Veleslalom zaklet za Tino: "Nisem se zbudila"

Foto: Reuters Maze Lienz veleslalom svetovni pokal alpsko smučanje Foto: EPA Fenninger Lienz veleslalom alpsko smučanje svetovni pokal Foto: EPA Fenninger Lienz veleslalom alpsko smučanje svetovni pokal Foto: EPA Rebensburg Lienz veleslalom alpsko smučanje svetovni pokal
Sedmo mesto iz Aspna ostaja najboljša veleslalomska uvrstitev Tine Maze v letošnji sezoni, potem ko je Črnjanka tudi v Lienzu zaostala za najboljšimi in na koncu zasedla 14. mesto. Zmagala je domačinka Anna Fenninger pred Italijanko Federico Brignone in Francozinjo Tesso Worley. Do točk tudi Ana Drev (28.).
Oglej si celoten članek

Nemka Viktoria Rebensburg, olimpijska veleslalomska zmagovalka, je vodila po prvi vožnji, le s stotinko zaostanka je bila presenetljivo druga Avstrijka Stefanie Köhle, tretja druga domačinka Elisabeth Görgl (+0,11), četrta Federica Brignone (+0,16), šesta Anna Fenninger (+0,23), deveta pa Tessa Worley (+0,64). Majhni zaostanki s prve proge so po finalni vožnji pomešali vrstni red na vrhu. Rebensburgova je po hudi napaki nedaleč od cilja končala na četrtem mestu, Köhlejeva na šestem, Görglova pa na sedmem. Fenningerjeva se je veselila svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Dvaindvajsetletna svetovna prvakinja v superkombinaciji je prva Avstrijka po skoraj dveh letih, ki je stopila na najvišjo stopničko za zmagovalke v veleslalomu; Kathrin Zettel je pred tem 16. januarja lani slavila v Mariboru.

V svetovnem pokalu je skupno še naprej prva Američanka Lindsey Vonn, tokrat peta. Nemka Maria Höfl-Riesch, branilka velikega kristalnega globusa, je bila prvič v sezoni med deseterico v veleslalomu (10.). Skupno je sedaj šesta, mesto pred Tino Maze. Črnjanka in najboljša slovenska športnica zadnjih dveh sezon je drugo vožnjo začela z 18. mesta. Po prvem nastopu, v katerem je precej zaostala za svojimi pričakovanji, je imela sekundo in 22 stotink zaostanka. Tudi finalni nastop ni opravila po svojih željah, čeprav je pridobila štiri mesta.

"Za mano je težka tekma. Z rezultatom ne morem biti zadovoljna, predvsem ne s prvo vožnjo. Enostavno se nisem 'zbudila'. Na startu nisem bila pripravljena najbolje, zato sem dosegla slabši izid. Danes se enostavno nisem počutila najbolje, imam nekaj težav z zdravjem. Toda tako je to v športu, včasih ne gre. Toda naprej grem z dvignjeno glavo in imam še naprej zaupanje v svoje smučanje. Jutri je nov dan in nova priložnost v slalomu," je tretji veleslalom sezone orisala Mazejeva, svetovna veleslalomska prvakinja.

Ana Drev je bila pred finalom 25. (+1,67), na drugi progi pa je skoraj podvojila zaostanek in se uvrstila pri repu trideseterice. "Presenečena sem bila, ko sem prišla v cilj, ker sem imela tako velik zaostanek. Toda smuči mi niso stekle, kot sem si želela. Škoda, ker mi postavitve, kot je bila v finalu, ustrezajo. Priložnosti, da bi bila tokrat višje uvrščena, nisem izkoristila," je povedala Drevova.

Ilka Štuhec je v prvi vožnji za Rebensburgovo zaostala skoraj tri sekunde. "Rezultatskega cilja tako nisem dosegla. Začela sem preveč rezervirano, v zgornjem delu bi lahko napadala, spodnji del pa je bil boljši. Se pa še privajam na tekme svetovnega pokala, ki so povsem drugačne, kot tiste na nižjih ravneh," je menila Štuhčeva, ki se počasi vrača po poškodbah, ki so ji v minulih sezonah preprečile nastopanje.

Svetovni pokal, veleslalom (Ž), rezultati:

1. Anna Fenninger (Avt) 2:16,08 sekunde
2. Federica Brignone (Ita) +0,20
3. Tessa Worley (Fra) +0,39
4. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,49
5. Lindsey Vonn (ZDA) +0,80
6. Stefanie Köhle (Nem) +0,98
7. Elisabeth Görgl (Avt) +0,99
8. Sabrina Fanchini (Ita) +1,13
9. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +1,18
10. Maria Höfl-Riesch (Nem) +1,19
...
14. Tina Maze (Slo) +1,54
28. Ana Drev (Slo) +3,40
43. Ilka Štuhec (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (po desetih tekmah):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 599 točk
2. Anna Fenninger (Avt) 368
3. Marlies Schild (Avt) 340
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 336
5. Elisabeth Görgl (Avt) 305
6. Maria Höfl-Riesch (Nem) 297
7. Tina Maze (Slo) 230
8. Julia Mancuso (ZDA) 215
9. Kathrin Zettel (Avt) 210
10. Dominique Gisin (Švi) 206
...
44. Ilka Štuhec (Slo) 43
76. Maruša Ferk (Slo) 14
91. Ana Drev (Slo) 6
...

Veleslalom (po treh tekmah):

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 230 točk
2. Anna Fenninger (Avt) 190
3. Elisabeth Görgl (Avt) 176
4. Lindsey Vonn (ZDA) 167
5. Tessa Worley (Fra) 110
6. Julia Mancuso (ZDA) 100
7. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 87
8. Stefanie Köhle (Avt) 84
9. Federica Brignone (Ita) 80
10. Taina Barioz (Fra) 63
...
11. Tina Maze (Slo) 62
37. Ana Drev (Slo) 6
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:50 28. December 2011.

    Enkrat ni prava, drugič se ni zbudila, spet tretjič je kriv dres, naslednjič ji ne ustreza sneg...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.