Padec 'Rogličevih' in Pogačarja, zmaga za Irca

Foto: Epa Primož Roglič
Deseta etapa dirke po Franciji naj bi bila namenjena sprinterjem. Med njimi je bil najmočnejši Irec Sam Bennett.
Oglej si celoten članek

Pred 10. etapo dirke po Franciji, ki je bila na papirju namenjena ekipam s sprinterji, je Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja skrbel predvsem veter, ki bil lahko močno pihal ob Atlantskem oceanu. Začelo se je sicer precej mirno, a se je vse skupaj začelo zapletati na bolj odprtem terenu. 

Na ravnini je tako prišlo do množičnega padca, v njem pa so se znašli kar trije kolesarji ekipe Jumbo-Visma. Roglič, nosilec rumene majice vodilnega, ni bil udeležen v padec, na roko pa mu je šlo tudi dejstvo, da sta se dva od njegovih pomočnikov hitro uspešno vrnila v glavnino. Ta si je pred skupino, ki je bila udeležena v padec, pred tem sicer že nabrala skoraj pol minute prednosti, a pravega interesa za pritiskanje na pedala ni bilo, saj med zaostalimi ni bilo pomembnejših imen, ki bi se jih lahko ostali favoriti odkrižali. Ponavadi v pelotonu sicer prevlada tudi 'gentlemanski dogovor', da se padcev ne izkorišča za delanje razlike. Zmeren tempo je tako omogočil vrnitev zaostale skupine.

Rogličevi ekipi sicer večino etape ni bilo treba garati v ospredju, pobegi niso uspeli, v ospredju pa so hitrost narekovala moštva, ki so merila na etapno zmago, preostale ekipe pa so v ospredja popeljala tudi svoje kapetane, da ti ne bi bili v nevarnosti ob naslednjih morebitnih padcih.

Naslednji se je sicer zgodil 65 kilometrov pred ciljem, vanj je bil vpleten tudi Pogačar, ki je nekaj časa čakal na rezervno kolo. Med tistimi, ki so se znašli na tleh, je bil tudi skupno tretji Guillaume Martin, pa tudi sprinter Bryan Coquard. Glavnina ni pretiravala s hitrostjo, Pogačar se ji je kmalu pridružil, ekipa Cofidis pa je do nje kasneje potegnila tudi Martina.

Slabih 40 kilometrov pred ciljno črto je bil na vrsti leteči cilj, ki ga je dobil Matteo Trentin (20 točk), Peter Sagan (17) pa je na drugem mestu povečal vodstvo v boju s Samom Bennettom (15) za zeleno majico.

V zadnjih 30 kilometrih so se začeli kolesarji spopadati z nekoliko ožjimi cestami, številnimi krožišči, čakal pa jih je še drugi najdaljši most v Franciji, dolg skoraj tri kilometre, ki pelje na otok Île de Ré, kjer so bili kolesarjeni povsem izpostavljeni vetru. 

Že pred mostom se je tako začel boj za dobre pozicije. Prvič je na čelo skočila ekipa Ineos, Jumbo-Visma jim je s Primožem na čelu sledila. Na vetru so kolesarji začeli krožiti in si tako nekoliko olajšali delo povsem na čelu. Zadaj se je skupina pretrgala, nato pa je sledil še en padec. Ob možnosti za visoko etapno uvrstitev je ostal Julian Alaphilippe.

Na most se je pripeljala skupina z okoli 40 kolesarji, med njimi sta bila tudi Pogačar in Roglič. Slednji je imel na voljo še večino svojih pomočnikov. Ti so v ospredju sicer storili napako in v velikem krožišču zapeljali na slabšo stran ter izgubili kar veliko mest v glavnini. Nato so potrebovali kar nekaj truda, da so Rogliča pripeljali v ugodnejši položaj. Med najboljšimi je ostajal tudi Pogačar, pa tudi Matej Mohorič in Luka Mezgec. Slednjemu se je tako obetala dobra uvrstitev v sprintu.

V zadnjih treh kilometrih so na čelo stopili sprinterski vlaki, med njimi se je smukal tudi Mezgec, ki je zapeljal za Saganovo kolo. A Slovenec ni imel dovolj moči, Sagan ga je nekoliko tudi odrinil z ramo, na koncu pa je je osvojil 10. mesto.

Za zmago so se udarili Sagan, Caleb Ewan in Bennett. Irec je bil najmočnejši in prišel do zelene majice. Ewan je osvojil drugo mesto, Sagan tretje. Slovak za Bennettom zdaj zaostaja za 21 točk v razvrstitvi za najboljšega sprinterja. Irski sprinter je ob svojem prvem uspehu na Touru potočil kar nekaj solz, le stežka je odgovarjal na prva novinarska vprašanja po prihodu v cilj.

"Ustrašil sem se, da sem sprintal s prevelikim prenosom. Na srečo se je izkazalo, da ne. Nisem pa dolgo časa vedel, ali sem zmagal ali ne. To so mi povedali šele drugi. Dolgo časa sem čakal na trenutek, zato se opravičujem, da ne morem povedati več," so bile besede, ki jih je v joku sestavil zmagovalec. Irec je tako trem zmagam na Giru in dvema na Vuelti dodal še prestižno na Touru.

V rumenem ostaja Roglič, ki je ohranil 21 sekund prednosti pred Eganom Bernalom, 28 pred Martinom. Pogačar je sedmi s 44 sekundami zaostanka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:02 9. September 2020.

    Gentlemanski dogovor, da se padci ne izkoriščajo? Japajade. Kar poglejte posnetek po padcu: vodilnega je kamera direktno kazala, ko je …

  • 01:10 9. September 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.