Valencia priigrala lepo izhodišče

Foto: EPA
Foto: EPA
Košarkarji Valencie so naredili prvi korak k osvojitvi drugoligaške evropske klubske lovorike.
Oglej si celoten članek

V prvi finalni tekmi Evropskega pokala, tekmovanja, v katerem je letos tekmoval tudi slovenski predstavnik Union Olimpija, so Španci na domačem igrišču dokaj prepričljivo premagali ruski Unics Kazan z 80:67. Povratna tekma bo 7. maja v Rusiji.

Ruski košarkarji so blesteli v rednem delu Evropskega pokala (v predtekmovanju so dobili vseh deset tekem), v finale so se prebili po polfinalnem uspehu proti Crveni zvezdi. Valencia je v predtekmovanju igrala v skupini C z Olimpijo in osvojila šele tretje mesto (Španci so tudi izgubili obe tekmi z zmaji, z 91:93 doma in 64:67 v Ljubljani). A nadaljevanje je bilo za Špance boljše, do finala pa so prišli s polfinalno zmago proti Nižnjemu Novgorodu. Zanimivo je, da sta se ekipi že srečali v drugem delu tekmovanja in takrat so obe tekmi dobili Rusi, s 76:73 v Valencii in z 82:75 doma.

Španci dominirali, Rusi zaigrali šele v zadnji 1/4

V finalu pa so košarkarji Kazana na začetku povsem zmrznili. Španci so silovito pritisnili in tik pred koncem prve četrtine je bilo 25:9. Že takrat je bilo mogoče slutiti, da Ruse čaka polom, v drugem delu je bila razlika že več kot 20 točk (44:23 in 49:27). Tudi tretji del igre je dobila domača ekipa, v 27. minuti pa je bila razlika celo že 30 točk (76:46). Kazalo je, da se Kazanu obeta pravi polom.

A so v zadnjem delu gostje le nekoliko prišli k sebi, zaigrali boj zavzeto ter poraz proti Špancem, ki so bržčas že veliko pred koncem proslavljali zmago, precej ublažili. Četrtino so dobili kar s 23:6 in na koncu je bila razlika znosnih 13 točk, kar pomeni, da finale kljub premoči Valencie večji del prve tekme še ni odločen. Najboljši strelec pri domačih je bil Justin Doellman z 28 točkami in šestimi skoki, pri poražencih pa jih je Vladimir Vermejenko dosegel 17, deset v zadnji četrtini.

Če bo Valencia na koncu zmagala, bo to zanjo tretji uspeh v tej konkurenci po letih 2003 in 2010, medtem ko je Kazan v Evropskem pokalu zmagal leta 2011.

Evropski pokal, finale, prva tekma:

Valencia : Unics Kazan 80:67 (27:12, 22:15, 25:17, 6:23)
Doellman 28, 6 sk., Ribas 14, Dubljević 12, 4 sk.; Vermejenko 17, 5 sk., Harangody 14

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.