V naslednji sezoni želim doseči vsaj 80 točk

Foto: Žurnal24 kopitar3_sad_spo_110408_main
Anže Kopitar je za Žurnal24 spregovoril o svoji drugi sezoni v ligi NHL. Hokejist se že poti v Mariboru na pripravah za SP v Kanadi. Hrušičan je v dveh sezonah zbral kar 138 točk.
Oglej si celoten članek
Kako bi ocenili svojo drugo sezono v ligi NHL?
S svojo sezono sem kar zadovoljen. Bilo je tudi nekaj padcev med letom, vendar sem dosegel 16 točk več kot prejšnjo sezono. Menim, da sem odigral bolje kot lani. Kar pa se tiče kluba, ne morem biti zadovoljen, saj smo bili le 29. To nam sicer daje drugi izbor na naboru in upam, da bomo v naslednji sezoni močnejši.
 
 

V končnici se začne neka povsem druga zgodba. Veliko je dobrih ekip, ki imajo možnost za naslov. Najraje pa bi videl, da zmaga ekipa Detroita. Za ubranitev naslova ima dobre možnosti Anaheim, tudi San Jose je dobro zaključil redni del sezone, ko je nanizal precejšnje število zmag. V vzhodni konferenci je bil celo sezono zelo močan predvsem Pittsburgh.

Anže Kopitar o končnici lige NHL

 
Se ekipa v Los Angelesu še gradi?
Menim, da se. Smo zelo mlada ekipa, ki vsako leto pridobi nekaj izkušenj. Tako lahko trdim tudi zase. Letos sem se na ledu počutil veliko bolje, ker sem vedel, kaj vse se dogaja okoli lige NHL in sem bil zato tudi bolj sproščen. Zavedamo se, da z glavo skozi zid ne gre. Naš športni direktor namerava zbrati ekipo, ki bo čez pet do osem let vsako sezono zmožna osvojiti naslov. V nekaterih klubih vsako leto kupijo veliko prostih igralcev in se zaletijo v sezono z namenom osvojiti lovoriko. Če jim to ne uspe, se ekipa spet razide. Jaz menim, da je pred nami lepa prihodnost.

V dveh sezonah ste zbrali skoraj 140 točk. Ste si kaj takega upali pomisliti pred začetkom prve sezone?
Tudi slučajno ne. Sprva sem upal le, da bom ostal v ekipi in za to sem naredil vse, kar je bilo v moji moči. Ko mi je to uspelo, je bilo nekoliko lažje. Na prvi tekmi sem dosegel dva zadetka, tudi nadaljevanje sezone je bilo odlično. Če sem odkrit, tega nisem pričakoval. Za drugo sezono pa sem že vedel, da se da igrati tudi v ligi NHL in da še imam nekaj rezerve. Menim, da sem odigral kar dobro.

Tudi vaša statistika pravi tako ...
Vsako leto poskušaš biti boljši. Vem, da se bo to enkrat ustavilo, ampak trenutno sem zdrav in vsako sezono želim nekaj izboljšati. Že v tej sem želel doseči 80 točk, ampak sem bil malce prekratek. Upam, da mi bo to uspelo v naslednji.

O življenju družine Kopitar v Kaliforniji ste lahko brali v petkovem intervjuju z očetom Matjažem. © Saša Despot

 
Med sezono ste bili deležni mnogih pohval. Tudi Wayne Gretzky je bil navdušen nad vašo igro ...
Če te pohvali Wayne Gretzky ali pa ima kakšno dobro besedo zate, je to enkratno. To ti doda še nekaj motivacije.

Kakšni so načrti za tretjo sezono?
Cilj ekipe bo uvrstitev v končnico, zase pa še ne morem reči. Le nekaj dni je minilo od zaključka sezone. Imam nekaj časa, da vidim, kaj je bilo dobro, kaj narobe in kaj bo treba še popraviti. Po počitku se bodo pojavili tudi novi cilji.

S Kralji vas pogodba veže še v naslednji sezoni ...
V Los Angelesu mi je zelo všeč. V njem sem se ustalil, poznam ljudi, vreme je super in želim si, da bi kariero nadaljeval pri Kraljih. Seveda pa me lahko kadarkoli zamenjajo za kakšnega drugega igralca.

 
 

V klubu ne bi bili zadovoljni, če bi omenjal reprezentanco, zato sem počakal do konca sezone. Zdaj sem jim dejal, da bi rad zaigral na SP in dobil sem zeleno luč. Upam, da bo glede zavarovanja vse urejeno.

Anže Kopitar

 
Kje pa bi najraje igrali, če bi prišlo do zamenjave?
Kot otrok sem navijal za moštvo Detroit Red Wings, zadnji dve leti pa so mi všeč tudi kanadska moštva, ki imajo res izjemno vzdušje.

Kateri klub ima najboljše navijače?
Brez dvoma Edmonton. Tam je tradicija hokeja zelo velika. Vsaka tekma je razprodana in vzdušje je enkratno.

Vas navijači tujih ekip že poznajo?
Sicer ne vem, kako priljubljen sem pri njih, vendar me nekateri poznajo. Še zlasti v Kanadi, kjer je hokej res šport številka ena. Navijači te, ne glede na to, v kateri ekipi igraš, prepoznajo na cesti.

Še vsaj eno sezono bo igral za LA Kingse. © Saša Despot

 
Proti katerim ekipam igrate najraje?
Proti Detroitu in Anaheimu. Ta je pravzaprav na drugi strani Los Angelesa in je naš največji tekmec. Tekme proti njim so zelo ostre in grobe. Pri Detroitu pa nastopajo res sami zvezdniki. Že ko jih vidiš na drugi klopi, ti gredo kocine pokonci in z njimi igrati je nekaj posebnega.

Nastopili ste tudi na tekmi All Star . Kakšna je bila ta izkušnja?
Tam je bilo zbranih 40 najboljših igralcev na svetu in biti eden od njih je posebna čast. Še zlasti, ker sem med odraščanjem gledal njihovo igro in jih poskušal posnemati. Ko sem zaigral z njimi, so se mi uresničile sanje.

Kateri zvezdnik vas je navdušil?
Vsi so zelo dobri fantje in z vsemi sem se zelo dobro razumel. Nekako pa je vseeno izstopal Šved Nicklas Lidström. Je prava legenda. Veliko se lahko naučiš že s tem, da ga opazuješ, kako se vede do soigralcev, medijev in navijačev.

 

Preberite še ...

Intervju: Matjaž Kopitar 1. del
Video: Sprejem Anžeta Kopitarja po vrnitvi v Slovenijo

Sezona je bila zelo dolga, zdaj pa se boste znova odpravili čez lužo ...
To ni problem. Rad igram za Slovenijo in ni mi težko spet zaigrati s prijatelji, ki jih imam v reprezentanci. Cilj je obstanek med elito. Poskušali bomo premagati že Latvijo. Tekme bodo zelo težke, dvoboja s Kanado in ZDA pa tudi zelo zanimiva. Menim, da bodo tudi soigralci uživali v teh srečanjih.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.