V Nyonu izžrebani četrtfinalni pari

Foto: EPA
Foto: EPA
Na sedežu evropske nogometne zveze (Uefa) so izžrebali četrtfinalne pare v Ligi prvakov in Ligi Evropa.
Oglej si celoten članek

V švicarskem Nyonu so predstavniki osmih preostalih klubov v najmočnejšem celinskem klubskem tekmovanju dobili svoje nasprotnike. Pri žrebu omejitev in nosilcev ni bilo.

V Ligi prvakov so v konkurenci ostali trije klubi španske La Lige (Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid), dva nemška (Bayern, Wolfsburg) ter po en franocski (PSG), angleški (Man City) in portugalski predstavnik (Benfica).

Branilka naslova Barcelona se bo pomerila z madridskim Atléticom Jana Oblaka. Madridski Real se bo udaril z Wolfsburgom, Bayern pa z Benfico. Zelo zanimiv bo obračun med Paris SG in Manchester Cityjem.

V Kataloniji niso navdušeni

Oblak je tako dobil zahtevnega tekmeca, s katerim v zadnjem obdobju nima veliko uspeha. Barcelona, zmagovalka Lige prvakov v letih 1992, 2006, 2009, 2011 in 2015, je namreč zmagala na zadnjih šestih obračunih z Atléticom, Leo Messi je zadel na petih od njih. Skupno pa je na 27 tekmah proti Atlético, podprvaku v letih 1974 in 2014, Argentinec dosegel 25 zadetkov, med njimi tri "hat-tricke".

Kljub vsem Barceloninim superlativom in pohvalam pa bi v katalonskem taboru raje videli kakšnega drugega tekmeca. "Mislim, da nismo mogli dobiti težjega tekmeca. Atlético je ekipa, ki se brani bolje kot katerakoli druga. Lahko bi dobili 'boljšega' nasprotnika, dobili pa smo težjega. Pri Atléticu je vse težje, trše. Vsi se zavedamo njegovih obrambnih odlik," je dejal eden članov uprave Barcelone Javier Bordas.

Dvoboj arabskih milijonov

PSG, ki je najdlje prišel do polfinala (leta 1995) in Manchester City, ki je že z uvrstitvijo v četrtfinale dosegel svoj največji uspeh v tem tekmovanju, sta se doslej srečala le enkrat, v sezoni 2008/09 sta se v pokalu Uefa razšla brez zadetkov. "Moja prva reakcija je bila 'uau'. Ampak naredili bomo vse, kar lahko, zaupamo naši ekipi. PSG je zelo težak tekmec, je kompletna ekipa v vseh pogledih, a mi sanjamo o nadaljevanju poti," je med drugim povedal športni direktor Cityja Txiki Begiristain.

Bayern, prvak 1974, 1975, 1976, 2001 in 2013, je dobil štiri od šestih tekem z Benfico (prvak 1961, 1962), s katero se ni pomeril že od leta 1995. "Izkušnje od lani nam kažejo, da na tej točki ni več lahkega tekmeca (Bayern je lani najprej izgubil 3:1 proti Portu, nato pa zmagal 6:1; op. STA). Seveda bi lahko dobili klub uglednejšega imena, a moramo se osredotočiti na to nalogo. Ničesar ne smeš vzeti zlahka. Preživeli smo trd boj z Juventusom in tako moramo nadaljevati. Spoštovati moramo Benfico, imamo pa več kot dovolj časa, da jo analiziramo," meni vezist Bayerna Xabi Alonso. Njegov soigralec, 23-letni Avstrijec David Alaba, ki je danes podaljšal pogodbo z Bavarci do leta 2021, pa je zapisal: "Veselimo se tekem z Benfico. Ne bo lahko. Benfica je zasluženo v četrtfinalu."

Pri Realu previdni

Foto: EPA (Real Madrid - Roma) Zinedine Zidane Nemški Wolfsburg, ki prvič nastopa v izločilnih bojih lige prvakov, in Real Madrid, desetkratni zmagovalec - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014 -, doslej še nista igrala medsebojne tekme v Uefinih tekmovanjih. "Ko si v četrtfinalu, veš, da boš dobil težkega tekmeca. Wolfsburg je prvič v tej fazi tekmovanja, zato bo še dodatno motiviran. Zelo dobro se bomo morali pripraviti. Potrebujemo kakovost naših nogometašev za dober izid v Nemčiji. Wolfsburg je nevarna ekipa, tako da tu ni favorita," meni eden od Realovih direktorjev in nekdaj odličen nogometaš Emilio Butragueno.

Prvi četrtfinalni tekmi bosta 5. aprila, in sicer Bayern - Benfica in Barcelona - Atlético, dan pozneje pa bosta še obračuna Wolfsburg - Real Madrid in PSG - Manchester City.

Povratne tekme bodo teden dni pozneje, 12. in 13. aprila. Polfinalne tekme bodo 26. in 27. aprila ter 3. in 4. maja, finale pa bo 28. maja v Milanu.

Tudi v LE trije Španci

V Ligi Evropa ima špansko prvenstvo prav tako tri predstavnike (Athletic Bilbao, Villarreal, Sevilla), po enega pa Nemčija (Borussia Dortmund), Anglija (Liverpool), Češka (Sparta Praga), Ukrajina (Šahtar Doneck) in Portugalska (Braga).

Branilka naslova Sevilla se bo pomerila z bilbajskim Athleticom, ki je v osmini finala izločil še eno špansko moštvo - Valencio. Jürgen Klopp se bo z Liverpoolom vrnil na Westfalenstadion za obračun proti dortmundski Borussii. Braga se bo pomerila s Šahtarjem, Villarreal pa s praško Sparto.

Prve tekme četrtfinala bodo odigrane sedmega aprila, povratne pa teden dni kasneje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.