Veliki slovenski up zaključil po prvi seriji, en diskvalificiran, ostali solidni

Foto: Epa
Foto: Epa
Poljska zmaga v Engelbergu, od Prevcev boljši Peter.
Oglej si celoten članek

Poljak Kamil Stoch je zmagovalec tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v švicarskem Engelbergu. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na 12. mestu, tik za njim je končal Domen Prevc. Točke sta dobila še Anže Lanišek in Rok Justin.

Domen Prevc (134,5/130,0 m; 261,3) je bil po prvi seriji deveti, na koncu pa je izgubil nekaj mest in tudi boj s starejšim bratom. Peter Prevc (131,0/134,5 m; 261,8) je bil po prvi seriji 18., z boljšim drugim skokom pa je napredoval na 12. mesto. Anže Lanišek (124,0/123,0 m; 241,4) je bil na koncu 24., Rok Justin (122,5/119,0 m; 229,8) pa 28.

Timi Zajc je z 31. mestom v prvi seriji za las zgrešil finale, Tilen Bartol je ostal brez uvrstitve po diskvalifikaciji zaradi nepravilnega kombinezona. V kvalifikacijah, ki so jih zaradi težav z vetrom prestavili s petka na danes, pa je bil od Slovencev neuspešen Anže Semenič.

Foto: Epa Anže Lanišek

V boju za zmago je Stoch (138,0/136 m; 288,7) ubranil vodstvo po polovici tekme, a je imel na koncu majhno prendosti, le 1,7 točke. Drugi je bil Avstrijec Stefan Kraft (134,5/137,5 m; 287,0), tretji pa Nemec Karl Geiger (133,5/135,0 m; 277,6).

Stoch je bil v vodstvu že po prvi seriji, pred Kraftom je imel pet točk naskoka, Geiger je zaostajal sedem točk. Isti trije skakalci so bili sicer najboljši tudi v kvalifikacijah.

Med Slovenci je nato finale odprl Justin s 119 metri, kar je skupno pomenilo padec na 28. mesto. Lanišek je s 123 metri pridobil eno mesto in je končal na 24. mestu. Precej bolje kot v prvi seriji se je odrezal predzadnji slovenski skakalec v finalu; Peter Prevc je skočil 134,5 metra in se precej pomaknil navzgor.

V finalu je za njim zaostal tudi Domen Prevc, ki je v tej seriji s 130 metri in 261,3 točke le za pol točke zaostal za bratom in tako končal na 13. mestu.

Peter Prevc s skoki danes ni bil najbolj zadovoljen: "S samimi skoki nisem najbolj zadovoljen, z rezultatom malce bolj. V prvi seriji sem naredil manjšo napako, preveč sem bil osredotočen na to, kaj moram popraviti in potem sta mi smučki ušli. Vesel pa sem, da sem v finalni seriji naredil zelo, zelo dober skok in sem napredoval po lestvici."

"Po diskvalifikaciji v Klingenthalu sem zdaj veliko bolj samozavesten. Uspela sta mi dva dobra skoka tu v Engelbergu, ki sta pomembna predvsem zato, da lažje nadaljujem sezono," pa ni bil pretirano razočaran mlajši Prevc.

Foto: Profimedia Gorazd Bertoncelj

"Z današnjim dnem ne moremo biti ravno najbolj zadovoljni, saj nihče ni končal med deseterico najboljših. Zadovoljni smo z Domnom Prevcem, ki je naredil dva zelo solidna skoka in mu je po dolgem času uspel spodbuden dosežek. Peter je v finalu naredil odličen skok, žal s slabim doskokom, kar ga je stalo deseterice. Anže je dvakrat skočil zelo povprečno. Čestitke tudi Roku za ponovne točke," pa je dan v Švici ocenil glavni trener Gorazd Bertoncelj.

V nedeljo bo v Engelbergu še ena tekma svetovnega pokala, zadnja pred novoletno turnejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:09 21. December 2019.

    Po blamaži z opremo bi morali odstaviti vse odgovorne, če niso v stanju zagotoviti niti ustrezne opreme.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.