Vijoličasti popolnoma nemočni

Foto: Epa Philippe Coutinho
Mariborčani so proti Liverpoolu že po prvih 20 minutah zaostajali s tremi zadetki. Ob polčasu so gostje vodili s 4:0, do konca tekme pa še trikrat zadeli v polno za najvišji evropski poraz Maribora na domači zelenici.
Oglej si celoten članek

"Ne podcenjujemo nasprotnika. Opravili so dva ali tri kvalifikacijske kroge in so v ligi prvakov. To je kakovost, mentaliteta, poleg tega bo tudi stadion razprodan, čaka nas resna tekma, " je pred dvobojem z vijoličastimi dejal trener Liverpoola Jürgen Klopp. Njegovi izbranci so bili pred prvim sodnikovim žvižgom na Ljudskem vrtu vseeno veliki favoriti.

Rdeči so na prvih dveh skupinskih tekmah osvojili dve točki, eno več od Maribora. Dve točki je z remijema proti Liverpoolu (1:1) in Mariboru (1:1) osvojil tudi moskovski Spartak, na vrhu lestvice v skupini E pa je bila pred tretjim kolom z zmago proti sloveskim prvakom (3:0) Sevilla.

Liverpool je pred tokratnim dvobojem v Ljudskem vrtu sicer nanizal kar sedem tekem v skupinskem delu lige prvakov, ko ni uspel zmagati, Angleži pa so tokrat v Slovenijo tako prišli z veliko željo po vseh treh točkah. Goste je najverjetneje nekoliko sicer presenetil domači strateg Darko Milanič, ki je v prvo postavo uvrstil tudi ofenzivno naravnanega Martina Kramariča.

A začetek se ni odvijal po željah domačih, Liverpoolčani so povedli že v četrti minuti, ko je po desni strani pobegnil Mohamed Salah, stekel v kazenski prostor in nato nesebično podal pred gol, kjer je branilcem ušel Roberto Firmino in le še potisnil žogo čez golovo črto.

V naslednjih minutah je Jasmin Handanović brez večjih težav ukrotil strel Jamesa Milnerja, na drugi strani zelenice pa se je dolga akcija domačih končala z nenevarnim poizkusom Blaža Vrhovca, ki je z roba kazenskega prostora okroglo usnje poslal visoko čez gol tekmeca.

Že v 13. minuti so gostje znova udarili. Salah je na desni strani šestnajsterca najprej našel Milnerja, slednji pa je iz obrata podal v kazenski prostor, kjer je iz prve udaril Philippe Coutinho in še v drugo premagal domačega čuvaja mreže. Kloppovi izbranci se niso ustavili, še večjo prednost bi lahko priigral Firmino, ki pa je zgrešil iz bližine po podaji na prvo vratnico, Alberto Moreno pa je nato zadel le zunanji del mreže.

Foto: Epa Roberto Firmino

Že ob koncu 19. minute pa se je na semaforju izpisal izid 0:3. Tokrat je po novi hitro izgubljeni žogi vijoličastih Firmino poslal okroglo usnje med dvema domačima branilcema, Egipčan Salah je vtekel v prazen prostor in se iz oči v oči znašel pred Handanovićem, ki je moral nato še tretjič pobrati žogo iz svoje mreže.

Ob koncu 28. minute je Damjan Bohar s podajo našel Mitjo Vilerja, ki je na robu kazenskega prostora preigral Milnerja in nato z leve strani meril v bližnji kot, a je bil vratar Loris Karius na pravem mestu. Enako je bilo tudi na drugi strani, ko je Handanović zaustavil nevaren strel Salaha, v 38. pa še delno blokirani poizkus Coutinha. Brazilec se je nato izkazal s podajo, ko je najprej prodrl po levi, podal pred sam gol, kjer sta bila znova povsem sama Firmino in Salah, si bila celo nekoliko na poti, a je slednji še v drugo na tekmi zadel v polno. Liverpool je tako postal prvi angleški klub, ki je na gostujoči tekmi skupinskega dela lige prvakov zabil štiri zadetke v prvem polčasu.

V 42. minuti je sledila edina prava priložnost Mariborčanov, Valon Ahmedi je podal s prostega strela, Marko Šuler pa je pobegnil mlademu Trentu Alexandru-Arnoldu, neovirano streljal z glavo, a zgrešil cilj. Firmino bi lahko poskrbel za petardo, a tudi on meril premalo natančno.

Drugih 45 minut se je začelo s tremi koti za Liverpool, ob tretjem je slabše posredoval Handanović, žoga pa je padla na glavo Dejanu Lovrenu, ki pa mu je zadetek preprečil Aleksander Rajčević. Še en blok je onemogočil povišanje vodstva gostov, strel proti golu je sprožil Georginio Wijnaldum, nato pa je domači vratar zaustavil še nevaren poizkus Coutinha iz prostega strela.

A petarda je vseeno hitro počila. Po novem prostem strelu je bil na prvi vratnici najvišji Firmino, ki je z glavo žogo preusmeril v dolgi kot za 0:5. Nadaljevanje dvoboja je ponudilo precej manj akcij, v 76. minuti se je ob strelu Alexa Oxlada-Chamberlaina izkazal Handanović, ki pa je pred tem podal naravnost na nogo angleškemu rezervistu, Martin Milec pa je dve minuti kasneje blokiral strel Coutinhu, ki je prišel do strela po podaji na drugo vratnico.

V 86. minuti je napako s slabo podajo storil Šuler, hitro kombinacijo rezervistov Daniela Sturridga in Oxlade-Chamberlaina pa je slednji zaključil še z enim zadetkom Redsov. Tudi ta ni bil zadnji, ob koncu rednega dela je z 20 metrov sprožil Alexander-Arnold, žoga pa je po odboju od roke Šulerja spremenila smer in znova poletela mimo nemočnega Handanovića.

"Zaradi hitrega zadetka se nismo uspeli več zbrati. Bili smo v krču, niti slučajno nam ni uspelo narediti tistega, kar smo si želeli," je v prvi izjavi po tekmi za PopTV dejal trener Maribora Milanič.

Liga prvakov, skupina E, 3. kolo:

Maribor : Liverpool  0:7 (0.4)
Firmino 4., 54., Coutinho 13., Salah 19., 40., Oxlade-Chamberlain 86., Alexander-Arnold 90.

Spartak : Sevilla  5:1 (1:1)
Promes 18., 90., Melgarejo 58., Glušakov 67., Luiz Adriano 74.; Kjaer 30.

Lestvica: Liverpool 5, Spartak 5, Sevilla 4, Maribor 1

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:37 18. Oktober 2017.

    Pričakovano, vendar malo previsok poraz, Maribor je svoje opravil, ko si je priboril ligo prvakov kaj Olimpiji nikdar ne bo …

  • 07:46 18. Oktober 2017.

    A Zahović pa nič ne komentira. Sedaj ima Katanec priložnost da mu vrne kakšno spodbudno.

  • 06:24 18. Oktober 2017.

    In za tele klošarje vijolične bo Občina Maribor dala 4 al kolk miljončkov ojrotov za prenovitev stadiona?A ni že včerej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.