V tako grozljivih razmerah bo živel obsojeni Boris Becker

Foto: Print Screen Foto: Twitter Foto: Print Screen Foto: Print Screen Foto: Print Screen Foto: Twitter Foto: Print Screen
Sloviti teniški as Boris Becker bo zaporno kazen prestajal v enem najzloglasnejših zaporov v Veliki Britaniji.
Oglej si celoten članek

Pred dnevi osbojeni nekdanji vrhunski tenisač Boris Becker zaradi zvezdniškega statusa ne bo upravičen do posebnega tretmaja znotraj britanskega zapornega oziroma rehabilitacijskega sistema.

Štiriipetdesetletni Nemec, ki je bil zaradi prikrivanja premoženja obsojen na dve in pol leta zapora, bo vsaj 15 mesecev preživel v zaporu Wandsworth. 

Zloglasna ustanova, ki se po številu incidentov med jetniki uvršča v sam vrh tovrstnih institucij na Otoku, je samo tri kilometre oddaljena od Wimbledona, kjer je nekdanji teniški as slavil v letih 1985, 1986 in 1989.

Foto: Epa Boris Becker

Becker je bil obsojen na 30 mesecev zaradi nepravilnosti v povezavi z razglasitvijo osebnega tečaja pred petimi leti. Nekdanji trener Novaka Đokovića, ki je v karieri zaslužil na desetine milijonov evrov, bo zaradi nezakonitega ravnanja za rešetkami preživel vsaj 15 mesecev.

Bivanje v 170 let stari kaznilnici Wandsworth bo za 54-letnega Nemca vse prej kot prijetno. Gre namreč za enega slabše vzdrževanih zaporov v Veliki Britaniji, kjer se policisti za vzpostavitev miru tudi do štirikrat dnevno poslužujejo sile.

Po podatkih organizacije za človekove pravice se jetniki neznosno dolgočasijo, saj kar 22 ur na dan preživijo za štirimi stenami, kar ima izrazito negativne posledice na njihovo zdravje in počutje. Prav skrb za Beckerjevo zdravje je v prvem odzivu na obsodbo izpostavil tudi prvi tenisač sveta Novak Đoković.

Težki trenutki Đoković prekinil molk: "Srce se mi lomi"

Po poročanju britanskih medijev med več kot 1300 jetniki vsakodnevno prihaja do fizičnega obračunavanja, veliko je tudi zlorabe drog. Po podatkih zadnje analize so policisti zaradi izgredov, pretepov ali drugih kršitev v samo enem letu posredovali kar 1295-krat!

Foto: Twitter Becker naj bi prve dneve preživel v osami, kmalu pa ga bodo premestili v manj varovan oddelek, kjer si bo celico delil s cimrom. Po ocenah pričevalcev in nekdanjih kaznjencev ga čakajo nizki higienski standardi, razpadajoča sanitarna oprema, slabo vzdrževana ležišča in celo "druženje" s podganami.

Nekdanji kaznjenec in nagrajeni filmar Chris Atkins, ki je zaradi utaje davkov v Wandsworthu preživel pet let, je zapisal, da gre za enega najbolj zloglasnih zaporov v celotni Veliki Britaniji.

"Prva stvar, ki se te močno dotakne, je hrup," je zapisal ob svojem prihodu leta 2016. "Vpitje, pokanje, kričanje, godrnjanje, lajanje, pritoževanje, smejanje, prepiranje, pretepanje, tuljenje in jokanje. Kot bi nekdo naenkrat sprožil vse možne zvočne učinke," je dodal.

"Wandsworth je zelo nasilen zapor, a če se izogibaš težavam, se ne pečaš z mamili ali zaideš v dolgove, potem ni tako nevarno. Moraš se umakniti od težav. Glavo pokonci, Boris, ne bo tako hudo, kot morda misliš. V zaporu je šport velikega pomena tako za jetnike kot za varnostnike. V njem bodo videli heroja. Verjetno ga bodo preplavili z željami po avtogramu," je sklenil Atkins.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:58 3. Maj 2022.

    Ja ka pa misli da gre v hotel s 5 zvedicami, malo uživat. To je pravi zapor ki ti da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.