey Stoner izrazit favorit za zmago, pa čeprav je to ena od le štirih VN, na katerih še ni zmagal. Pri tem ne gre pozabiti, da je to steza, kjer blesti branilec naslova Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) – zadnje tri dirke je zmagal s pole positiona.

Španec ima niz 22 zaporednih dirk z uvrstitvami med najboljše štiri in po zmagi v Jerezu, kjer je Stoner odstopil, tudi vodi v skupnem seštevku. "Estoril ni ena mojih najljubših stez, a vseeno na njej dosegam dobre rezultate. Pričakujem, da bomo zmanjšali točkovno prednost Lorenza, pa čeprav je na tej stezi že tri leta najhitrejši," je ob prihodu na Portugalsko dejal Avstralec, ki ima na tretjem mestu 20 točk zaostanka, vmes pa je Španec Dani Pedrosa (Repsol Honda), ki po novi operaciji rame ta vikend še ne bo 100-odstoten. Ne glede na bolečine je prejšnjo dirko končal na stopničkah in to so bile že njegove 90. v karieri, kar je v 63 letih tega tekmovanja uspelo le desetim dirkačem.

Vremenske razmere so v Estorilu zelo nepredvidljive, saj je steza blizu morja, kar pomeni veter, pa tudi dež. V Jerezu sem bil na mokrem sicer konkurenčen, a bi si vseeno želel suhe dirke.
Valentino Rossi

Še več zmag kot Lorenzo ima v Estorilu Italijan Valentino Rossi (Ducati), ki pa zaradi manj konkurenčnega motocikla in posledic lanskih dveh poškodb ne spada v krog favoritov za zmago. Aduta za presenečnje bosta dirkača zasebne Hondine ekipe Gresini, Japonec Hiroši Aojama in predvsem Italijan Marco Simoncelli. Slednji je na VN Španije nesrečno padel, potem ko se mu je nasmihala prva zmaga v MotoGP-ju: "Še vedno me peče zapravljena priložnost, a obenem vem, da imam konkurenčen motocikel." In nikar ne spreglejte Lorenzovega ekipnega kolega, Američana Bena Spiesa, ki mora visoka pričakovanja letos še upravičiti. Prva dva treninga bosta v petek, kvalifikacije sledijo v soboto ob 14.55, dirka v kraljevem razedu pa v nedeljo ob 14. uri. Če spremljate tudi ostala dva razreda, pozor na spremenjen urnik: dirka v Moto2 bo v nedeljo ob 12.15, v 125-kubičnem razredu pa ob 15.30.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.