V evropskem vrhu tudi na 400 metrov

Foto: EPA
Foto: EPA
Plavalka Anja Klinar je na odprtem prvenstvu Francije v Vichyju dosegla še nov slovenski rekord na 400 m prosto.
Oglej si celoten članek

Tekmovalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar je na 400 metrov prosto z izidom 4:06,35 za dve stotinki sekunde izboljšala rekord klubske in reprezentančne sotekmovalke Sare Isaković iz leta 2008. Jeseničanka je po sobotnem rekordu na 800 m prosto tudi drugi dan dosegla izid, ki bi na majskem evropskem prvenstvu v Londonu zadostoval za medaljo. S 4:05,37 je zmagala evropska podprvakinja Jazmin Carlin iz Velike Britanije.

"Že v soboto na 800 m prosto sem videla, da je forma zelo solidna. Danes so bili občutki nekaj slabši, saj sem bila po včerajšnji tekmi vendarle nekoliko utrujena, zato sem rekorda še posebej vesela. Vedela sem sicer, da lahko plavam osebni rekord, ne pa tudi državni rekord od Sare, ki se mi je še lani zdel nedosegljiv. Vesela sem tudi, ker vem, da imam še precej rezerv," je po tekmi v Franciji povedala najizkušenejša slovenska plavalka, ki jo čez mesec dni čaka nastop na že četrtih olimpijskih igrah.

Nedvomno je oba dneva plavala dosežka, ki bosta ob ponovitvi v predtekmovanju olimpijskih iger v Rio de Janeiru bržkone zagotavljala tudi finale. "Moje želje so znane, a finala ne želim napovedovati. Na 400 m prosto vem, da lahko na prvi polovici še nekaj hitreje začnem in ob dobrem dnevu plavam izid 4:04. Kaj bo to pomenilo na olimpijskih igrah, pa bo odvisno od konkurence. Ta bo izjemna, saj je to vendarle tekma, ki je na sporedu le vsaka štiri leta," je še pokomentirala 28-letna tekmovalka, ki se bo domači javnosti predstavila čez 14 dni na domačem mitingu v Radovljici. Za Klinarjevo je tokrat s 4:06,33 zaostala tudi francoska zvezdnica Coraly Balmy, Tjaša Oder iz ravenskega Fužinarja je bila četrta, daljinska plavalka Špela Perše pa 10.

V nedeljo sta se na stopničke uvrstila še dva slovenska reprezentanta. Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde je bila za Belgijko Fanny LeCluyse srebrna na 50 m prsno, četrta pa je bila v tej disciplini Radovljičanka Tjaša Pintar. Fužinarjev Damir Dugonjić je bil bronast na 100 m prsno, prehitela sta ga le svetovni rekorder Britanec Adam Peaty in Francoz Giacomo Perez Dortona.

V velikem finalu na 1500 m prosto je nastopil tudi Mariborčan Martin Bau in osvojil šesto mesto. Radovljičan Robert Žbogar je bil na 100 m delfin 11., mlada Korošica Janja Šegel pa na 100 m prosto 15.

"Vesel sem, da smo v Franciji na koncu dobro nastopili kot ekipa. Lahko rečem, da je test po štirih tednih intenzivnih priprav uspel. Po drugi strani pa je današnja tekma še enkrat več pokazala, da najboljši plavalci potrebujejo te močne tekme v mednarodni konkurenci," pa je tekmovalna dneva strnil slovenski selektor Miha Potočnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.