V Nemčiji se žoga že kotali, kaj pa drugod po Evropi?

Foto: Epa bundesliga
Nemško nogometno prvenstvo bundesliga je prva od velikih nogometnih lig, ki je nadaljevala zaradi koronavirusne pandemije prekinjeno sezono. Žoga se bo kotalila tudi v drugih državah, v Sloveniji se nogomet vrača 5. junija, medtem ko so v Belgiji, Franciji, na Škotskem in Nizozemskem predčasno končali sezono.
Oglej si celoten članek

Medtem pa od 18. maja naprej lahko ekipe španske primere division ponovno trenirajo v skupinah po največ deset igralcev. Po načrtih naj bi se la liga ob strogih varnostnih ukrepih in pred praznimi tribunami vrnila 12. junija. Če bo sezona odpovedana, bo o potnikih v ligo prvakov oziroma evropsko ligo odločal vrstni red na lestvici ob prekinitvi.

V Angliji od 19. maja lahko ekipe premier league spet trenirajo v manjših skupinah, vendar brez fizičnega stika. Novi začetek prvoligaškega prvenstva bi bil v tednu od 19. junija, poročajo lokalni mediji.

A več strokovnjakov izraža pomisleke glede varnosti. Angleški reprezentant Danny Rose je v podcastu "The Lockdown Tactics" kritiziral nogometne oblasti, da se nogometaše obravnava "kot morske prašičke ali laboratorijske podgane" vse z namenom, da bi med pandemijo koronavirusa zabavali ljudi. Liga je v nedeljo in ponedeljek opravila 748 testov, šest oseb je bilo pozitivnih na sars-cov-2.

V Italiji pa je po dolgem času vlada klubom serie A dovolila skupinske treninge. To je za nogometno zvezo FIGC "odločilen korak na poti do ponovnega zagona nogometa v Italiji". O datumu nadaljevanja serie A bo več znano na sestanku 28. maja. A sezona se lahko nadaljuje šele 14. junija. Če bo en igralec pozitiven na novi koronavirus, bo morala celotna ekipa lige v karanteno za 14 dni.

Francoska liga pa je že 30. aprila kot prva (in za zdaj edina) od velikih nogometnih lig končala sezono. Prvak je postal PSG, klubi v Franciji pa so finančno škodo zaradi predčasnega konca sezone ocenili na skupno 700 milijonov evrov.

Škotska liga je 18. maja razglasila konec sezone. Celtic Glasgow je še devetič zaporedoma osvojil škotski naslov pred mestnim tekmecem Glasgow Rangers.

Nizozemske eredivisie je prav tako predčasno konec; a ni prvaka, ni izpadov v nižjo kategorijo tekmovanja. Tudi v sosednji Belgiji sezone niso izpeljali do konca; za prvaka so razglasili Club Brugge.

Estonska prva liga se je po dvomesečnem premoru nadaljevala 19. maja. Vsi igralci, trenerji, sodniki in športni direktorji so bili po navedbah zveze testirani na sars-cov-2, približno 350 oseb je bilo negativnih.

Na Češkem naj bi se žoga spet kotalila 23. maja, na Madžarskem je na isti datum napovedan polfinale pokala, prvenstvo pa se bo nadaljevalo 30. maja. Poljska liga ekstraklasa se bo začela 29. maja, v Ukrajini pa se nogomet vrača 30. maja.

Novi start nogometne sezone v Avstriji bo 2. junija, še pred tem pa bo 29. maja finale pokala. V Švici bo odločitev padla 29. maja, najhitrejši možen začetek sezone pa je 18. junij.

Na Danskem bo 28. maja tekma razigravanja, po kateri bo znan prvak. Na Švedskem naj bi se nova sezona začela 14. junija - tudi z gledalci -, na Norveškem pa 16.

Konec maja bi se žoga morala spet kotaliti na Hrvaškem in v Srbiji, junija pa bo sledila tudi slovenska liga. Prva liga Telekom Slovenije se bo po marčevski prekinitvi zaradi epidemije novega koronavirusa nadaljevala 5. junija, so sporočili z Nogometne zveze Slovenije. Na prvi junijski konec tedna bo tako moč spremljati tekme 26. kroga.

Slovaška, Portugalska, Romunija, Turčija, Grčija in Rusija nameravajo lige zagnati junija, vendar so v nekaterih primerih še vedno potrebna uradna dovoljenja vlad.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.