Vidmar ne bo popeljal Američanov na OI

Foto: Žurnal24 Potem ko je Johnny Weir Petra Vidmarja označil za "sramoto", ker se vede diskrim
Nekdanji olimpijski prvak, slovenskima staršema v Los Angelesu rojeni Američan Peter Vidmar, je odstopil kot vodja odprave Združenih držav Amerike za olimpijske igre (OI) leta 2012 v Londonu.
Oglej si celoten članek

Ameriški Slovenec Peter Vidmar, ki je na OI leta 1984 v Los Angelesu v športni gimnastiki osvojil dve zlati ter srebrno odličje, je bil izbran za vodjo ameriške odprave v London 2012 in bi predstavljal vse ameriške športnike ter korakal na uvodni slovesnosti, a je zaradi polemike okoli njegovega nasprotovanja istospolnim porokam odstopil.

Vidmar je pojasnil, da je svoje življenje posvetil olimpijskemu gibanju in olimpijskim idealom in ne želi, da bi ameriški športniki v Londonu zaradi njegovega verskega prepričanja trpeli zaradi polemik, ki se ob tem porajajo. "Enostavno ne morem dopustiti, da bi moja navzočnost na igrah škodovala ameriški olimpijski družini. Upam, da se bodo po mojem odstopu na prve strani vrnile športne zgodbe resničnih junakov naše reprezentance," je dejal Vidmar v izjavi za javnost, ki jo je objavil ameriški olimpijski komite (USOC), ki za zdaj še ni imenoval njegovega naslednika.

Vidmar, ki je na OI 1984 osvojil dva naslova olimpijskega prvaka, je od leta 2008 na čelu ameriške gimnastike. Minuli teden je bil izbran za vodjo ameriške odprave na OI 2012, ki bi deloval kot povezava med ameriško ekipo, Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) in lokalnimi prireditelji. A manj kot teden dni po imenovanju je ameriški umetnostni drsalec in dvakratni olimpijec Johnny Weir, ki ne skriva svoje homoseksualne usmerjenosti, v članku, ki ga je časnik Chicago Tribune objavil v četrtek v spletni izdaji, izbor Vidmarja javno razglasil za "sramoto", imenovanju pa so zaradi diskriminacije istospolno usmerjenih nasprotovali tudi številni drugi športniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.