V naslednjem letu na vrh?

Foto: Žurnal24 Novak Djoković je letos prišel do največjega uspeha v svoji karieri, zmage na OP
V finalu zaključnega teniškega mastersa letošnje sezone je Srb Novak Djoković s 6:1 in 7:5 premagal Rusa Nikolaja Davidenka. Kdaj bo 21-letnik zasedel vrh?
Oglej si celoten članek
 

Šanghaj (ATP), finale

N. Djoković (SRB, 2) : N. Davidenko (RUS, 4) 6:1, 7:5

Srb Novak Djoković in Rus Nikolaj Davidenko sta se v kitajskem Šanghaju pomerila za naslov na zadnjem turnirju letošnje sezone. Zmage se je po dveh nizih ter uri in 42 minut veselil zmagovalec januarskega Odprtega prvenstva Avstralije, ki je Davidenka premagal s 6:1 in 7:5. 21-letni Djoković je tako sebi priigral še 1,24 milijona dolarjev, na novi ATP-lestvici pa za lanskim zmagovalcem Rogerjem Federerjem zaostaja le še za deset točk.

Prvi niz: Djoković za razred boljši
V prvem nizu je Novak Djoković povsem dotolkel Nikolaja Davidenka. Srbu je uspevalo praktično vse, dobival je ige na svoj servis, Rus pa nikakor ni mogel dobiti niti igre, ko je sam serviral. Djoković je povsem zasluženo povedel s 5:0 in imel tudi priložnost za zmago, vendar se je Davidenko izognil "kravati". Dobil je častni niz, saj je Djoković že v naslednji igri gladko zaključil niz in ga tako povsem zasluženo dobil s 6:1.


Davidenko proti razigranemu Djokoviću tokrat ni imel možnosti za zmago. © Reuters

 
Drugi niz: Napeto vse do konca
Šest let starejši Rus je drugi niz začel precej bolje. Povedel je z 1:0, Djoković pa na svoj servis ni popuščal. Najprej je izenačil in takoj nato Davidenku odvzel servis. Srb tudi v nadaljevanju ni popuščal, vodstvo je takoj povišal na 3:1. Tudi v naslednji igri se je še enkrat več pokazalo, kakšne težave ima Davidenko ob igri na svoj servis, saj je komajda, šele po dolgem izmenjevanju v vodstvu, vendarle dobil svojo drugo igro v drugem nizu. Djoković pa je vodstvo ekspresno povišal na 4:2 in vse bolj je kazalo, da se bo Srb veselil zmage na zadnjem teniškem turnirju sezone.

Nole je pri izidu 5:4 serviral za končno zmago. Prav takrat pa se je pravzaprav prvič na tekmi znašel v težavah, saj je imel Davidenko dve priložnosti za odvzem servisa. Prve je ni izkoristil, zato pa je drugo in tako je še v zadnjem trenutku izid izenačil na 5:5 ter si tako podaljšal upanje na uspeh. Vendar to upanje ni trajalo dolgo, saj se je Nole Rusu že v naslednji igri maščeval in Davidenko je spet izgubil igro na svoj servis. S tem je bilo dvoboja praktično konec, saj si Djoković novega spodrsljaja ni več privoščil in se je tako v drugem nizu povsem zasluženo veselil zmage s 7:5.

 
 

Mislim, da sem tako dober, da lahko v naslednjem letu ali v naslednjih nekaj letih pridem na sam vrh. To je moj žviljenjski cilj.

Novak Djoković

 
Zasluženo veselje
Djoković , prvi Srb, ki je kdajkoli zmagal na zaključnem turnirju sezone se je po uri in 42 minutah dvoboja zmage veselil v svojem slogu. Najprej je poljubil tla, oziroma podlago na igrišču, takoj zatem pa se je slekel in tako majico kot lopar, ki mu je prinesel zmago vrgel med občinstvo. "Sem zelo, zelo vesel. Zame je to velik dosežek. O kvaliteti turnirja pove že dejstvo, da je tukaj nastopalo osem najbolje postavljenih igralcev, zato mi ta zmaga pomeni ravno toliko kot tista z grand slama," je povedal Djoković, ki je zaslužil 1,24 milijona dolarjev, obenem pa se bo na novi lestvici ATP drugemu Rogerju Federerju približal na vsega deset točk.

Poraženec Davidenko je priznal, da tokrat Djokoviću ni bil kos: "Proti njemu moraš igrati popolno, hitro in zelo dobro. To je on storil, jaz pa ne. Ponavadi igram hitro in imam dober nadzor nad žogico, tokrat pa ga nisem imel. Novak je igral zelo dobro in za mano je res težek dan." Davidenko je kljub porazu ohranil smisel za humor, saj je novinarjem razkril, kaj mu je rojilo po glavi med zadnjo točko dvoboja: "Kaj sem imel v glavi? Mislil sem si, odlično, sezone je konec. "


Po treh porazih v finalu je spet zmagal. Tokrat na zaključnem turnirju sezone. © Reuters

 
Srbi dobri zaradi slabih pogojev
Komaj 21-letni Srb je še poudaril, da je vesel, da sta tudi Roger Federer in Rafael Nadal dobila mlade nasprotnike, ki se ju ne bojijo izzvati: "Zdaj tenis ni več stvar dveh igralcev. Tu gre za pet, šest, sedem igralcev, ki igrajo zelo dobro in lahko premagajo kogarkoli." Djoković je bil nad to zmago še posebej navdušen, saj je po treh finalnih porazih (Queen's, Cincinnati Masters, Bangkok) končno spet preskočil tudi zadnjo oviro: "Zdaj mi je spet uspelo. Sezono sem zaključil, tako kot sem jo začel, kar je odlična popotnica za naslednje leto." Prav v naslednji sezoni si Djoković želi še višje, predvsem na lestvici ATP .

"Mislim, da sem tako dober, da lahko v naslednjem letu ali v naslednjih nekaj letih pridem na sam vrh. To je moj žviljenjski cilj, ki se m ga vedno poskušal izpolniti. Vendar pa sem se nekaj naučil. Če se preveč posvetim lestvici, potem mi ne gre vse po željah," je dejal po podelitvi nagrad dejal Djoković in se ob omembi, da je pri ženskah prva na lestvici WTA prav tako Srbkinja Jelena Janković , samo nasmejal: "Srbija se vse bolj navaja številke ena. Na tem bom moral še delati. Najbrž je to zato, ker nismo imeli dobrih pogojev za trening, kar nam je dalo še toliko večjo motivacijo in željo po uspehu."

 

Šanghaj, dvojice (finale)

D. Nestor, N. Zimonjić (KAN, SRB, 2) : B. Bryan, M. Bryan (ZDA, 1) 7:6, 6:2

Zimonjić in Nestor premagala brata Bryan
Kanadčan Daniel Nestor in Srb Nenad Zimonjić , druga nosilca turnirja dvojic na zaključnem teniškem mastersu v Šanghaju (4,45 milijona dolarjev nagradnega sklada), sta v finalu premagala ameriška brata Boba in Mikea Bryana , prva nosilca, s 7:6 (7:3) in 6:2. Dvojčka Bryan, bronasta na olimpijskih igrah v Pekingu, sta skušala še tretjič osvojiti ta turnir; zmagala sta že leta 2003 in 2004. Tokrat sta naletela na razpoložena tekmeca iz Kanade in Srbije, ki sta ju premagala še tretjič zapored. Zimonjić je januarja letos osvojil prvi grand slam sezone v Avstraliji skupaj s Kitajcem Sun Tiantianom. Nestor je lani dobil zaključni masters v paru z Markom Knowlesom z Bahamov, pred dvema letoma pa je bila ta dvojica v finalu Šanghaja poražena. Nestor in Zimonjić sta s to zmago bratoma Bryan odvzela tudi prvo mesto na svetovni jakostni lestvici dvojic. Masters se prihodnje leto iz Šanghaja seli v London .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.