V nepojasnjenih okoliščinah našli mrtvega izjemno priljubljenega kolesarja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Svet kolesarstva so pretresle tragične novice z Balija.
Oglej si celoten članek

Z Balija prihaja tragična novica, da je v 51. letu starosti preminil nekdaj med gledalci izjemno priljubljeni kolesar Walter Bénéteau, ki je tekom svoje kariere sedemkrat nastopil na največji dirki na svetu, Tour de Francu, na katerem je navduševal s svojimi pogumnimi pobegi, čeprav je veljal za zelo dobrega sprinterja.

"Z veliko žalostjo smo izvedeli za smrt našega prijatelja in nekdanjega šampiona Walterja Bénéteauja, ki nas je zapustil pri petdesetih letih. Družini in ljubljenim izražamo najglobje sožalje. Počivaj v miru, Wawa," so žalostno novico potrdili pri Francoski zvezi profesionalnih kolesarjev.

Sloviti L'Équipe poroča, da so nekdanjega vrhunskega francoskega kolesarja, ki se je sicer upokojil pred 18 leti, a je še vedno deloval v svetu kolesarstva kot predstavnik za odnose z javnostjo pri ekipah Total Direct Energies in B&B Hotels-KTM, našli mrtvega na otoku Bali v Indoneziji v zaenkrat še nepojasnjenih okoliščinah.

Bénéteau je končal svojo kariero leta 2006 pri ekipi Bouygues Telecom (današnji Total Direct Energies), za katero je na najvišjem nivoju nastopal kar sedem let ter dirkal ob boku takšnih šampionov, kot sta bila Thomas Voeckler in Jerome Pineau, ki sta se od svojega nekdanjega prijatelja čustveno poslovila preko socialnih omrežij. Voeckler je delil njegovo fotografijo ter zraven pripisal "Počivaj v miru, Benet', pogrešali te bomo", medtem ko je Pineau k emojiju zlomljenega srca dopisal "Moj prijatelj, moj brat, zbogom".

Bénéteau je sicer kar sedemkrat nastopil na Dirki po Franciji (med leti 2000 in 2006), najbolj nepozaben pa je bil prav njegov zadnji nastop, ko je z norimi napadi izjemno popestril dirko. Na sploh prvi etapi dirke je bil tako ujet vsega 7 kilometrov pred ciljem, še bližje slavju pa je bil na deveti etapi, ko so ga ujeli vsega 4 kilometre pred ciljem.

Najbližje velikemu slavju pa je bil leta 2003, ko je bil na 14. etapi s ciljem v Loudenviellu v Pirenejih udeležen v pobeg 18 kolesarjev, se odlično držal na vseh vzponih a na koncu omagal ravno na zadnjem klancu dneva Peyresourdeu, nato skorajda ujel vodilno četverico, a na koncu vendarle končal na petem mestu, z manj kot desetimi sekundami zaostanka za zmagovalcem Gilberto Simonijem. Če bi ujel vodilne štiri, mu zagotovo nihče od četverice ne bi bil kos v sprintu za zmago. Bénéteau je sicer po enkrat nastopil tudi na Giru in Vuelti, na kateri je leta 2006 celo dobil sprint glavnine, a so zmago pred tem že pobrali ubežniki.

V svoji karieri je dosegel štiri zmage na najvišjem nivoju, ko je dvakrat slavil na francoski enodnevni klasiki Boucles de l'Aulne ter po enkrat na Tour du Finistere in klasiki po Châteaurouxu. Stal je tudi na stopničkah tako prestižnih dirk, kot so VN Plouaya, Tour de Vendée, La Poly Normande in Tro-Bro Léon. Na stopničkah pa je zaključil tudi eno izmed etap Kriterija Dauphine. Leta 2001 pa je z drugim mestom na državnem prvenstvu postal francoski državni kolesarski podprvak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.